zabezpieczenie okien dachowych

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 29, 2006 12:55 zabezpieczenie okien dachowych

witam, mam mały problem z zabezpieczeniem okien dachowych w domu. Zrobiło sie ciepło i okna te są coraz częściej i szerzej otwierane, kocisko natomiast ze wskoczeniem na brzeg okna nie ma najmniejszego problemu, bo to biurko stoi właśnie pod oknem , a to łózko w sypialni (nie ma opcji aby ustawienie to zmienić). Obawiam się że kot po prostu zjedzie po śliskim (blacha) spadzistym dachu i zrobi sobie krzywdę. Może ktoś miał już doświadczenia z zabezpieczaniem tego typu okien, proszę o pomoc.
Obrazek Obrazek
moja kocia miłość za TM

DGrażyna

Od: Wto lis 29, 2005 15:11

Post » Czw cze 29, 2006 13:01

siatka na ramce przyczepianej do framugi okna na takich metalowych blaszkach? mozna samemu kombinowac jak masz jakiegos kumatego faceta pod reka lub zamowic w jakims punkcie zajmujacym sie oknami (zamawiasz z katalogu siatke na gryzonie a nie moskitiere, nie wszystkie punkty to robia ale popytaj tu i tam). Koszt we wroclawiu jak sie dowiadywalam ok 100zl za m2 wiec zmierz okno ile by to bylo mniej wiecej. Ale samemu na pewno taniej by wyszlo tylko zalezy kto jakie ma mozliwosci/umiejetnosci.

Lena

Od: Śro wrz 29, 2004 13:00

Post » Czw cze 29, 2006 13:11

dzięki, wiesz myślałam o siatce wzmocnionej ale problem jest nieco inny- ta siatka musi być taka wysuwana, żeby tez można było regulować otwarcie okna, tylko właśnie gdzie to znaleźć no i jak zamontować - mam nietypowe okna (podwójna szerokość) firmy fakro
Obrazek Obrazek
moja kocia miłość za TM

DGrażyna

Post » Czw cze 29, 2006 13:26

Zajrzyj tutaj (sam dół strony - okna Niki). Może to coś pomoże.

http://koty.rokcafe.pl/zabezpieczenia/okna.php

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Czw cze 29, 2006 13:53

hm, nie mam pojecia jak takie okna wygladaja i o co chodzi

a probowalas w fakro zapytac czy nie robia czegos co mogloby sie nadac? jak ja poszlam do roznych firm i im przedstawilam pomysl "jak z moskitiery zrobic zabezpieczenie na kota" to wiele osob przyznalo ze sami na to nie wpadliby i ze dobry pomysl i beda proponowac jak uslysza ze zwierzak jest w domu

Lena

Od: Śro wrz 29, 2004 13:00

Post » Czw cze 29, 2006 14:33

Zastanawiałam się kiedyś, zaznaczam, że tylko teoretycznie, jak można by sobie poradzić przy tego typu oknach.
I pomyślałam o rolecie z tworzywa przypominającego moskitierę, mocowaną na krawędzi nie framugi okiennej, ale wnęki, w której osadzone jest okno, czyli: boczne prowadnice na ukosie, w płaszczyźnie sufitu.
Oczywiście nie da się maksymalnie uchylić okna, gdy taka moskitiera byłaby opuszczona, ale - jeśli wnęka okienna jest głęboka (a zwykle jest) uchył byłby całkiem, całkiem...

Nie wiem, czy to się "kupy trzyma"? Jak myślicie?
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Czw cze 29, 2006 18:12

dzięki, no właśnie, chyba założę taką jakby moskitierę, bo w zasadzie nie musi być to nie wiadomo jakie mocne- przeciez kot na tym oknie nie przesiaduje, tylko obawiam się że podskoczy i wtedy może wypaść- jak nie będzie miał na co wyskoczyć (bo moskitiera będzie na wewnętrznej ściance) to w zasadzie problem się rozwiąże. Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam
Obrazek Obrazek
moja kocia miłość za TM

DGrażyna

Post » Czw cze 29, 2006 18:37

Może dodać ten wątek do Kociego ABC :?:
Do punktu o zabezpieczeniach okien :?:

Kattys

Od: Pon lut 07, 2005 16:11