Dwa długowłose ok 3 mies kociaki - już w nowych domkach :))

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon wrz 06, 2010 8:19 Dwa długowłose ok 3 mies kociaki - już w nowych domkach :))

Od jakiegoś czasu rodzeństwo - śliczna Krówka i niebieski, długowłosy Puchatek, błąkało się po wsi w poszukiwaniu jedzenia. Najprawdopodobniej ktoś je tam przywiózł i wyrzucił, bo w okolicy nie widać niebieskich, ani długowłosych kotów.
Pewna Pani zaczęła je dokarmiać krowim mlekiem, buszowały też po śmietnikach :roll: Po pewnym czasie Pani stwierdziła, że za bardzo się u niej zadomowiły i że trzeba się ich pozbyć. Wiecie, jak ludzie na wsi "pozbywają się" kociaków...?
Powiedziała o tym swojej sąsiadce, która złapała kocie rodzeństwo i przywiozła je do mnie.

Puchatek to prawdopodobnie kocurek, a Krówka to kotka. Oba straszliwie wychudzone, na zdjęciach i na pierwszy rzut oka tego nie widać, ale jak się je pogłaszcze, to sama skóra i kości :| Były koszmarnie zapchlone, ale z tym częściowo już sobie poradziliśmy.
Na suchą karmę (na szczęście zostało mi trochę RC dla kociaków, po poprzednich tymczasowiczach) tak się rzuciły, że nawet jej nie gryzły i wszystko zaraz zwymiotowały.

Niestety nie mam możliwości trzymania ich w mieszkaniu. Siedzą w garażu, w klatce, a to nie jest dobre miejsce dla kociaków, które trzeba oswajać :(
Puchatek jest bardzo proludzki, ale za to Krówka na widok człowieka zmyka do transportera i długo waha się, czy z niego wyjść.

Jeśli nie znajdzie się dla nich DT, będę zmuszona zawieźć je do schroniska.

Obrazek

Obrazek

Zachodniopomorskie, ok 50-60 km od Szczecina
Ostatnio edytowano Pt paź 01, 2010 7:47 przez Cudak1, łącznie edytowano 3 razy

Cudak1

Od: Pt wrz 04, 2009 17:39

Post » Pon wrz 06, 2010 8:45 Re: Dwa wychudzone ok 3 mies kociaki - pilnie szukają DT/DS!

podrzucę te śliczności
biedne kociska :(
Obrazek

SASZEŃKO NA ZAWSZE BĘDZIESZ W NASZYCH SERCACH [*]

Edytka1984

Od: Czw cze 17, 2010 19:13

Post » Pon wrz 06, 2010 9:11 Re: Dwa wychudzone ok 3 mies kociaki - DT/DS albo schronisko!

Mogę przyjąć na DT mam miejsce ale do mnie jest srtaaaaaaaaaaaaaasznie daleko.Jeśli jesteś w stanie dowieżć np.pociągiem to czekam.Broń boże schronisko to dla nich śmierć-są takie małe.Mogę częściowo dofinansować pociąg.Są małe więc szybko znajdą domki.Jeśli chodzi o odkarmienie to nie ma problemu-do mnie najczęściej trafiają właśnie takie zabiedzone chudzinki.

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Pon wrz 06, 2010 9:56 Re: Dwa wychudzone ok 3 mies kociaki - DT/DS albo schronisko!

Faktycznie daleko, bo my z zachodniopomorskiego...

Ja nie mam szans dowieźć kociaków, bo mam 3-mies dziecko. Z tego też powodu nie mam dla kociaków czasu, ani też nie mogę wziąć ich do domu.

Może ktoś ze Szczecina zgodziłby się je zawieźć?
Bardzo prosimy o pomoc!

Odrobaczyć je można tylko pastą, u weta?

Cudak1

Post » Pon wrz 06, 2010 10:45 Re: Dwa wychudzone ok 3 mies kociaki - DT/DS albo schronisko!

MOżna pastą.
Ale najlepsze by było Pyrantelum, takie jak dla niemowląt.
3 dni pod rząd po zmniejszonej dawce. Nie wiem ile wazą, ale 0,1-0,2ml strzykawką, ociupinkę. I koniecznie wtedy pilnować czy kupę zrobią, bo robale to na bank mają.

Są też spot-ony na kark, ale one dość drogie.
No i tabletki, ale pasta wygodniejsza.

Wpisz w tytuł długowłose (bo krówka tez ma wg mnie dłuższy włos), to więcej osób się zainteresuje. I miasto, czy województwo, bo nie masz w profilu zaznaczone.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pon wrz 06, 2010 11:21 Re: Dwa wychudzone ok 3 mies kociaki - DT/DS albo schronisko!

Zarobaczone na pewno muszą być, ale chude są przede wszystkim przez to, że głodowały.
Są u mnie od soboty. Jedzą już trochę spokojniej niż na początku, bo suche jedzonko i wodę mają cały czas. Dużo piją.
Załatwiają się od początku do kuwety.
Puchatek bardzo płacze w klatce, żeby go wyciągnąć i głaskać, wtedy mruczy zadowolony.
Z Krówką jest niestety coraz gorzej, chowa się w kąciku transportera :( ale raczej jest przestraszona, niż dzika.

Mysza pisze:MOżna pastą.
Ale najlepsze by było Pyrantelum, takie jak dla niemowląt.
3 dni pod rząd po zmniejszonej dawce. Nie wiem ile wazą, ale 0,1-0,2ml strzykawką, ociupinkę. I koniecznie wtedy pilnować czy kupę zrobią, bo robale to na bank mają.

Są też spot-ony na kark, ale one dość drogie.
No i tabletki, ale pasta wygodniejsza.

Jeśli uda mi się zostawić z kimś dziecko i załatwić transport, to postarałabym się zawieźć je do weta (na miejscu niestety nie mamy lecznicy), bo chyba lepiej je zważyć, żeby dostały tyle co trzeba i żeby odrobaczanie było skuteczne. "Na oko" naprawdę ciężko określić - to szkieleciki naciągnięte skórą :( Przy okazji płeć byłaby znana na 100%.

Cieszę się, że z oczkami jest ok (nie mają kk..).

Czy ktoś zechciałby się dołożyć do wizyty u weta? :oops:
Ile takie odrobaczenie mogłoby kosztować + ewentualnie odpchlenie (bo póki co miały po 2 razy psiknięte Fiprexem i ręcznie je obrabiałyśmy z pcheł z Osobą, która mi je przywiozła)?

Mysza pisze:Wpisz w tytuł długowłose (bo krówka tez ma wg mnie dłuższy włos), to więcej osób się zainteresuje. I miasto, czy województwo, bo nie masz w profilu zaznaczone.

Dzięki, dopisałam w tytule długowłose, a województwo w 1. poście, bo w tytule już by się nie zmieściło.

Krówka faktycznie ma trochę dłuższy włos i też pewnie będzie puchata, jak dojdzie do siebie.

Cudak1

Post » Pon wrz 06, 2010 12:25 Re: Dwa długowłose ok 3 mies kociaki - DT/DS albo schronisko!

Banerek zrobiony przez RudyiSrebrnyKot:

Obrazek
Kod: Zaznacz cały
[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=116810&start=0][img]http://tnij.org/porzucone[/img][/url]

Dziękujemy :1luvu:

Cudak1

Post » Pon wrz 06, 2010 12:40 Re: Dwa długowłose ok 3 mies kociaki - DT/DS albo schronisko!

J.D. pisze:Mogę przyjąć na DT mam miejsce ale do mnie jest srtaaaaaaaaaaaaaasznie daleko.Jeśli jesteś w stanie dowieżć np.pociągiem to czekam.Broń boże schronisko to dla nich śmierć-są takie małe.Mogę częściowo dofinansować pociąg.Są małe więc szybko znajdą domki.Jeśli chodzi o odkarmienie to nie ma problemu-do mnie najczęściej trafiają właśnie takie zabiedzone chudzinki.

J.D. oferowałaś również DT tym kociakom viewtopic.php?f=1&t=115974#wrapheader , czy to znaczy, że bierzesz oba mioty, czy tamto już nieaktualne?
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Pon wrz 06, 2010 12:59 Re: Dwa długowłose ok 3 mies kociaki - DT/DS albo schronisko!

Pewnie ,że oba -ma duuuuuuuuużo miejsca i już nawet chetnych do pomocy przy kociastych.Będzie tylko potrzebna pomoc przy ogłoszeniach bo na lokalnych to ja jeszcze dam radę ale tak gdzie indziej to mi wiecznie coś nie wychodzi-przeważnie zdjęcia nie wchodzą bo tzreba zmniejszać a ja nie umiem.
Ostatnio edytowano Pon wrz 06, 2010 13:15 przez J.D., łącznie edytowano 1 raz

J.D.

Post » Pon wrz 06, 2010 13:05 Re: Dwa długowłose ok 3 mies kociaki - DT/DS albo schronisko!

Czyli zakładasz "domowe przedszkole" :D
Obrazek

Amika6

Post » Pon wrz 06, 2010 13:26 Re: Dwa długowłose ok 3 mies kociaki - DT/DS albo schronisko!

Domowe jak domowe- kociarnię ma w suterynie,zrobiłam tam specjalnie łazienkę żeby było można od razu miski myć i kociaki jak trzeba bo bywa,że podrzucą strasznie brudne.Nie pracuję a raczej nie chodzę do pracy a zwierzęta to całe moje życie.Zarabiam na miejscu,dużo przez internet i przeważnie jak piszę to siedzę w kociarni dużej-to i mnie i footrom weselej.Czasem sobie tam podrzemię przy kocich mruczandach.Nie jestem kolekcjonerką-jeśli obawiacie się tego-jestem bardzo świadoma tego co mam do wykonania-pomóc w sytuacji podbramkowej i znależć kochający dom.Nie biorę kotów jeśli sytuacja nie jest tragiczna i ktoś inny może zapewnić jakieś tam minimum.nie biore też ponad miarę możliwości lokalowych ponieważ nie mam zamiaru stworzyć getta.Zresztą zawsze można to sprawdzic tak jak zrobiły to dziewczynyz warszawy,gdyż nie znały mnie ani moich warunków oferowanych zwierzętom.

J.D.

Post » Pon wrz 06, 2010 14:09 Re: Dwa długowłose ok 3 mies kociaki - DT/DS albo schronisko!

Amika6 pisze:Czyli zakładasz "domowe przedszkole" :D

J.D. trafiłam po Twoim podpisie i widzę, że już je masz :D
Obrazek

Amika6

Post » Pon wrz 06, 2010 14:30 Re: Dwa długowłose ok 3 mies kociaki - DT/DS albo schronisko!

zaznaczam
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pon wrz 06, 2010 14:45 Re: Dwa długowłose ok 3 mies kociaki - DT/DS albo schronisko!

a ja podrzucam
Filuś ['] - moje Serce..
Obrazek

dolabra

Od: Pt wrz 04, 2009 20:13

Post » Pon wrz 06, 2010 14:46 Re: Dwa długowłose ok 3 mies kociaki - DT/DS albo schronisko!

Podpowiem że można o pomoc w transporcie zapytać w wątku transportowym.
viewtopic.php?f=1&t=62304&hilit=transportowy

alutek87

Od: Wto maja 11, 2010 16:01

[następna]