Drżenie mięśni - brak witamin, skł. mineralnych??

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 10, 2008 15:47 Drżenie mięśni - brak witamin, skł. mineralnych??

Czy drżenie mięśni może być spowodowane niedoborem składników mineralnych, witamin?? Jakich?
salma75

Post » Czw kwi 10, 2008 16:02

Mi bardziej przychodzą na myśl zaburzenia elektrolitowe oraz problemy z utrzymaniem odpowiedniej temperatury ciała, które występują np. PNN.
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Od: Sob paź 28, 2006 21:36

Post » Czw kwi 10, 2008 16:13

A co to PNN? :oops:

Moi rodzice mają takiego kota...Jakiś 3-4 tyg temu lekko utykał na tylnią nogę, tak przez 2 dni. Przeszło. Od tamtej pory zauważyli, że czasami drżą mu mięśnie na udach, dosyć mocno, wyraźnie, podczas snu zazwyczaj, albo jak się przeciąga. Jakoś mniej chętnie wskakuje tam gdzie wcześniej właził bez prolemu.

Kot młody, ma najprawdopodobniej niecały rok.
Udało mi się namówić ich na zbadanie krwi (podstawowe + nerkowy i wątrobowy), mocz - wyniki w normie. Prześwietlili też kocia - nie ma żadnych zmian w obrębie kończyn tylnich. Lekarz nie widzi problemu.
Kot jest duży, w ostatnim czasie mocno urósł. Może brakuje mu czegoś w diecie?
salma75

Post » Czw kwi 10, 2008 17:38

Podbiję, bo ważne dla mnie....
salma75

Post » Czw kwi 10, 2008 18:12

PNN, to przewlekła niewydolność nerek.
Z tego, co opisujesz, to nie jest PNN.
Obrazek

wania71

Od: Pt maja 19, 2006 17:17

Post » Czw kwi 10, 2008 18:27

Ja nigdy się z takim przypadkiem nie spotkałam, ale jedna z wetek w mojej lecznicy opowiadała mi kiedyś, że jej kotka ma takie objawy z okazji jednego z kocio-katarowych wirusow. W sytuacji stresowej - np. kiedy wprowadzila do domu nowego kota, lub przy chorobie kotka utyka na jedna noge, ma problemy z poruszaniem. Wszelkie inne przyczyny zostały wykluczone...kotka po prostu zamiast dostac wysypu herpesa w buzi, dostaje rzutu na nerwy/miesnie...takie tło nerwowo/wirusowe :)

ciężko powiedziec czy tu też jest taka przyczyna, ale objawy podobne wiec napisac nie zaszkodzi :)

nie wiem jak jest u kotów z brakiem potasu, magnezu i innych takich składników pokarmowych...można spróbowac podac do jedzenia jakis suplement...nie zaszkodzi.

KsieznaJoanna

Od: Pon lut 18, 2008 22:55

Post » Pt kwi 11, 2008 13:28

Przydalyby sie bad. krwi - biochemia z jonogramem.
Nasz Orzech tez miewa takie drzaczki.

Roznocowac trzeba z - goraczka, bolem [tu moze to miec zwiazek z wirusowkami, o ktorych pisze KsieznaJoanna].

Zaburzenia zwiazane z rownowaga elektrolitowa faktycznie pojawiaja sie przy PNN, ale takze przy np. zaparciach.
Jonogram powinien to wykazac.

Nie radzilabym suplementowac `w ciemno` roznych pierwistkow, bez rozpoznania, ktore sa zaburzone.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01