zrób to sam - drapak

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 14, 2006 13:42 zrób to sam - drapak

Przepraszam, nie wiem czy na tym forum mogę o tym pisać ale postanowiłam sama zrobić drapak taki od podłogi do sufitu dla swojego Izydora (w sklepie są b. drogie) i szukam podpowiedzi
1. co może być tą długą rurą?
2. jak ją przymocować do podłogi a może do jakiejś podstawy
jedyną rzeczą jaką wiem to to czym owinąć tę rurę (wykładzina lub sznurek).
3. Czy wykładzinę dywanową należy przykleić do tej rury.
4. Czy zamiast rury można użyć np. długiej deski i ją owinąć?

będę wdzięczna za każdą sugestię.
dorota boss izydor
dkalczyn

dkalczyn

Od: Śro wrz 20, 2006 16:04

Post » Czw gru 14, 2006 14:08

kiedyś próbowałam robić własnoręcznie drapak, ale miałam za cienki sznurek i kot patrzył na mnie jak na wariatkę jak mu z dumą pokazałam mój "drapak" :roll:

puss

Od: Czw lis 09, 2006 13:24

Post » Czw gru 14, 2006 14:10 Re: zrób to sam - drapak

dkalczyn pisze:będę wdzięczna za każdą sugestię.

Było już sporo wątków na drapakowy temat. Poszukaj przez Google wpisując następującą frazę wyszukiwania:
site:forum.miau.pl drapaki
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

Post » Czw gru 14, 2006 22:14

Tą rurą może być np. rolka po wykładzinie (możliwa do załatwienia w sklepie z wykładzinami) ale zwykle jest mało sztywna i ma zbyt małą średnicę żeby koty mogły w środku poszaleć. Znacznie sztywniejsze i grubsze są rury do wylewania filarów (do nabycia w składach i sklepach budowlanym).
IMHO robienie drapaka na własną rękę o ile, nie czerpie się przyjemności z samego robienia nie ma większego sensu. Zwykle nie wychodzi on tak porządnie jak się by chciało, a po podliczeniu wszystkich potrzebnych materiałów nie jest na tyle tańszy od gotowego żeby było warto (np. gruby sznurek sizalowy jest strasznie drogi).
Mamy dwa drapaki, jeden zrobiony własnoręcznie (na balkonie) i drugi kupiony u covu (w pokoju) - różnicę zauważamy zarówno my jak i koty. Gdybym potrzebował trzeciego to też bym go kupił.

Viridian

Od: Pt lis 18, 2005 23:24

Post » Czw gru 14, 2006 22:30

też miałam kiedys dylemat czy robic samemu, poproscić speca o zrobienie czy kupić gotowy. Zdecydowałam się na to ostatnie i jestem baardzo zadowolona. Kupiłam drapak w www.wiklinka.pl
Mam go już 2 lata i używa go teraz pięć kotów i tylko w jedym miejscu sizal jest poszarpany. Ale zawsze jest możliwośc dopukienia pojedyńczego elementu. Tez sądziłam, że jest drogo ale biorąc pod uwagę wytrzymałoś profesjonalnych drapaków i brak uszkodzenia mebli to koszt się szybko zwraca.
Obrazek

Asia_K

Od: Pt paź 03, 2003 0:16

Post » Czw gru 14, 2006 22:33

dubel
Ostatnio edytowano Czw gru 14, 2006 22:36 przez Majszczur, łącznie edytowano 1 raz

Majszczur

Od: Śro mar 29, 2006 13:31

Post » Czw gru 14, 2006 22:36

też miałam drapkowy dylemat :)
chciałam poradzić się jaki drapk kupić, a wątek zmienił się w poradnik jak samemu zrobić drapak :wink:
zerknij do wklejonego wątku, z pewnością znajdziesz tam parę cennych uwag - wiele osób zrobiło samodzielnie drapaki (fajne fotki) :

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=44732&highlight=

Majszczur

Od: Śro mar 29, 2006 13:31

Post » Czw gru 14, 2006 22:37

Viridian pisze:IMHO robienie drapaka na własną rękę o ile, nie czerpie się przyjemności z samego robienia nie ma większego sensu. Zwykle nie wychodzi on tak porządnie jak się by chciało, a po podliczeniu wszystkich potrzebnych materiałów nie jest na tyle tańszy od gotowego żeby było warto (np. gruby sznurek sizalowy jest strasznie drogi).

zwłaszcza jeżeli się okaże że w domu nie ma wszystkich potrzebnych narzędzi, i tak po trochu człowiek dokupuje i dokupuje, a to, a tamto...
Jak się wydaje małe sumy, a często, to człowiek nie ma poczucia że wydaje w sumie prawie tyle samo co za gotowy drapak. Ja już chyba się poddałam ;) Zabezpieczenia na okna zrobiłam sama, ale drapaka skończyć nie potrafię :(

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=17 ... d760010ce5
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=21 ... ht=drapaki
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=24 ... aba+drapak
To na szybko znalezione wątki o drapakach :)
WWW Wiejski Wątek Wycinankowy - zajrzyj koniecznie i pomóż! http://forum.miau.pl/viewtopic.php?uid=6671&f=1&t=168251&start=0
Gabinet weterynaryjny EWAWET Rydułtowy http://www.ewawet.pl Klikając na stronę pomagasz mi pozycjonowaniu i promocji mojego gabinetu :) Pomożesz?
Obrazek

bluerat

Od: Sob lis 26, 2005 16:34

Post » Pt gru 15, 2006 8:04

dziękuję za porady, przelecę się po sklepach budowlanych i skarkuluję jak to wychodzi. Mysłę że robienie drapaka to ogromna frajda zwłaszcza gdy cała rodzina pomaga (boss i Izydor). Jak ostatnio myłam okna to Izydor notorycznie porywał mi ścierkę z parapetu a Boss go ganiał żeby zabrać, ale była heca zamiast robić porządki ganiałam za nimi.
dorota boss izydor
dkalczyn

dkalczyn

Post » Pt gru 15, 2006 8:06

aha ...... jak to robicie że macie w podpisie miniaturki zdjęć swoich zwirzaków. Też tak chcę
dorota boss izydor
dkalczyn

dkalczyn

Post » Pt gru 15, 2006 12:57

Musisz zrobic sobie obrazek odpowiedniej wielkości (max. 500 X 200 pix.) i wstawić do podpisu ta jak wstawia się obrazek do postu (wpisać adres obrazka między [img]i[/img]).

Viridian

Od: Pt lis 18, 2005 23:24

Post » Sob sty 27, 2007 17:01

dkalczyn pisze:dziękuję za porady, przelecę się po sklepach budowlanych i skarkuluję jak to wychodzi.

Sizal w sklepach budowlanych ma porażającą cenę 8O Czasem na allegro można dostać sznur sizalowy w dobrej cenie. Ostatnio jak patrzyłam to był.

Kotinka

Od: Czw paź 26, 2006 13:55

Post » Sob sty 27, 2007 17:03

a jak nie umiesz napisz PW do Covu buchachachachacha

dedi

Od: Pt maja 26, 2006 10:39

Post » Sob sty 27, 2007 18:12

ja kupilem sznurek sizalowy zeby naprawic drapak taki gruby 5mm srednicy za 3,5zl/metr.
tylko tych metrow trzeba troche kupic zeby owniac caly drapak :)
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

Post » Sob sty 27, 2007 18:48

3,5 zl za metr to duzo... a te po 1 zl za 10 m na allegro nie nadaja sie do niczego... faktycznie maja ze 2 mm grubosci - to duzo za malo... taki sznur porzadny, krecony 6 mm jest pare razy grubszy od tego z allegro...
wydaje sie ze ma z 8-9 mm a nie 6 tak naprawde...

generalnie na noge dlugosci 10 cm i rednicy ok. 5 cm idzie z 3,3 m sznurka 6 mm :) 5mm pojdzie jeszcze wiecej :)
wiec latwo policzyc ze za metrowa noge przy sznurku 6 mm na 1 m nogi potrzeba 33m co zakladajac cene podana przez enduro daje 115,5 zl za sama noge (czy tam slupek jak kto woli)

do tego futerko (ok 30-40 zl mb) w detalu.

i trza wymyslic jak to zrobic...
majsterkowiczom polecam, bo to swietna zabawa, ale takim bez zmyslu techniczneo odradzam... bo sie zastrzelic mozna zanim sie cos wymysli, niestety :)
Nie robię już drapaków.
Sprzedaję chusty do noszenia dzieci

covu

Od: Nie sty 09, 2005 9:56

[następna]