*Schr.Opole - Micia [*] :(

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie maja 22, 2011 18:15 *Schr.Opole - Micia [*] :(

Pilny i bardzo głośny apel o dom dla 14-letniej kociej seniorki!

Bura kotka Micia do Schroniska trafiła w połowie kwietnia tego roku.
Została oddana przez córkę niedawno zmarłej opiekunki kotki, która stwierdziła, że nie poradzi sobie z trzecim kotem. I tak, 14-letnia dumna kocica, nagle – z ciepłego, kochającego domu – znalazła się w małej, zimnej klatce schroniska. A klatka to zupełnie nie miejsce dla niej.

Kotka jest przerażona. Nie rozumie, dlaczego znalazła się w zupełnie nieznanym dla siebie miejscu. Nie rozumie, dlaczego nie ma już domu i dlaczego nikt jej nie kocha. Nie rozumie, dlaczego nie ma już jej kochanej pani. Jest bardzo smutna i zdezorientowana, a jej oczy wyrażają ogromny ból i przygnębienie. Micia przeżyła prawdziwą, kocią traumę. Mimo tego jak bardzo jest zlękniona, jak bardzo przeżywa swoją, osobistą tragedię, daje się pogłaskać, nie zaczęła być agresywna. Jest po prostu totalnie zrezygnowana i załamana.

Mici zupełnie załamało się życie, dlatego też bardzo pilnie i bardzo głośno apelujemy o domy dla niej. Kotka zasługuje na dobry i ciepły dom. Dom, który stworzy takiemu kotu warunki, by mógł dojść do siebie. Dom, w którym zostanie otoczona ciepłem, miłością, zrozumieniem. Dom, który da jej tyle czasu, ile będzie potrzebowała. Dom, w którym już nigdy nic złego jej nie spotka. Micia ma szansę jeszcze na kilka dobrych lat życia, w schronisku ta szansa zanika…

Obrazek

Kotka ma 14 lat.
Jest wysterylizowana, zaszczepiona i odrobaczona.

Prosimy o pomoc w znalezieniu Mici domu!
Ostatnio edytowano Nie cze 05, 2011 9:35 przez -Buffy-, łącznie edytowano 1 raz

-Buffy-

Od: Wto maja 15, 2007 20:14

Post » Nie maja 22, 2011 18:18 Re: *Schr.Opole - Micia - 14-letnia Seniorka pilnie prosi o dom!

Bardzo bałyśmy o naszą Seniorkę, że może nie poradzić sobie z sytuacją jaka ją spotkała, ale kiedy Micia została przeniesiona na Kociarnię, okazało się, że to wspaniała, kochana, rozmruczana przytulanka o niesamowicie cudownych zielonych oczach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-Buffy-

Od: Wto maja 15, 2007 20:14

Post » Nie maja 22, 2011 21:46 Re: *Schr.Opole - Micia - 14-letnia Seniorka pilnie prosi o dom!

Micia ma nieprzeciętny kolor oczu, nie widziałam jeszcze takiego u żadnego kota, a trochę kotów już znam ;)

Obrazek

Niestety Micia ma już swoje lata a stres związany z tym, co ją spotkało musiało mocno obciążyć tak delikatny organizm. Mimo, że nie widać po niej jakiegoś większego zdenerwowania Micia nam sporo schudła :( Do tego wczoraj zauważyłyśmy z Hanią i Dagą, że coś jest nie tak z chodzeniem Mici, zauważyłyśmy zgrubienie na prawej, tylnej stópce. Wpadłam z lekka w panikę, ponieważ Micia postawiona na podłogę nie bardzo chciała czy też potrafiła chodzić, postawiłam więc wszystkich na równe nogi i zawiozłam Micię do naszej Pani Doktor. Po wstępnych oględzinach okazało się, że owe zgrubienie na stópce to złamanie :( Takie około 4-ro tygodniowe. Jest duże prawdopodobieństwo, że łapka złamała się albo w trakcie łapania i pakowania Mici jeszcze jej w domu lub u nas przy przeprowadzkowych manewrach.

Tak czy siak Micia jest u naszej Pani Doktor, ma jakieś 3 tygodnie czasu na czas zagojenia się łapki, wszelkich badań i innych koniecznych rzeczy jakie trzeba by Seniorce zrobić. Później musi opuścić dom Pani Doktor. Mamy te 3 tygodnie na to by znaleźć dla Mici miejsce, by już nigdy nie wróciła do schroniska. Potrzebujemy też sponsora na badania Mici, każda złotówka mile widziana :D
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pon maja 23, 2011 8:23 Re: *Schr.Opole - Micia - 14-letnia Seniorka pilnie prosi o dom!

Biedna koteczka :(

Śliczną ma buzię i oczy, rzeczywiście, niesamowite :1luvu:

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Pon maja 23, 2011 20:17 Re: *Schr.Opole - Micia - 14-letnia Seniorka pilnie prosi o dom!

Na razie nie mamy wieści o stanie Mici. Ale Pani Doktor pisze nocne smsy, więc liczę, że czegoś się dziś dowiemy. Jeśli tak, od razy dam znać z rana.

A tym czasem prosimy o ogromne, forumowe kciuki za zdrówko Seniorki, ona naprawdę bardzo ich potrzebuje.
Obrazek

Boo

Post » Pon maja 23, 2011 20:29 Re: *Schr.Opole - Micia - 14-letnia Seniorka pilnie prosi o dom!

ode mnie są :-)
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Pon maja 23, 2011 20:52 Re: *Schr.Opole - Micia - 14-letnia Seniorka pilnie prosi o dom!

Ode mnie też :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

mb

Post » Wto maja 24, 2011 9:03 Re: *Schr.Opole - Micia - 14-letnia Seniorka pilnie prosi o dom!

Rano dostałam maila od naszej Wetki :)

Wyniki Mici dobre, jedynie trochę podwyższony mocznik - ale to mocznik "pokarmowy" a nie "nerkowy". Ten wyższy mocznik jest zrozumiały ze względu na biegunkę. Zrobiłam jej test na pp - na szczęście ujemny, a biegunka dzisiaj, po lekach jest mniejsza. Musiałam jej usunąć przedostatniego zęba, u góry po prawej - syf i zgnilizna. Kicha mocno, dostaje na to kichanie leki. A jeżeli chodzi o stopę - to ewidentnie stare złamanie, zrośnięte bez usztywnienia, krzywo, ze zniekształceniem kości i skrętem osi stopy. To tyle wieści o Starszej Pani.

Myślę, że wieści nie są złe. Micia ma jeszcze trochę czasu na podleczenie się i obserwację Pani Doktor jak kotka się zachowuje na co dzień. Tylko co później???? Z powrotem schron? :(
Obrazek

Boo

Post » Wto maja 24, 2011 13:37 Re: *Schr.Opole - Micia - 14-letnia Seniorka pilnie prosi o dom!

Czy to znaczy, że z tą nóżką nic nie będzie robione :?:
Właściwie głupio pytam - przecież trzeba by ją chyba znowu łamać.

Moja Bisia za miesiąc kończy 14 lat i wyobrażam sobie jaka dla niej byłaby to straszna tragedia, gdyby nagle znalazła się w schronisku.
Biedna, biedna Micia :(

mb

Post » Wto maja 24, 2011 19:12 Re: *Schr.Opole - Micia - 14-letnia Seniorka pilnie prosi o dom!

I ja kibicuję seniorce o niesamowitych oczach :1luvu:
Kolejne zwierzę zawiedzione przez człowieka. Że też córka nie pomyśli, że ich matka kochała tą kotkę, tylko oddała do schronu :(

Alex405

Od: Pt lip 10, 2009 17:50

Post » Pt maja 27, 2011 8:26 Re: *Schr.Opole - Micia - 14-letnia Seniorka pilnie prosi o dom!

Jak się Micia czuje :?:

Są jakieś nowe wieści :?:

mb

Post » Pt maja 27, 2011 12:17 Re: *Schr.Opole - Micia - 14-letnia Seniorka pilnie prosi o dom!

Przepraszam za brak wieści ale choróbsko mnie poskładało do łóżka :?

Póki co, mam wieści do wczoraj, postaram się dziś o jakieś nowości. Nasza Doktórka odkryła dwie, skrywane dotąd przez Micię, jej miłości - spanie "pod" oraz totalne topnienie na widok surowizny :) Nasza Seniorka uwielbia sypiać pod - pod kołderką, pod kocykiem, pod posłankiem, obojętne z resztą co by to nie było, byle ona mogła być pod tym czymś i tam sobie w spokoju drzemać. Co do sympatii kulinarnych, to ciężko było w nie trafić. Apetycik był minimalny, Starsza Pani na wszystko kręciła nosem, odmawiała współpracy po prostu, aż tu wjechała surowizna i Seniorka pokazała swoje nowe, drapieżne JA :twisted: Latka lecą, ale drapieżnik nie śpi :mrgreen:

mb pisze:Czy to znaczy, że z tą nóżką nic nie będzie robione :?:
Właściwie głupio pytam - przecież trzeba by ją chyba znowu łamać.

mb, masz rację, łapkę trzeba by było łamać i nastawiać, a to już nie ten wiek :( Złamanie okrutnie zbagatelizowano, nic z nim nie robiąc i teraz, na starość wychodzą smutne jego skutki :( Mimo, że złamanie jest stare, wydaje się, że Micię ta łapka boli. Nasz kochana Wetka ma uważne baczenie na Micię i obserwuje co się z łapką dzieje i jak jej ulżyć. Być może przyda się karma wspomagająca kości i stawy, np. Mobility z RC? Jak tylko coś będę wiedziała, będę pisać na wątku.

Mija pierwszy z około 3 tygodni jakie mamy by znaleźć Mici miejsce, choćby tymczasowe. Na akcję ogłoszeniową nie ma najmniejszego odzewu :( Do tego niedługo powinnam dostać pierwszy rachunek za badania Mici oraz leki, może ktoś mógłby i chciał wspomóc Micię grosikiem?
Obrazek

Boo

Post » Pt maja 27, 2011 12:21 Re: *Schr.Opole - Micia - 14-letnia Seniorka pilnie prosi o dom!

od dawna chciałam, by jedno miejsce u mnie było DT dla seniora - i mam Morfinkę - gotową na dom zdrową panne z super charakterem - ale nikt nie dzwoni....
gdyby był ruch w seniorach, choćby mały, to bym pewnie mogła pomóc a tak.... nie bardzo....
pomyslę o bazarku...
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Pt maja 27, 2011 12:22 Re: *Schr.Opole - Micia - 14-letnia Seniorka pilnie prosi o dom!

Mam ogromną słabość do kocich profili ;)

Obrazek
Obrazek

Boo

Post » Pt maja 27, 2011 12:26 Re: *Schr.Opole - Micia - 14-letnia Seniorka pilnie prosi o dom!

dagmara-olga pisze:od dawna chciałam, by jedno miejsce u mnie było DT dla seniora - i mam Morfinkę - gotową na dom zdrową panne z super charakterem - ale nikt nie dzwoni....
gdyby był ruch w seniorach, choćby mały, to bym pewnie mogła pomóc a tak.... nie bardzo....
pomyslę o bazarku...

Daga, ja też miałam być głównie DT. Nie chciałam swoich, osobistych kotów. A dorobiłam się trzech, w tym jednego z chorym sercem, który totalnie zablokował mi możliwość tymczasowania nawet jednego kota :( póki sytuacja z serduszkiem się nie ustabilizuje. Do tego Fuff, który niestety jest agresywny wobec innych kotów, Micia nie miałaby u mnie dobrze :(
Obrazek

Boo

[następna]