Chełm k/Lublina, czyli o kotach z Koszarowej

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 09, 2008 20:38 Chełm k/Lublina, czyli o kotach z Koszarowej

Te praktycznie bezdomne koty z Chełma potrzebują opieki! Jest ich dużo w jednym miejscu i cóż... Potrzebujmy pomocy!

Jednak imienia tego dużego, sympatycznego rudaska nie mogłam zapomnieć. Kit - bo tak na niego mówią - jest widać przyzwyczajony do towarzystwa ludzi, prawie daje się głaskać. Oto kilka jego zdjęć, robionych dzisiaj:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To kot Albin. Ma piękne, żółte oczy. ^^

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kotka Balbina wraz z córką o imieniu Murzynka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kuna, moja ulubienica:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze raz Murzynka, córka Balbiny:

Obrazek

I - UWAGA - małe, może miesięczne kotki, dzieci niegdyś chorej, bezimiennej kotki:

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj postaram się zrobić zdjęcia jeszcze innych z tych kotów. Może te nie są idealne, ale, jak już pisałam, są one zbyt płochliwe...
Ostatnio edytowano Nie sty 11, 2009 10:10 przez Filemona, łącznie edytowano 22 razy

Filemona

Od: Śro cze 04, 2008 18:20

Post » Wto cze 10, 2008 9:54

Ależ ten Rudasek chudy!

A te kotki są sterylizowane?
ObrazekObrazekObrazek

kaja555

Od: Pt lut 08, 2008 12:28

Post » Wto cze 10, 2008 13:55

Kaja, w tej okolicy wszystkie koty są chude... :( I niestety mało osób je dokarmia. Z tego co wiem, to najwięcej jedzenia daje im pewna starsza pani, która twierdzi, że jest ich tam kilkanaście. Kotki nie są sterylizowane; wiem to na pewno, gdyż obecnie dwie z nich mają małe. W miarę moich możliwości staram się je karmić, ale ja mam dopiero 13 lat i nie wiem, jak jeszcze można im pomóc...

Edit: Mam jeszcze jedno pytanie. Czym powinno się karmić takie koty? Jaką karmą? Pomóżcie, bo ja się kompletnie na tym nie znam!

Filemona

Post » Wto cze 10, 2008 18:34

Te koty także potrzebują domu... Może ktoś się skusi? :D

Filemona

Post » Wto cze 10, 2008 19:03

Warto by zająć się kastracją tych kotek, a jeżeli to przekracza Twoje możliwości- choćby podawać środki antykoncepcyjne w karmie. Karmienie i pozwalanie na dalsze rozmnażanie nie jest pomocą, przeciwnie- szkodzi kotom.

Może jakieś lokalne stowarzyszenie albo urząd gminy dysponuje klatką- łapką i mógłby pomóc w kastracjach? Może komuś z sąsiadów/znajomych leży na sercu los tych zwierzaków? Może tę starszą panią uda się namówić? W razie czego służę ulotką informacyjną. Powodzenia :)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Wto cze 10, 2008 19:46

Może zapytaj kto tutaj na forum też jest z Chełma, razem zawsze łatwiej coś wykombinować.
Obrazek

Morela80

Od: Śro gru 14, 2005 15:51

Post » Śro cze 11, 2008 15:39

Aga, te środki antykoncepcyjne znajdują się od razu w karmie czy trzeba je tam samemu dodać? I skąd taką karmę wziąć? I jeśli mogłabyś, to wysłałabyś mi kopię tej ulotki na pw lub adres e-mail (syl.kocie@onet.eu)? Może uda mi się kogoś namówić na kastrację tych kotów.

Morela, też o tym myślałam. Ale jakoś nie zauważyłam wiele osób z Chełma na tym forum... Znasz może kogoś? Co zrobić, żeby odezwali się w tym temacie?

PS Zaraz dodam nowe zdjęcia kotów. Jeden to ten burasek, którego widziałam już wcześniej. Inne to kotka i jeden z jej małych kotków.

Filemona

Post » Śro cze 11, 2008 23:58

Filemona pisze:Aga, te środki antykoncepcyjne znajdują się od razu w karmie czy trzeba je tam samemu dodać?

trzeba dodać samemu, rozkruszasz tabletki i mieszasz z karmą tak, aby koty nie wyczuły :)

I skąd taką karmę wziąć?

karmę stąd skąd bierzesz ;) , a tabletki albo od weterynarza, albo z apteki na receptę od weta (bądź PODOBNO także ludzkiego ginekologa, ale nie jestem pewna, czy to nie plota)

I jeśli mogłabyś, to wysłałabyś mi kopię tej ulotki na pw lub adres e-mail (syl.kocie@onet.eu)? Może uda mi się kogoś namówić na kastrację tych kotów.

dam tu, może komuś jeszcze się przyda :)

http://upload.miau.pl/3/100443.doc
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Czw cze 12, 2008 19:28

No to trzymam kciuki za pomoc kotom, mam nadzieję, że uda ci się im podać te tabletki.
Obrazek

Morela80

Od: Śro gru 14, 2005 15:51

Post » Czw cze 12, 2008 20:32

Też dokarmiam te koty. W komórce mam zdjęcie Czarnuli i takiego szaro-brązowego (śliczny :1luvu: ). W najbliższej przyszłości tych zdjęć nie dodam, bo nie mam USB do Nokii, ale Filemona na pewno doda :)
Ostatnio ta pani mówiła, że tych kotów jest ponad 15. Póki co widziałam 8 z nich. Balbina, Albin, Kuna, Murzynek, Kit, Czarnula i 2 bure.

Się rozpisałam trochę na ten temat :) No ale, my karmimy te kotki, a one i tak są chude :( Czy jest jakaś karma tucząca dla kotów, czy ta waga sama im się w końcu wyrobi? Bo to sama skóra i kości niektóre koty! :( A i tak nie zawsze wychodzą wszystkie, a tej karmy też nie kładziemy kilogramami :) Ja się osobiście na rodzajach karm nie znam :wink: Póki co karmimy je suchą karmą.
Ostatnio edytowano Sob cze 14, 2008 18:21 przez Lisha, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Lisha

Od: Czw cze 12, 2008 7:16

Post » Pt cze 13, 2008 0:30

napisze może brutalnie, ale niestety całkowicie zgodnie z prawdą: KONIECZNE jest ograniczanie populacji- kastracja, sterylizacja, w najgorszym razie doustna antykoncepcja, wtedy będzie Wam łatwiej utrzymać stado kotów, a - co wynika z mojej ulotki - także poprawi się ich zdrowie i forma.

mój kocurek je ile chce, a jest chudy, taka jego uroda, nie wiem więc, na ile wygląd Waszych podopiecznych wynika z niedożywienia, na ile z przemiany materii powyżej przeciętnej.
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Sob cze 14, 2008 18:33

Cóż, w przypadku Albina to niemal na pewno jest "wada" przemiany materii, bo praktycznie zawsze jako 1. idzie do jedzenia i nie je mało. Ale martwię się o Czarnulę :( . Ona często przebywa w tej części, która jest oddzielona drucianą siatką od tego miejsca, gdzie jest tych kotów więcej. Nie przechodzi często do tej 2. części, bo Balbina ją - mówiąc prosto - bije i przez to Czarnula nie je tyle co inne :( Czy jest jakiś lepszy sposób dojścia do tej kotki poza przechodzeniem przez tą (1-metrową?) siatkę? Bo nie jest to zbyt przyjemne :wink: Murzynek też nie je dużo, bo ucieka od ludzi, a matka go nie karmi :| Co z tym zrobić? A co do kastracji to czy w każdym sklepie zoologicznym są te tabletki? I co powiedzieć? "Poproszę tabletki antykoncepcyjne dla kotów"? :roll:
Obrazek

Lisha

Od: Czw cze 12, 2008 7:16

Post » Sob cze 14, 2008 20:49

Lisha pisze: A co do kastracji to czy w każdym sklepie zoologicznym są te tabletki? I co powiedzieć? "Poproszę tabletki antykoncepcyjne dla kotów"? :roll:

mylisz 2 pojęcia ;) Kastracja to zabieg chirurgiczny powodujący trwałe ubezpłodnienie, zapoiegający także wielu śmiertelnym chorobom, wykonywany w gabinecie weterynaryjnym, do którego trzeba kotkę dostarczyć złapawszy przedtem w miejscu karmienia, najlepiej- jeśli nie da się złapać w inny sposób- za pomocą tzw. klatki- łapki.

więcej informacji: http://www.vetserwis.pl/sterylizacja_kot.html

Tabletki anty- Proverę albo Promonvet- można, co pisałam wcześniej, kupić w gabinecie weterynaryjnym albo w aptece na receptę od veta, podobno także ginekolog może to przepisać.

Tak czy inaczej- karmiąc koty nie wolno zaniedbywać kwestii ograniczania populacji, kastracja jest zdecydowanie lepszą, zdrowszą i skuteczniejszą metodą, ale "na bezrybiu i rak ryba" i lepsze hormony niż kolejne ciąże i mioty.
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Pon cze 16, 2008 19:41

XAgaX - uswiadomie dziewczyny osobiscie jak tylko znajde wolna chwile.

i tak na marginesie - rozgrzesz dziewczyny - w chelmie NIE MA zadnego stowarzyszenia zajmujacego sie zwierzetami. ochrona srodowiska i urzad miasta nawet durnej klatki lapki nie chca kupic. od nich niczego sie nie doczekamy. kastracje mam u weta taniej dla bezdomniakow. to taniej mimo wszystko jest jednak bardzo duzo jak dl amnie w tej chwili, a na pewno dla takich 13-latek...

mozecie napisac do mnie na pw? jestem z chelma. czy ten rudy kot nie jest z okolic polanieckiej? jesli tak to jest wykastrowanym kocurem :lol: a jesli to nie on to zajmiemy sie nim jak tylko uda sie zebrac jakiekolwiek fundusze...

czekam na jakies informacje

annskr - dzieki za linka, nie zagladam na forum :)

mama007

Od: Czw lut 17, 2005 14:43

Post » Wto cze 17, 2008 11:16

podnosze do gory

mama007

Od: Czw lut 17, 2005 14:43

[następna]