Uschi kuperkowa - REWELACJA :D

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 23, 2008 19:21 Uschi kuperkowa - REWELACJA :D

Może pamiętacie wątek Uschi z sierpnia i września zeszłego roku? - zakorkowana qoopalem, wyciskanie tylko ręczne... ech

Teraz Młoda ma rujkę, w wątku 'plamienie w rujce'
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=72572

No i jakby do tego było mało, dziewczyna zaczęłą się znowu korkować :?
Dlaczego???
Drze się w niebogłosy, gdy my jej "pomagamy" z tym qoopalem, patrzy z wyrzutem, no i jest slniejsza niż gdy miła 5 tygodni i ugryźć potrafi... Nie chcemy tego znowu przechodzić.

TŻ doszedł do wniosku, że to ze stresu (mamy małe przemeblowanie), ja sądzę, że to jakoś z rujką musi się wiązać...
No nie wiem? Co robić? Dajemy jej od 3 dni parafinę. Czy dawać jedzonko namoczone?
Ostatnio edytowano Nie lut 24, 2008 20:03 przez piechniczka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Dominik Obrazek Uschi Obrazek i jest jeszcze Florek! Obrazek
Uschi za TM 22.11.2013 [']

piechniczka

Od: Wto lis 14, 2006 0:18

Post » Sob lut 23, 2008 19:28

doczytalam drugi watek

a ona sie kiedy ostatnio wyprozniala? apetyt w normie?
czy ta parafina wychodzi druga strona???

rozmoczeone jedzonko na pewno pomoze, ale nie wiem, czy nie trzeba czegos wiecej :( to zalezy od kondycji koci
doczytalam tez, ze w poniedzialek do D. jedziecie
no ale to moze byc za pozno, w zaleznosci od odpowiedzi na pytania powyzej...

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Sob lut 23, 2008 19:47

Uschakowy samodzielny by chyba (mówię chyba, bo są Dominikowo-Uschakowe migracje między kuwetami - czasem trudno rozróżnić, a nie zawsze jestem doma) w piątek i wygladał niezdrowo (dwie wielkie twarde kule).
Pomoglismy wyjść małemu qoopaskowi wczoraj i dziś, ale są niewielkie i sadzę, ze siedzi w niej ta tego sporo.
Apetyt bez zmian, choć może troszke mniej zjada...ale dopomina się
Żadnych tłustawych włosków koło pupci nie widziałam...muszę poobrsewować.

Przypomniało mi się - Lactulosum (wsześniej D. to polecała, więc nie zaszkodzę jej tym). Ubiera się i lece do apteki nabyć..a i parafinke, bo sie kończy.

piechniczka

Post » Sob lut 23, 2008 19:49

Przyszło mi na myśl...

Czy w rujce powiększaja się narządy rodne? Jesli tak, to może ta ma jakieś zwężenie i dlatego się korkuje?? Brzmi to logicznie niby :?

piechniczka

Post » Sob lut 23, 2008 19:52

a moze taka delikatna lewatywke z Parafiny do odbytniczo?
oczywiście tylko za zgoda weta..ja robiłam małemu kociakowi...skutecznie...
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Sob lut 23, 2008 20:09

piechniczka pisze:Przyszło mi na myśl...

Czy w rujce powiększaja się narządy rodne? Jesli tak, to może ta ma jakieś zwężenie i dlatego się korkuje?? Brzmi to logicznie niby :?
setki kotek mają rujki i się nie korkują ;) Ja bym raczej np kłaki obstawiała bo się cieplej zrobiło
jak parafina nie wyszła, to trzeba więcej podać
no i coś na rozwolnenie- mleko, wątróbka?
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Sob lut 23, 2008 20:18

Mysza pisze:
piechniczka pisze:Przyszło mi na myśl...

setki kotek mają rujki i się nie korkują ;) Ja bym raczej np kłaki obstawiała bo się cieplej zrobiło
jak parafina nie wyszła, to trzeba więcej podać
no i coś na rozwolnenie- mleko, wątróbka?

no wlasnie, ile i kiedy podaliscie parafine?
laktuloza zmiekczcza qpe, parafina daje lepszy poslizg

Beata

Post » Sob lut 23, 2008 20:43

5 ml wczoraj, dziś 5ml

Przed chwilą podałam jej 3 ml Duphalaca (zabrakło Lactulosum), smakowało jej. Umyła sobie pysio, przyjęła pozycję do drzemki i po jakiś 5 minutach zwróciła to wraz z popołudniowym jedzonkiem...

:(
i co teraz?

piechniczka

Post » Sob lut 23, 2008 21:01

malo :(
przy zatkaniu podaje sie jednorazowo przynajmniej 5ml, co kilka godzin (nawet 4 rzy dziennie)
niedobrze, ze swymiotowala...
mozecie jeszcze za 2 godziny sprobowac podac np 10 ml parafiny
jesli bedzie rzygala, to do weta z samego rana jutro
jesli parafina przejdzie, to lepiej...

ja, paniakara, pojechalabym do weta juz teraz - tylko 'zwykly' wet nie wystarczy :(
moze mozecie zadzwonic do D. i zapytac, co robic?

Beata

Post » Sob lut 23, 2008 21:02

piechniczka pisze:5 ml wczoraj, dziś 5ml

Przed chwilą podałam jej 3 ml Duphalaca (zabrakło Lactulosum), smakowało jej. Umyła sobie pysio, przyjęła pozycję do drzemki i po jakiś 5 minutach zwróciła to wraz z popołudniowym jedzonkiem...

:(
i co teraz?

5 ml to nic. Ja mojemu 12 ml jednorazowo daję przy mniejszym zaparciu, albo jak mi coś zeżre maupiszon (np. kawałek podeszwy od kapcia :? ). Kot waży niecałe 6 kg. Wetka dawała nawet 15 ml, tylko podzielone na dwie części, żeby uniknąć wymiotów.
Marcelibu

Post » Sob lut 23, 2008 21:13

Ja robiłam lewatywę sama. Dwa razy dziennie i pompogło. Robiłam to gruszką do ściągania glutów u dzieci. Można nabyć w aptece. Lewatywa wymaga trochę doświadczenia. Trzeba wlać w kota ciepłą wodę z mydłem, zatkać odbyt jak najdłuzej, żeby się odmoczyło. I tak kilka razy - do 15, 20 min. Najlepiej robić to w umywalce. Nie od razy kupal wychodzi. Po takim namoczeniu zazwyczaj po 10 minutach.I nie wszystko. Trzeba dużo cierpliwości i wyczucia. czasami trzeba zrobić kilka lewatyw, zeby pomogło i wyszło wszystko.

Nie każdemu wetowi chce się to robić. Jak jest kot z problemami to mała lewatywa z parafiną nie pomaga. Czasami nawet zwykła nie ruszy kota. Moja kotka miała kiedyś lewatywę pod narkozą. Wychodziło z niej pysiem i dołem. Koszmar. 8O

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Sob lut 23, 2008 21:42

Dobrze, że po tym zwróceniu poszła napić się wody. Mizia się i jest tulasta. teraz spkojnie śpi z Dominkiem.
Obaczymy co dalej :?

Uschka waży mało, jakieś 2,5 kilo. Więc niby dawka 5ml odpowiednia jak przy 6kg jest 15ml. No tyle, że faktycznie mamy tu twardzielca... za dwie godziny znowu jej się do pysia dobiorę :twisted:
Z mlekiem sie waham...

Wet tylko specjalny i tylko D. Poczekam. Chyba, że...

piechniczka

Post » Sob lut 23, 2008 21:47

Nasza kochana D. wyciągała na żywca, w rekawiczkach :cry: nie pytajcie

Lewatywa to dobry pomysł, tylko miękkiej końcówki bym potrzebowała w tej gruszce. Jeju, i jakiejś wprawy...Uschka zawsze tak się wije.

piechniczka

Post » Sob lut 23, 2008 23:11

Parafinka zaaplikowana, w małych dawkach, 3 ml wcześniej, jakies 4 ml po godzinie. Co by tylko nie zwymiotowała

Dominisiowi też dałam kapkę 8)
Potem wykręcił się do mnie tyłem i patrzył z wyrzutem

piechniczka

Post » Sob lut 23, 2008 23:44

piechniczka pisze:Nasza kochana D. wyciągała na żywca, w rekawiczkach :cry: nie pytajcie

Znam to, przerobiłam z Orzechem. To świadczy rewelacyjnie o determinacji wetki. Niewielu wetów na to stać.

Obserwujcie małą, jeśli będzie jeszcze wymiotowała, to nie ma co czekać - bo wymioty świadczą w tym przypadku o poważnym zatkaniu i kot momentalnie sie odwodni - koniecznie do jakiegokolwiek weta, żeby podał coś p.wymiotnego [my podajemy Metoclopramid w zastrzyku, bo on działa też na perystaltykę jelit] i zrobił tę lewatywę.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

[następna]