zauważyłęm, że mój Rudy Kitek czasami wcina żwirek zbrylający (Benek, najzwyklejszy, jeśli to istotne).
Czy to normalne, czy może kotu brakuje jakiś minerałów ?
Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
MariaD pisze:W jakim wieku jest kotek? Zwykle tylko bardzo małe kociaki próbują żwirku. Podrośnięty już kociak nie powinien nic takiego robić.
rokko pisze:jest mały pani wet oceniła go na 8 tygodni
aktualnie dostaje RC Babycat + dałem mu dziś warzywa z rosołu + drobno pokrojone (parawie zmielone nożem) mięso kurczaka.
Nie wiem jakie były jego losy wcześniej (jest podrzucony) ale chyba nie najgorsze po pomijając świerzbowca był w niezłym stanie (bez robaków, przynajmniej w kale nie stwierdziłem takze po odrobaczeniu i wychowany do żwirku).
Dziś zakupiłem wołowinę, która się zamraża właśnie w zamrażalniku - czy mogę Kitkowi ją dać (oczywiście po rozmrożeniu i rozdrobnieniu) ?
Czy to surowe mięso powinno być raczej normalne (sprzedawane jako "gulasz" w hipersklepach) czy raczej chude, bez tłuszczu (jak bitki w hipersklepach) ?
MariaD pisze: w tym wieku może jeść już spokojnie wołowinkę, zmieloną lub drobno posiekaną. Wołowe raczej normalne - gulaszowe, z żyłkami i tłuszczykiem. Z mięsem z hipersklepów miałam problem - koty absolutnie nie chciały go jeść. Lekarz weterynarii wytłumaczyła mi, że mogło być myte w nadmanganianie potasu by zachować ładny kolor. Ludziom to absolutnie nie szkodzi, ale koty nie chciały brać do pyska. Kupuję na bazarze. I jest jadane bez problemów.
Przemrażać trzeba przez min. 3 dni.
Użytkownicy przeglądający ten dział: jacek1982 i 261 gości