Diagnoza guz naciska na nerw wzrokowy.

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt sty 29, 2016 19:59 Diagnoza guz naciska na nerw wzrokowy.

Witam wszystkich jestem tu nowa i nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam wątek. Postaram się w skrócie opisać co nas spotkało. Grand ma 10 lat jest rasy Angora Turecka, nigdy nie chorował i nie mieliśmy z nim żadnych problemow. W zeszłym tygodniu nie chciał jeść i pić, pojawiła się u niego trzecia powieka pognalismy z nim do weterynarza który po zbadaniu kotka i stwierdzeniu braku gorączki podał mu coś na wzmocnienie jakiś antybiotyk i kroplówkę. Grand czuł się lepiej podjadał, niestety w ten wtorek zaczął mi się słaniać z nóg. Zabrałam go do kliniki tam miał zrobione prześwietlenie i pobrana została krew, wszystkie wyniki dobre. Zostawili go żeby nawodnić i mieć go na oku, została również umówiona wizyta z okulistom. Następnego dnia zadzwonili do mnie i oznajmił mi ze Grand ma bardzo duże ciśnienie w oczach, nie widzi na jedno oko. Podejrzewają raka w głowie który naciska na nerw wzrokowy. Stwierdzili ze dadzą mu szansę i spróbują antybiotyk sterydy i krople do oczu choć na 99% to guz.
Leki jakie ma podane:
Prednisolon 5mg. 1 tabletka 2 dziennie przez 2 dni potem jedna dziennie.
Zithromax 0.6ml raz dziennie potem co drugi dzień.
Krople do oczu Azopt oraz Xalatan dwa razy dziennie.
Płacze całymi dniami czy to naprawdę koniec?
Po lekach poprawiło mu się, dziś byliśmy do kontroli mierzyli mu ciśnienie w oczach ponoć krople pomagają. Niestety pani znowu była sceptyczna. Czy to juz koniec. Grand chodzi normalnie nie zatacza się i je ale ponoć tak leki działają.
Ostatnio edytowano Pt sty 29, 2016 21:21 przez Grand1, łącznie edytowano 2 razy

Grand1

Od: Pt sty 29, 2016 19:22

Post » Pt sty 29, 2016 20:22 Re: Diagnoza guz naciskając nerw wzrokowy.

Skąd jesteś?
Taką diagnozę zawsze warto skonsultować z innymi specjalistami.
Na podstawie jakich badań ta diagnoza została postawiona - rtg czego był robiony?
Guz raczej nie wyjdzie na rtg czaszki.
Kota badał neurolog? ma inne objawy neurologiczne?

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pt sty 29, 2016 20:58 Re: Diagnoza guz naciskając nerw wzrokowy.

Witam niestety mieszkam w Hamburgu . Guz na rentgen nie wyszedł Grand miał objawy neurlogiczne zataczał się i stracił wzrok w jednym oku w klinice konsultowane to podobno kilku lekarzy był 24 godziny na obserwacji po podaniu leków Grand chodzi normalnie. Niestety nadal nie widzi na jedno oko.

Grand1

Post » Pt sty 29, 2016 21:24 Re: Diagnoza guz naciskając nerw wzrokowy.

Oj, no to faktycznie nie pomogę ze specjalistami :(
Przykro mi.

U mojej kotki guz mózgu był potwierdzony rezonansem.
Objawy nie ustąpiły całkowicie na lekach, zresztą było ich dużo więcej.
Co oczywiście o niczym nie świadczy...

OKI

Post » Pt sty 29, 2016 22:48 Re: Diagnoza guz naciska na nerw wzrokowy.

A jakie miał dodatkowe objawy może powinnam na coś szczególnie zwrócić uwagę?

Grand1

Post » Pt sty 29, 2016 23:31 Re: Diagnoza guz naciska na nerw wzrokowy.

Tu jest pierwszy, dość obszerny, opis neurologa https://drive.google.com/open?id=1L3aCg ... 9IzgKY1ACM
A tu kolejna konsultacja, już po kilku miesiącach https://drive.google.com/open?id=0B1agw ... FBBaUpRZ2s
Jakby coś było niejasne, to pytaj. Myślę, że była sporo starsza niż te 8 i 10 lat zapisane w opisach.

Tacia miała przede wszystkim objawy wynikające z ucisku na przysadkę i za tym poszła nadczynność tej przysadki, więc wystąpił zespół Cushinga (m.in. cukrzyca). Najprawdopodobniej nie był to jednak gruczolak przysadki (one też mogą uciskać na nerwy wzrokowe i powodować ślepotę).
Objawy na sterydzie ustąpiły tylko częściowo (zaczęła np. nieco lepiej widzieć, przestała krążyć), ale jednak cały czas było widać, że kot jest "neurologiczny". Na sterydzie ustąpiła też część objawów związanych z zespołem Cushinga.
Pod koniec zaczęły b. szybko wracać i doszła wyraźna utrata pamięci.
Oprócz sterydu dostawała silne leki przeciwbólowe i początkowo przeciwpadaczkowe.
Nie miała nadciśnienia w gałkach ocznych (w pierwszym badaniu miała ciśnienie graniczne, w kolejnych już w normie), ciśnienie ogólne też w granicy normy.

OKI

Post » Pt sty 29, 2016 23:59 Re: Diagnoza guz naciska na nerw wzrokowy.

szukaj Tinki07 tutaj na forum
Tylko ona jest w stanie podpowiedzieć kociego specjalistę z Twoich okolic
szukaj w wątkach kotów cukrzycowych
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Sob sty 30, 2016 17:29 Re: Diagnoza guz naciska na nerw wzrokowy.

Niestety przeszukałam forum i nie umie znaleźć.

Grand1

Post » Sob sty 30, 2016 17:56 Re: Diagnoza guz naciska na nerw wzrokowy.

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Nie sty 31, 2016 0:21 Re: Diagnoza guz naciska na nerw wzrokowy.

:D

dziękuję
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Nie sty 31, 2016 15:35 Re: Diagnoza guz naciska na nerw wzrokowy.

To ja dziękuję. Nie za bardzo poruszam się po tym forum. Wysłałam zaproszenie do Tinka07 grona znajomych ale czy to wystarczy?

Grand1

Post » Nie sty 31, 2016 20:02 Re: Diagnoza guz naciska na nerw wzrokowy.

Hej, Grand1,

nie podajesz, jakie badania zostały zrobione, i w jakiej klinice w Hamburgu.

Ja znam od koleżanki Polki mieszkającej w Hamburgu klinikę:

Tierklinik Lademannbogen GmbH
Wilhelm-Stein-Weg 2
22339 Hamburg

Tel.: 040-5309096

Jest niezła, ale przy cukrzycy trzeba było przekonywać i argumentować, dlaczego tak, a nie inaczej.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro lut 03, 2016 16:00 Re: Diagnoza guz naciska na nerw wzrokowy.

Witaj dziękuje ze się odezwałaś tak szybko przepisałam wszystkie wartości :
RBC 10,25
HTC 50,04
HGB 16,1
MCV 49,2
MCH 15,7
MCHC 31,9
RDWc 24,1
%RETIC 0,2
RETIC 15,4
WBC 8,45
% NEU 81,6
% LYM 12,5
% MONO 2,1
% EOS 0,23
BASO 0,09
PLT 236
Na+ 158
K+ 3,08
CI- 121
UREA 6,7
CREA 114
BUN/CREA 15
ALT 132
ALKP 83
GLU 13.66
TP 73
ALB 31
GLOB 42
ALB/GLOB 0,7

PONAD NORMĘ JEST Alanin-Amino-Transferase ALT wartość 132 oraz Glukoza GLU 13.66
Tirklinik Nordersted Maguna Kabels Stieg 41 jest to ponoć najlepsza klinika w tej części niemiec. Niestety podejście lekarzy weterynarii w niej jakoś mnie nie przekonuje. Ciśnienie w oczach u Granda wynosi w prawym 27 i 32 czyli ponad normę dostaje krople do oczu ale niestety ciśnienie nie obniża się :?

Grand1

Post » Śro lut 03, 2016 21:06 Re: Diagnoza guz naciska na nerw wzrokowy.

Hej Grand1,

tak, to jedna z najbardziej znanych klinik w Niemczech Północnych. Czytałam o nich, kiedy szukałam kliniki, wykonującej terapię jodem radioaktywnym. W tym na pewno się specjalizują. Mieszkam jednak za daleko (w Niemczech Południowych) i zdecydowałam się pojechać z moją kotką do Wiednia.

Jedyna renomowana klinika onkologiczna dla małych zwierząt jest w Hofheim: http://www.tierklinik-hofheim.de/die-kl ... krebs.html
Nawiązałabym jak najszybciej z nimi kontakt.

Czy była robiona też tomografia komputerowa i jak wygląda z ogólnym ciśnieniem?

Trzymam wielkie kciuki za Granda!

Pozdrawiam ciepło
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro lut 03, 2016 21:29 Re: Diagnoza guz naciska na nerw wzrokowy.

Grand był u nich na obserwacji 24 godziny i ponoć badało go kilku lekarzy miedzy innymi okulista, stwierdzili ze to napewno rak. Jak mówiłam że to może objawy innej choroby ze czytałam o objawach neurologicznych i może to coś innego to powiedzieli ze czasami tak jest ale u niego nie. Powiedzieli ze rezonans potwierdzi diagnoze bez rezonansu badania i jego jednodniowy pobyt kosztował ponad 700€. Nie rozumie pewności. Ciśnienie powiedzieli ze ma podwyższone ale ze to normalne bo zwierzęta w stresie tak mają. Na ostatniej wizycie w pon. Powiedzieli ze jak zauważe że Grand idzie do kąta albo chowa się lub nie je powinnam go uspać. Przepisali Prednisolon 5mg kazali antybiotyki podać do końca i krople i to wszystko jak się pogorszy to przyjechać na uspanie :placz: Do tego doszły zaparcia podałam mu parafine 4ml wczoraj około 20 godziny i dziś 5ml ale nic nie ruszyło. Pytałam czy możemy podać Tramal stwierdzili ze może dojść do krwawienia wewnętrznego bo nie można razem podawać ze sterydem.

Grand1

[następna]