Alergia pokarmowa u kota.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 05, 2006 15:39 Alergia pokarmowa u kota.

Czarna ma prawdopodobnie alergię pokarmową i rany na karku z tym związane.

Wiem, ze o alergii już nieraz tutaj pisano, ale o różnych, kocich alergiach. Zależy mi na wypowiedziach osób, mających alergików pokarmowych.

Kupiłam RC dla alergików. Kupię też puszki. Jakie leki stosujecie i z jakim efektem?

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Nie mar 05, 2006 15:48

Dołączam się do pytań Zakoconej - Salem też ma alergię, tyle, że nie wiadomo na co. Objawia się rankami na łapkach, strupami w uszach i dusznościami. Chętnie dowiem się czegoś więce.
Kłólewna Inka i Księciunio Salutek

Kid

Od: Sob lis 01, 2003 0:29

Post » Nie mar 05, 2006 15:57

Ja tylko homeopatie i biorezonans :roll: Sprawa dotyczy mojej Czarnej. To ona od czasu do czasu sie na cos uczula :roll:
W przypadku diety wykluczajacej niestety trzeba pamietac o tym, ze nie zawsze jedna karma dla alergikow likwiduje objawy, czase, dopiero druga z wyprobowywanych. Albo i kolejna :roll: To zalezy na co kot jest uczulony.

Kid - Ty masz latwiej na Pradze gdzies jest biorezonans. Ja jezdze na Wole :roll: Dzieki niemu dowiedzialam sie na co Czarna jest uczulona no i mozna ja bylo odczulic :roll:
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Nie mar 05, 2006 16:13

Zuza, czy biorezonans bada tylko uczulenia pokarmowe?
Nasza wetka powiedziała, że wszelkie testy są w naszym wypadku bezsensu - są kosztowne, wyniki niepewne, a leczenie i tak opiera się podawaniu tych samych leków, które Salem obecnie dostaje.

Kid

Post » Nie mar 05, 2006 22:30

Podnoszę i proszę o wypowiedzi, bo przypadek mam trudny.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Nie mar 05, 2006 22:43

Kid pisze:Zuza, czy biorezonans bada tylko uczulenia pokarmowe?
Nasza wetka powiedziała, że wszelkie testy są w naszym wypadku bezsensu - są kosztowne, wyniki niepewne, a leczenie i tak opiera się podawaniu tych samych leków, które Salem obecnie dostaje.

Wszystkie alergie.
Ostrzegam, ze "normalni" weci w niego nie wierza. To nie przeszkadza mu zreszta dzialac ;)
Nie wiem co Salem dostaje, ale biorezonans pozwala odczulic. Wiec leki nie sa potrzebne, bo znika problem uczulenia :roll:
No chyba, ze poczatkowo, zeby objawy ustapily...
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Nie mar 05, 2006 22:44

Moja Soyka jest uczulona na kurczaka, kurz i może jeszcze na coś - w Poznaniu nie robią testów :(. Ale mam zamiar wybrać się do Wrocławia i jej zrobić. Problem jest straszny, bo prawie wszystkie suche karmy, a szczególnie light są robione na kurczaku :evil:.
Alergia Soyki objawia się wylizywanymi do krwi ranami na karku i łapach - ma kilka stałych miejsc.
Generalnie karmię ją Hill'sem dla alergików.

Tika

Od: Pon sie 02, 2004 9:04

Post » Nie mar 05, 2006 22:55

Kid, jak sugerowalam zrobienie biorezonansu dla Muczaczy to D. byla za.....
fakt, ze nigdy do tego nie doszlo :roll: :oops:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Nie mar 05, 2006 23:25

moj Miszka tez mial biorezonans
sprawdzilam na co jest uczulony (kurczek i pszenica), karmy zostaly dobrane i te dostaje i promblem zniknal.
Dostaje Troveta RRD i LRD, RC Sessivity Conrtol i Hypoalergenic (ten po odczuleniu na pszenice), saszetki bez kurczaka, i wolowine, indyka.
Wydaje mi sie ze diete ma urozmaicona, w kazdym razie nie narzeka.

Jego alergia nie objawiala sie na zewnatrz, tzn. nie drapal sie, nie mial ran. Ale za to mial paskudne wyniki badan krwi i prawie mi zszedl przez rarytaski ktorymi go karmilam...
dzienniczek_Marysi->http://emanka.hpage.com/
Obrazek

emanka

Od: Śro maja 12, 2004 22:04

Post » Pon mar 06, 2006 10:56

Beata pisze:Kid, jak sugerowalam zrobienie biorezonansu dla Muczaczy to D. byla za.....
fakt, ze nigdy do tego nie doszlo :roll: :oops:

Salem u dr Dembele został zdiagnozowany jako kot z chorobą autoimmunogresywną. Ja sceptycznie podchodzę do tej diagnozy, z różnych powodów. Dlatego po cichu szukam jakiegos innego wyjaśnienia jego dziwnych nieco przypadłości. Pomyślałam więc o testach, a dr D. mi je odradziła. Będę kopać dalej :wink: .

Tika, o ile się orientuję Purina Proplan Light, którą wcinają moje ogony jest robiona z jagnięciny. Chociaż pewnie drobiowe dodatki też tam są.

Kid

Post » Pon mar 06, 2006 11:01

Brucek jest alergikiem pokarmowym, ale ma alergie na karmy dla alergikow :roll: , nie na wszystkie, ale na wiekszosc tak. Krolik i jagniecina u nas odpada.
Zastosowalismy diete eliminacyjna, czyli metoda prob i bledow, wybralismy te karmy na ktore na pewno nie jest uczulony . Sa to zwykle ogolnodostepne karmy bytowe (nie lecznicze), indywidualne dobrane dla naszego kota, wiec nie bede podawac nazw.
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Pon mar 06, 2006 11:20

Dziewczyny, a czy zamiast biorezonansu rozważałyście oznaczenie poziomu immunoglobulin we krwi?
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pon mar 06, 2006 11:29

Amper jest na diecie dla alergikow - je teraz RC Hypoalrgenic i wydaje sie, ze na tej karmie nie ma objawow alergii
To pierwsza i jedyna weterynaryjna na ktora go przestawilismy kiedy wetka postawila hipoteze o alergii pokarmowej.

Teraz powoli wprowadzamy RC Sensivity Control, na razie reaguje na nia dobrze.

Co do badan - Amper mial ostatnio robione bedania krwi pod katem alergii wlasnie i wiem, ze krew (lub osocze po odwirowaniu, nie jestem pewien) byly wysylane kurierem do jakiegos laboratorium. Byc moze mozna preparaty przesylac tez z innych maist, wiec bylaby to wtedy mozliwosc robienia takich analiz dla osob z miast, w ktorych takich badan sie nie robi. Jesli ktos bylby zainteresowany, moge dopytac sie wetki o szczegoly. Badanie kosztuje chyba ok 120 PLN - nie wiem dokladnie bo jako staly klient :twisted: :twisted: mialem jakas procyjna cene.

A w biorezonans i homeopatie nie wierze.....

jb

Od: Czw lis 04, 2004 15:00

Post » Pon mar 06, 2006 18:42

Od weterynarz, która leczyła Zenka w ubiegłym roku dowiedziałam się, że testy z krwi u kotów nie są miarodajne. To samo na temat testów skórnych powiedziała mi później weterynarz, która zajmuje się właśnie testami alergicznymi. Krótko mówiąc już nie wiem w co wierzyć. Jako fizykowi w biorezonans wierzyć mi nie wypada.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pon mar 06, 2006 19:38

Tina ma alergię pokarmową, należało odstawić całe suche i sprawdzać czy objawy się nasilają czy nie. Póki co tyle zrobiliśmy przez dwa tygodnie i czekamy co dalej będzie. Jutro kontrola u weta.
Filemon Stokrota Tina Lena Lulek Klusek

Justine

Od: Czw paź 07, 2004 10:41

[następna]