Właśnie zmieniam nazwę wątku. Felek na USG okazał się mieć tak jak się spodziewałam
wodobrzusze. Płyn zebrał się też w klatce. Miesiąc temu skończyłam obserwację po udanym leczeniu jego przyszywanego brata Dino , który chorował na FIP... Także dzisiaj płyn został z brzuszka pobrany do badań, też w kierunku na
FIP. Podany płyn ma barwę mętną blado herbacianą.
Podanie leków na tarczycę słusznie okazało się wstrzymałam, ponieważ najpierw trzeba zająć się jego wodobrzuszem i apetytem.
Serduszko nieco przyspieszone ale ciśnienie w normie.
Jego samopoczucie jest całkiem niezłe na ten stan. Utrzymuje się na stabilnym poziomie.
Temp utrzymuje się na poziomie 39.1 więc ok.
Mruczy, trochę podajada RC gastro KITTY i sam pije wodę
Myje się i jest zainteresowany światem
Dużo śpi i poleguje ale brzuch ma ciężki bo pół litra płynu mu doszło
Kupy dość rzadkie cały czas ale max 2 na dobę
Od dziś dopyszcznie
metronidazol i steryd 2x na dobę.
USG tarczycy nie wykazało żadnych guzków o dziwo - trzeba będzie powtórzyć tarczycę rozszerzoną jednak ograniczanie finansowe nie pozwalają mi na robienie pełnego pakietu badań. Skupiam się tym co najważniejsze w pierwszej kolejności. Czyli będzie badany w kierunku FIP i
toksoplazmozy...
Szukamy dalszych pomysłów
Poniżej wklejam wczorajszy wynik USG:Felek
Watroba nieznaczie powiekszona, miazsz nieregularnej budowy, cechy zmian jak pozapalne, drobne obszary hiperechogenne o nieregularnym kształcie, o srednicy do 6-10 mm łagodne, echogrnicznosc miazszu nieregularna, typowo dla wieku i zmian przewleklych.
Pęcherzyk żółciowy o cechach pogrubienia przewleklego jak zapalne sciany, do 1.4 mm, bez cech zaostrzenia, swiatło bez złogów i osadu, bez cech zastoju, swiatlo poszerzone.
Żoładek nieposzerzony, sciana o zachowanej budowie, motoryka w zaniku, w swietle gaz.
Trzustka nieznacznie powiekszona, miąższ miejscowo nieregularny jak pozpalny bez cech zmian ostrych, bez odczynu.
Petle jelit o cechach perystaltyki leniwej do atoni, sciana o cechach obrzekowych zapalnych, sciana o grubosci do 2.8 mm,
Wezły chłonne krezkowe miejscowo uwiocznione, jeden w badaniu dsostepny powiekszony do 1.4 cm odczynowy, odczyn krezki zapalny wyraźny. Śledziona wielkosic prawidlowej, miazsz jednorodny, prawidłowy.
Nerka lewa i prawa o wielkosci prawidłowej, porównywalnej, echogenicznosc miazszu nieznacznie podwyzsozna, wiekowo, miazsz o zachowanej budowie warstwowej miedniczki nieposzerzone bez cech zastoju bez obecnosci złogów, obustronnie drobne mineralizacje okolozachylkowe, przestrzeń podtorebkowa prawidłowa.
Moczowody bez cech poszerzenia.
Pęcherz moczowy o cechach pogrubiernia pozapalnego sciany, sciana do 1.6 mm. w swietle osad, mocz metny.
Obecności wolnego płynu w przestrzeni zaotrzewnowej nie stwierdzono
W jamie otrzewnej wolny płyn we znacznej ilosci, plyn metny jak zapalny. Podobnego charakteru płyn w jamie opłucnej obustronnie, do szerokosic warstwy 2 i 14 cm, prawosdtronnie.
Płat lewy i prawy tarczycy o zachowanym kształcie o echogenicznosci jak pozapalna, płaty o wymiarach okolo 1.9-2.1 x 0.4-0.45 cm, bez odczynu okolonarzadowego.