Witam po raz pierwszy na forum

. Do decyzji o kocie dojrzewaliśmy od długiego czasu i myślę, że nadszedl na to odpowiedni czas. Do tej pory mialam tylko psy, dlatego chcialabym prosić o rady doświadczonych kociarzy. Generalnie najważniejszą dla mnie rzeczą jest charakter zwierzaka. Jestem mamą malego chlopca ze spektrum autyzmu, synek jest inteligentnym i nieagresywnym dzieckiem, niestety boi się zwierząt (zwłaszcza psów - ze względu na szczekanie oraz żywych, szybko poruszajacych się zwierzaków, konie i spokojne koty bardzo lubi), sam też bywa nadruchliwy i głośny. Zależy mi na kocie o odpowiednim charakterze - spokojnym, nie strachliwym, miziastym i interaktywnym. Wiem, że są specjalne rasy kotów polecane do fellinoterapii, niemniej przy wydatkach jakie ponosimy na terapie niepelnosprawnego dziecka sumy jakich sobie życzą hodowcy są dla nas zaporowe, a adopcje tych zwierząt trafiaja się rzadko. Poza tym nie zależy mi koniecznie na rasowym kocie, jest dla mnie coś w tym wszystkim nieetycznego kupowanie za ogromną sumę kota, podczas gdy tyle innych jest w schroniskach (przepraszam jeśli tym zdaniem kogoś urażę). Szukam czlonka rodziny, jego osobowość jest dla mnie ważniejsza niż wygląd. Moje pytanie - na co zwracać uwagę przy wyborze kota? Czy lepszy jest kociak, którego można wychować samemu czy dorosly kot o znanym już charakterze? (wydaje mi się, że synek bardziej by się oswoil z malym kotkiem). Przez sporą część dnia nie ma nas w domu, rozważamy nawet z tego powodu adopcję od razu dwóch kotów - mam wprawdzie mieszane uczucia czy to nie za duża rewolucja, z drugiej strony większa szansa na to, że koty się zaakceptują i nie będą się razem nudzić kiedy będziemy w pracy, a nowy domownik to tak czy siak spora rewolucja w domu. Jakich ras raczej unikać (znajoma wspominala, że jest do oddania w jej okolicy kociak po mamie angorze tureckiej, ale z informacji które wyczytalam angory bywają bardzo charakterne i czasem agresywne) No i jak technicznie przygotować się na nowego członka rodziny, jaki niezbędny sprzęt zakupić (kuweta, transporter, żwirek) , czy trzeba jakoś zabezpieczyć okna (mieszkamy na 4 piętrze).