KRAKOW - styropianowe pudła do odebrania za free

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 10, 2016 16:07 KRAKOW - styropianowe pudła do odebrania za free

Mam do oddania styropianowe pudla roznej wielkosci do zrobienia budek - zaoszczedza to mase roboty, bo nie trzeba ani kleic ani ciac styropianu.
Konstrukjca opisana m.i. n.p. tutaj
http://www.fundacjalepszyswiat.pl/schro ... acych.html

Moge dowiezc w obrebie 50km od Krakowa.
:kotek:
Ostatnio edytowano Czw gru 15, 2016 9:46 przez wellington, łącznie edytowano 2 razy

wellington

Od: Nie lis 20, 2005 15:25

Post » Sob gru 10, 2016 17:20 Re: KRAKOW - budki dla wolno żyjących kotów ze styropianu

Chętnie pisałabym się na jedno pudło na 1-kocią budkę. Pod blokiem mojej znajomej bytuje od paru lat kot, który ma bardzo prowizoryczne schronienie koło śmietnika. Pytałam osobę, która go dokarmia, gdzie on sypia i niestety, spółdzielnia pozamykała okienka od piwnic, więc bidulka ma do dyspozycji tylko tę budę z jakiejś starej szafki i kartonu.
Jeśli więc byłaby możliwość uzyskania takiej styropianowej budki, przysposobiłabym mu jakiś cieplejszy domek, bo jego karmicielka, to starsza osoba i zrobiła dla niego, co mogła.

Thea*

Od: Sob gru 10, 2016 17:00

Post » Sob gru 10, 2016 19:59 Re: KRAKOW - styropianowe pudła do odebrania za free

Mnie teraz nie ma w Krk., bede dopiero od stycznia.
Czy jestes zmotoryzowana i masz mozliwosc odebrania pudla ?
Ostatnio edytowano Czw gru 15, 2016 9:47 przez wellington, łącznie edytowano 1 raz

wellington

Post » Sob gru 10, 2016 20:18 Re: KRAKOW - budki dla wolno żyjących kotów ze styropianu

Auto mam.I rower. Daleko jesteś?

Thea*

Post » Sob gru 10, 2016 22:28 Re: KRAKOW - budki dla wolno żyjących kotów ze styropianu

Podaję Ci mojego maila, bo tutaj trzeba czekać godzinami, by coś się pokazało: gpbiuro@interia.pl. Dzięki z góry. Mój poprzedni wpis jeszcze się nie ukazał, a napisałam go ze 3 godz. temu...

Thea*

Post » Nie gru 11, 2016 11:45 Re: KRAKOW - styropianowe pudła do odebrania za free

No wlasnie nie wiem co sie dzieje z tym poslizgiem czasowym.
Dawniej tez dostawalam na maila wiadomosc jesli ktos odpisal na moj post, a teraz nic :(
W takim razie kontakt na maila :)
Ostatnio edytowano Czw gru 15, 2016 9:57 przez wellington, łącznie edytowano 1 raz

wellington

Post » Nie gru 11, 2016 15:20 Re: KRAKOW - styropianowe pudła do odebrania za free

Odpisalam Ci na maila i podaje tam kontaktowy nr.komorki
Ostatnio edytowano Czw gru 15, 2016 9:57 przez wellington, łącznie edytowano 1 raz

wellington

Post » Nie gru 11, 2016 22:01 Re: KRAKOW - budki dla wolno żyjących kotów ze styropianu

Pudło odebrane :). Jutro buduję domek. Dzięki Ci serdeczne wellington za pomoc! :)

Thea*

Post » Pon gru 12, 2016 7:30 Re: KRAKOW - styropianowe pudła do odebrania za free

Bardzo sie ciesze:)
Powodzenia w budowie cieplego domku dla kotka!
Ostatnio edytowano Czw gru 15, 2016 9:58 przez wellington, łącznie edytowano 1 raz

wellington

Post » Pon gru 12, 2016 9:42 Re: KRAKOW - budki dla wolno żyjących kotów ze styropianu

Thea zobacz ten film https://vimeo.com/188081426
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Pon gru 12, 2016 12:27 Re: KRAKOW - styropianowe pudła do odebrania za free

Ewa.KM pisze:Thea zobacz ten film https://vimeo.com/188081426

Swietna instrukcja :ok:
Ostatnio edytowano Czw gru 15, 2016 9:58 przez wellington, łącznie edytowano 1 raz

wellington

Post » Pon gru 12, 2016 16:35 Re: KRAKOW - budki dla wolno żyjących kotów ze styropianu

Wow! Super!! Wielkie dzięki! :). Szkoda, że go nie widziałam przed zakupami.
Właśnie wróciłam z pierwszych zakupów i na razie zakupiłam 2 kocyki polarowe, bo chcę tę budkę w środku wyścielić (podkleić polar?), taśmę i worki. Nie mam jeszcze kleju i folii bąbelkowej.
Poradźcie proszę, czy budka, która ma w środku wymiary 34x34x29 będzie wystarczająca dla 1 kotka, czy jednak za mała? Jeśli skleję 2 pudła, to zdobi się z kolei ogromna 34x68x29. Sama nie wiem...
Ewa.KM na Twoim filmiku wkładasz do środka strzępy polarowe - tak jest lepiej, czy jednak wyłożyć ścianki polarem i włożyć dodatkowo kocyk?

Thea*

Post » Wto gru 13, 2016 11:46 Re: KRAKOW - budki dla wolno żyjących kotów ze styropianu

Naszym zdaniem ścinki sa lepsze bo kot może sie w nich głebiej zakopać, wręcz przykryć. Wkładamy tak 1/3 - 1/4 części tymi scinkami. Wymiary sa w sam raz. Wystarczająco wysoka aby kot mógł usiąść. Lepsze sa prostokątne a nie kwadratowe. wtedy kot moze się umiejscowić nie na wprost otworu. Ale jak zrobisz kotarkę z grubego polaru nad wejsciem to tez nie będzie na niego wiało. Styropian sam w sobie jest ciepły i wyklejaie budki kocykiem nie ma sensu. Scinki sa o tyle gorsze niż kocyk, ze trudniej je wyprac i sa raczej jednosezonowe. Kocyk wytrzepiesz, wypierzesz i może byc wielokrotnego użytku. Niektóre koty umieją tak sobie pościeliż że i nastroszony kocyk się zagrzebią, wiec jak jest cienki to bym włożyla taki nastroszony i niech kot sobie sam poscieli Udostęoniajcie ten film, gdzie się da, bośmy sie z Praskeda napracowały i chyba warto było. A jak styropian jest grubszy niż 3 cm to folia bąbelkowa nie jest potrzebna. Te pudełka styromaxu sa szczelne nawet bez pianki, co najwyżej mozna połaczenie dachu wzmocnić tasma montażową.
Ostatnio edytowano Wto gru 13, 2016 23:51 przez Ewa.KM, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Ewa.KM

Post » Wto gru 13, 2016 21:04 Re: KRAKOW - budki dla wolno żyjących kotów ze styropianu

Ewa.KM bardzo dziękuję za te wszystkie cenne informacje :). Filmik jest świetny i bez niego byłabym jak dziecko we mgle!
Dziś miałam problem z zakupem takiej pianki montażowej jak na filmie. Nie było takiej ani w Castoramie, ani w OBI. Zdecydowałam się na inną, którą mi polecono, bo nie miałam pomysłu, gdzie mogłabym jeszcze podjechać i próbować znaleźć. Kupiłam klej budowlany w piance firmy Soudal, a ta Wasza to ponoć Helios. Mam nadzieję, że się sprawdzi. Wg panów z OBI, jest to praktycznie to samo, tylko pod inną nazwą.
Rozpropagowałam też Wasz filmik wśród pracowników Castoramy i OBI pokazując im, czego i do czego potrzebuję :). Wszyscy na komórkach go sobie obejrzeli, więc jakaś informacja poszła w świat, że można takie domki szykować dla bezdomniaczków :). Widziało go z 10 osób.

Tak więc dziś klejenie, a jutro wykończeniówka. Muszę się sprężać, bo wczoraj, ok 20. kotek siedział przy bloku na tym mrozie :(. Dziś nie było go widać, więc pewnie gdzieś się biedactwo schroniło :(.

Thea*

Post » Wto gru 13, 2016 23:57 Re: KRAKOW - budki dla wolno żyjących kotów ze styropianu

A robisz z pudełek czy z kawałków styropianu? Uwazaj na pianke bo rurka sie zapycha/zakleja. Zaraz po uzyciu trzeba przedmuchać a potem przepchać drutem do dziania. Pianki wysokoprężne tak jak ta na filmie często sa jednorazowe, tzn. po kilku dniach nie sposób z nich cos wydusic bo dysze sie zapychają. Warto wiec od razu kleić kilka domków aby zużyc cały pojemnik. Ostatnio kupiłam pojemnik niewysokopręzny i jestem bardziej zadowolona bo można było kilka razy go odpalać.
Obrazek

Ewa.KM

[następna]