Nestle Sinlac - odpowiedni dla kociat?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 20, 2005 18:18 Nestle Sinlac - odpowiedni dla kociat?

Bylam dzis w sklepie z artukulami dla dzieci zeby kupic Kangurzatkom jakas kaszke i w oczy wszedl mi preparat zbozowy Nestle Sinlac.

Tak sobie pomyslalam ze moze bylby odpowiedni dla kociat?

Swoim nie kupilam, bo chwile wczesniej kupilam Mixol, ale ta cena :roll:
Mixol 300 g. kosztuje 40 zl a Nestle Sinlac 650 g. ok. 22 zl.

A moze mozna by to mieszac?
No bo prawda jest taka ze nie kazdego moze byc stac na Mixola, moze Sinlac bylby jakas alternatywa, cztery razy tansza :?:

Ja mam dwojke kociat i Mixola zjadly w tydzien a jak ktos ma szostke :strach:

Ze strony Nestle kopiuje opis produktu:

Nestle Sinlac

-bezglutenowy produkt zbozowy
-nie zawiera bialek mleka krowiego i bialka sojowego
-zródlem bialka o bardzo wysokiej wartości biologicznej jest hydrolizowana mąka ryzowa oraz mąka chleba świetojanskiego
nie zawiera laktozy
-wzbogacony w zelazo, które jest potrzebne do budowy komórek krwi
wzbogacony w jod, który wspomaga prawidlowy rozwój fizyczny i psychiczny niemowlecia
-wzbogacony w wapn i witamine D - zapewnia prawidlową budowe kości i zebów
-wzbogacony w mikroelementy i w 12 witamin niezbednych do prawidlowego rozwoju dziecka

Skladu nie dam rady skopiowac, bo nie umiem zrobic tabelki/nie mam programu do robienia tabelek, ale moge podac link gdzie mozna sobie ten sklad przeczytac :arrow: http://www.nestle.pl/dziecko
Obrazek

lorraine

Od: Pt lis 14, 2003 16:33

Post » Czw paź 20, 2005 18:25

ja kupiłam małym nan1 i biedaki miały rozwolnienie :(
też produkt bez glutenu, musiałam szukać innego mleka i zaryzykowałam kupiłam mleczko rodzimej :wink: produkcji dla kociąt i jest dobrze
od soboty wprowadzam kleik ryżowy Bebiko, zobaczymy jak ten producent działa na brzuszki maluchów :roll:
Obrazek

Ania Z

Od: Śro lip 07, 2004 10:34

Post » Czw paź 20, 2005 18:33

Ania Z pisze:ja kupiłam małym nan1 i biedaki miały rozwolnienie :(
też produkt bez glutenu, musiałam szukać innego mleka i zaryzykowałam kupiłam mleczko rodzimej :wink: produkcji dla kociąt i jest dobrze
od soboty wprowadzam kleik ryżowy Bebiko, zobaczymy jak ten producent działa na brzuszki maluchów :roll:

Aniu Z, mleko poczatkowe Nan1 zawiera laktoze - stad byla biegunka ;)
Laktoza to cukier mlekowy, gluten - bialko zawarte w zbozach.

Lorraine, mysla, ze jak najbardziej, Sinlac zawiera tylko ryz i macke chleba swietojanskiego, jest slodki i dobrze rozrabia sie z woda na papke :)
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Czw paź 20, 2005 18:38

Dziekuje Beliowen, tez wlasnie dogrzebalam sie do informacji ze Nan 1 nie jest dla dzieci z nietolerancja laktozy, czyli dla kociat tez niedobre, sa jeszcze jakies hipoalergiczne Nan, sprawdze czy tez z laktoza :)

Nan H.A. tez nieodpowiedni, A.R. tak samo, na Nan H.A. Sensitive jest tylko napisane ze nie stosowac u dzieci z alergia na bialko mleka krowiego, o laktozie nic nie ma :roll:
Obrazek

lorraine

Post » Czw paź 20, 2005 18:53

lorraine pisze:Dziekuje Beliowen, tez wlasnie dogrzebalam sie do informacji ze Nan 1 nie jest dla dzieci z nietolerancja laktozy, czyli dla kociat tez niedobre, sa jeszcze jakies hipoalergiczne Nan, sprawdze czy tez z laktoza :)

Nan H.A. tez nieodpowiedni, A.R. tak samo, na Nan H.A. Sensitive jest tylko napisane ze nie stosowac u dzieci z alergia na bialko mleka krowiego, o laktozie nic nie ma :roll:

Slonce, bez laktozy to sa tylko preparaty Bebilon Amino i Bebilon Pepti, mleka sojowe oraz Nutramigen.
Dodatkowo, jest Bebilon niskolaktozowy (tak sie nazywa), w ktorym laktozy jest dziesieciokrotnie mniej, niz w zwyklym mleku modyfikowany.

HA - hypoalergiczne mleka maja obnizona zawartsc laktozy.
Podobnie te oznaczone jako Sensitive.
AR - anti-refluks zawieraja zageszczacz w postaci na ogol maki ziemniaczanej, powodujacy gestnienie mleka w zoladku i zmniejszajacy ryzyko ulewania.

Wszystkie, poza tymi, ktore wymienilam na poczatku, mleka modyfikowane zawieraja laktoze, jednak nie kazde kocie ma nietolerancje tego skladnika ;)
Te, ktore nie zawieraja laktozy, dostepne sa w aptekach - czesto na recepte, ale jesli powiesz, ze chcesz jedna puszke dla kotow, powinni sprzedac bez, kosztuja ok. 30 zl za puszke 400g.
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Czw paź 20, 2005 19:19

To ja sie pracowicie przekopuje przez jakies dzieciowe strony, na ktorych czuje sie cokolwiek niepewnie, jak tu taki specjalista 8)
Dzieki :D
Obrazek

lorraine

Post » Czw paź 20, 2005 19:25

Alez prosie :mrgreen:
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Czw paź 20, 2005 21:22

Beliowen ja też dołączę się do podziękowań :D
mam dziecko, ale na mleczkach się nie znam :oops: długo, nawet bardzo długo 8) był na mamusi mleczku i tak jak lorrain nie za dobrze się czuje wśród mleczek i kaszek :lol:

I jak zdekonspirował się specjalista :lol: to proszę powiedz czy kleik ryżowy BoboVita jest dobry dla maluszków ok 4 tyg, na opakowaniu nie ma napisane nic o laktozie :?
aha i jeszcze jedno :oops: , gdzieś czytałam, że maluchy można odchować też na nan2, czy tam nie ma laktozy?
jak już specjalista na linie to trzeba zbierac informacje 8)
Obrazek

Ania Z

Od: Śro lip 07, 2004 10:34

Post » Śro paź 12, 2011 12:55 Re: Nestle Sinlac - odpowiedni dla kociat?

Hey frndz I want info about nestle plz help….

samlauncher

Od: Śro paź 12, 2011 12:53