PROBLEM! - Kot rozdrapuje się do krwi!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 29, 2008 7:58 PROBLEM! - Kot rozdrapuje się do krwi!

Witam. Mam pewien bardzo duży problem z moim kotem, otóż rozdrapuje się ona już od dawna, ale kiedyś tylko w okolicach szyji. Rozdrapywała się zazwyczaj do krwi i chodziłem z nią do weterynarza. Cena około 40zł u weta pomogła rozwiązać problem na krótki czas, bo potem znowu się rozdrapywała. Weterynarze tak naprawde nie wiedzieli dlaczego się rozdrapuje :/ Mnie to zaczęło irytować, gdy po jakiś 2 miesiącach bez drapania moja kotka ZNOWU zaczęła się drapać do krwi, tym razem w okolicach lewego oka i całej mordki! Wygląda jakby była z ulicy i była strasznie zaniedbana albo jakby się ktoś znęcał nad nią!
Weterynarze kazali zmienić mi pokarm z Whiskasa na KitKat, ale robilem to zanim się od nich tego dowiedziałem i to nic nie pomaga!
Chciałbym prosić kogoś, kto miał taki sam przypadek i udało mu się to powstrzymać albo kogoś, kto naprawdę się zna na takich przypadkach kotów. Ja sądzę, że albo ma uczulenie na kocie jedzenie, albo poprostu jest na coś chora lub chora psychicznie, że się drapie bez celu do krwi...
Wrzucam jedno zdjęcie mojej kotki, byście mogli zobaczeć jak to wygląda...
Obrazek

Tepez

Od: Wto kwi 22, 2008 21:31

Post » Czw maja 29, 2008 8:03

Przede wszystkim zmieniłabym weterynarza i zrobiła kotce gruntowne badania, łącznie z pobraniem zeskrobiny z zainfekowanej skóry.
Co do zmiany pokarmu - Whiskas i KiteKat to karmy o podobnej wartości odżywczej - są nafaszerowane chemią i mają bardzo niewiele składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju zwierzęcia. Dziwię się, że weterynarz zaproponował taki badziew :?
Napisz może skąd jesteś, to pomożemy znaleźć jakiegoś dobrego i kompetentnego weta.

Jakie leki kotka dostała?
ObrazekObrazek

bechet

Od: Śro sie 24, 2005 9:54

Post » Czw maja 29, 2008 8:07

Nie jestem weterynarzem i nie traktuj moich słów jak wyrocznię, ale wygląda to faktycznie na alergię - być może pokarmową, bo ani Whiskas ani Kitkat dobrymi karmami nie są. Spróbuj dawać kotce karmę lepszych firm - Gimpet, Animonda, Bozita (ta ostatnia dostępna tylko wysyłkowo, w sklepach internetowych). Albo na jakiś czas dawaj jej jedzenie "domowe", tzn gotowanego kurczaka z rozgotowanym ryżem i rozdrobnioną marchewką.
A przede wszystkim udaj się z kicią do dobrego weterynarza, nie wiem z jakiej miejscowości jesteś ale w "kocim ABC" (wątek przyklejony na górze forum) znajdziesz spis polecanych wetów, może ktoś w Twojej okolicy też się znajdzie.
Obrazek

Domino76

Od: Śro paź 05, 2005 8:41

Post » Czw maja 29, 2008 8:24

Domino76 pisze:Nie jestem weterynarzem i nie traktuj moich słów jak wyrocznię, ale wygląda to faktycznie na alergię - być może pokarmową, bo ani Whiskas ani Kitkat dobrymi karmami nie są. Spróbuj dawać kotce karmę lepszych firm - Gimpet, Animonda, Bozita (ta ostatnia dostępna tylko wysyłkowo, w sklepach internetowych). Albo na jakiś czas dawaj jej jedzenie "domowe", tzn gotowanego kurczaka z rozgotowanym ryżem i rozdrobnioną marchewką.
A przede wszystkim udaj się z kicią do dobrego weterynarza, nie wiem z jakiej miejscowości jesteś ale w "kocim ABC" (wątek przyklejony na górze forum) znajdziesz spis polecanych wetów, może ktoś w Twojej okolicy też się znajdzie.

też pomyslałam o alergii
jesli chodzi o karmy to o niebo lepszy od kitekata jest brit- cenowo bardzo przystepny

a jesli cena nie gra roli to jak wyzej -karmy wymienione
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Czw maja 29, 2008 8:32

bechet pisze:Jakie leki kotka dostała?

Jakieś zastrzyki, nie pamiętam dokładnie co to było, więc wole nie mówić. Miała też te ranki smarowane.

A karma Purina i Royal Canin to dobre karmy, jeżeli chodzi o drapanie się mojej kotki?

Tepez

Post » Czw maja 29, 2008 8:37

RC to niezła karma, jeśli chodzi o Purinę, to zależy która, ale zasadniczo też.
A co do drapania, to najpierw i tak przydałoby się, żeby lekarz określił co jest przyczyną.
ObrazekObrazek

bechet

Od: Śro sie 24, 2005 9:54

Post » Czw maja 29, 2008 8:44

Moja Rysia też czasem drapie okolice ucha- wet powiedział że to uczulenie na jedzenie, i bardzo prawdopodobne, bo Rycha kradnie chrupki nerkowe.
Na wszelki wypadek jednak wybierz się do innego weta, i zmień kici jedzonko, jeśli nie chcesz wychodzić z domu zamów na www.krakvet.pl np, i pamiętaj, im lepsze jedzonko tym większa zawartość mięsa. z krakvetowskich poleciłabym Acanę, Orijena, Sanabelle Boscha lub Brita. Kiedy już się zdecydujesz, ważne jest aby stopniowo przestawić kicię na nowe jedzenie, inaczej może się to skończyć biegunką. powodzenia! i daj znać do powiedział wet.
Obrazek ObrazekObrazek
Franek & Rysia
Zabezpieczenia okien i balkonów 3miasto- R E A K T Y W A C J A.

rambo_ruda

Od: Pon maja 15, 2006 16:53

Post » Czw maja 29, 2008 8:46

Tepez pisze:
bechet pisze:Jakie leki kotka dostała?

Jakieś zastrzyki, nie pamiętam dokładnie co to było, więc wole nie mówić. Miała też te ranki smarowane.

A karma Purina i Royal Canin to dobre karmy, jeżeli chodzi o drapanie się mojej kotki?

wg mnie badzo dobre karmy
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Czw maja 29, 2008 8:47 Re: PROBLEM! - Kot rozdrapuje się do krwi!

Tepez pisze:Weterynarze kazali zmienić mi pokarm z Whiskasa na KitKat, ale robilem to zanim się od nich tego dowiedziałem i to nic nie pomaga!

Przede wszystkim poszukaj dobrego weterynarza. Whiskas i KitKat nie nadają się do jedzenia dla kotów. Jeśli weterynarz radził zamienić jedno na drugie to ja to pozostawię bez komentarza. Kot jest zwierzęciem mięsożernym, karma dla niego musi zawierać dużo mięsa - poczytaj sobie skład Whiskas i KitKat (4% wyrobów mięsopodobnych reszta to jakieś wypełniacze)
Uczulenia także powoduje często karma Royal Canin. Od weterynarza dowidziałam się ostatnio, że jest spowodowane wątróbką drobiową, którą zawiera każdy RC. Mi weci poradzili kupić karmę Hills z/d - jednak ostecznie jej nie kupiłam, gdyż przy pięciu kotach w domu było nierealne podawanie jej tylko jednemu kotu. Ostatecznie wyeliminowałam karmę RC i pomogło.

Wracając do kotki. Niestety znam przypadek kotki, która sobie wydrapuje dziurę w szyi. Niestety skończyło się u behawiorysty.

Zacznij od zmiany karmy i zmiany weterynarza.
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Wto cze 10, 2008 7:55

Dziekuję za rady! Byłem u weta i dostała 3 zastrzyki.
Karmę zmieniłem na Purinę i Royal Canin. Aktualnie je tylko purine i troszkez wymieszaną z KitKatem, żeby się przyzwyczajała do zmiany karmy. Nie rozdrapuje się, a ranki się goją. Chyba jesteśmy na dobrej drodze :)

Tepez

Post » Wto cze 10, 2008 9:06

Te zastrzyki, to jak mniemam, steryd :?
Zwykle podają to na takie problemy i zwykle pomaga na jakiś czas, po czym działanie mija i problem powraca.
Wygląda na to,z e kot rzeczywiście ma uczulenie na jedzenie.
Najlepiej by było zacząć podawać karmę hipoalergiczną, bo niestety, sterydy ( a Twój kot dostał ich już trochę), bardzo źle działają na nerki i wątrobę.

A teraźniejsza poprawa, to na peno skutek "zastrzyku", który dostała. Czy Purina pomoze, okaże sie za jakiś czas, kiedy zastrzyk przestanie działać.
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

Post » Wto cze 10, 2008 9:16

to co zostało napisane ;)

ale pytanie ode mnie - ta Purina to jaka?
bo jesli One, to jest niewiele lepsza od whiskasa i kitekata, Purina Pro Plan już jest lepsza, choc stosunek ceny do zawartosci miesa wychodzi gorzej niz gdybys kupowała wymienione wyzej karmy - Hills, Acana, Sanabella, Brit...

sprobuj pokarmić teraz kota indykiem (zmielone mieso z zaufanego sklepu) i zrobić mu taki obiadek ;) z ryzem i marchewką, zadnej soli i przypraw

a wet, który poleca whiskasa zamiast kitekata to rzeznik jakis :( 8O
nasze Obrazek potwory ;) + Fela i Frania na DS

pilne! Jajek i Dodek szukają dobrego Domu :)

xandra

Od: Nie paź 31, 2004 21:31

Post » Wto cze 10, 2008 9:42

Kompletnie nie rozumiem dlaczego lekarz , nie zaproponowal karmy dla alergikow?
Przeciez purina i royal rowniez moga uczulac. Teraz jest dobrze bo dzialaja sterydy.
Najpwierw sprobowalabym z karmami , ktore zawieraja jagniecine , a jak to nie przyniesie efektow to tylko i wylacznie karma weterynarjna.

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Wto cze 10, 2008 10:20

wygląda na alergie pokarmową. Ja bym radziła natychmiastowe wprowadzenie hillsa z/d, a potem próbowała testować na co kot jest uczulony. generalnie najczęściej uczula drób ( nie tylko kurczak )

hills z/d ma tak "rozbite" białka, że organizm zwierzaka nie wychwytuje ich jako białek ( tak mi kiedyś tłumaczył wet) tak że w tym wypadku skład karmy nie ma znaczenia.
przy pozostałych wyeliminowałabym drób
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Wto cze 10, 2008 13:07

Witam!
Z czego kot pije wodę? jeśli z plastikowych miseczek to można by je zmienić, nasze dwa koty amorek i czapeczka są uczulone na plastik! pojawiały im się bardzo podobne rany w okolicy szyi i głowy, po zmianie miseczek w ciągu 2 tyg było po problemie, pozdrawiam!

Bakeneko

Od: Wto cze 10, 2008 11:19

[następna]