Zapalenie trzustki? IBD? Pomocy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 22, 2016 10:45 Zapalenie trzustki? IBD? Pomocy

Witam ,mam ogromną prośbę może znajdzie się ktoś mądry kto mi pomoże. Mój kotek Juruś lat 19:-) Od roku skutecznie leczony na PNN, nerki właściwie ustabilizowane, nie ma odpukać większych kryzysów. Krea jak i mocznik 2x przekroczony ale utrzymuje się to od roku i jest w miarę stabilnie. W związku z częstymi wymiotami nie związanymi z nerkami zdecydowaliśmy się na zrobienie usg. W opisie wskazano na IBD oraz jakieś draśnięcie trzustki (przewlekłe zapalenie?). 14 stycznia zrobiłam mu jak co 3 tygodnie badania krwi wyniki w załączeniu:
WBC - 9, 31 norma 6,00-11,00
NEU - 7,30 norma 3,00- 11,00
LYM - 1,03 norma 1,00 - 4,00
MONO 0,304 norma 0,040-0,500
EOS 0,645 norma 0,040-0,600
BASO 0,035 norma 0,001-0,100
RBC 6,50 norma 5,00-10,0
HGB 103 norma 90,0-150,0
HCT 0,314 norma 0,300-0,440
PLT 31,3 norma 180,0- 550,0
kreatynina 276,1 norma 1,00-168,00
mocznik 20,0 norma 5,00-11,3
fosfor nieograniczony 1,44 norma 0,800-1,90
potas 4,81 norma 3,00-4,80
sód 158 norma 145,0-158,0
wapń 2,55 norma 2,30-3,00

Weterynarz zlecił też badanie lipazy swoistej dla trzustki ilościowo i tu zaczyna się mój dramat. Norma praktycznie 10 krotnie przekrocznoa wynik 28,6 przy normie 0,010-3,50
Wczoraj Juruś dostał Cerenie mam ją podawać 3 dni, dostał tęż 0,3 Synergalu(Amoksycylina) też przez 3 dni, kazał przeprowadzić dobową głodówkę.
Juruś oprócz wymiotów nie ma innych objawów. Jest pogodny, z apetytem, kupy są ładne. Wet wczoraj obmacał go porządnie i nie stwierdził żadnych dolegliwości bólowych. Wyczytałam gdzieś że przy ostrym stanie zapalnym trzustki WBC powinno być podwyższone, potas i wapń obniżony. Juruś takich paramaterów nie ma. Czy ktoś potrafi mi pomóc czy to ostra niewydolność trzustki? Czy na posdtawie lipazy można to jednoznacznie przesądzić.
Zaznaczam że Juruś ma ponad 19 lat i te wszystkie wyniki które przedstawiłam jak na starszego Pana naprawę nie są złe. Tylko co z tą trzustką?????
Tak bardzo chciałabym żeby to było IBD tylko jak to jednoznacznie sprawdzić. Boję się że stracę go na pniu jak nic nie zrobię.... Pomocy

gizmo1978

Od: Pt lut 13, 2015 19:47

Post » Pt sty 22, 2016 11:43 Re: Zapalenie trzustki? IBD? Pomocy

Przeczytaj, może coś to Ci pomoże: http://weterynarianews.pl/zapalenie-trz ... a-odslona/

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Pt sty 22, 2016 11:56 Re: Zapalenie trzustki? IBD? Pomocy

Dziękuję, czytałam ten artykuł ale niewiele mi rozświetlił sprawę. Jestem zrospaczona

gizmo1978

Post » Pt sty 22, 2016 12:40 Re: Zapalenie trzustki? IBD? Pomocy

A wątrobę ma w porządku?
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Pt sty 22, 2016 12:46 Re: Zapalenie trzustki? IBD? Pomocy

No własnie mój błąd że teraz nie zbadałam chyba powtórzę. Miesiąc temu i ALT i AST i Bilurubinę miał ok. Wet sprawdzał oczy i żółtaczki nie ma. Dziwi mnie też to że kwiatka szuka jakby bardziej na żołądku mu coś siedziało i chciał zwymiotować. Nie wiem może przy trzustce też tak jest, zupełnie nie mam doświadczenia w tym zakresie

gizmo1978

Post » Pt sty 22, 2016 19:46 Re: Zapalenie trzustki? IBD? Pomocy

Nikt nie miał podobnego przypadku?

gizmo1978

Post » Pt sty 22, 2016 20:55 Re: Zapalenie trzustki? IBD? Pomocy

gizmo1978 pisze:No własnie mój błąd że teraz nie zbadałam chyba powtórzę. Miesiąc temu i ALT i AST i Bilurubinę miał ok. Wet sprawdzał oczy i żółtaczki nie ma. Dziwi mnie też to że kwiatka szuka jakby bardziej na żołądku mu coś siedziało i chciał zwymiotować. Nie wiem może przy trzustce też tak jest, zupełnie nie mam doświadczenia w tym zakresie

Jeśli prawidłowo badania są przepisane to mocznik i kreatynina są za wysokie. To może mieć znaczenie. Koty z takimi wynikami często mają wymioty i bardzo źle się czują bo zatrucie mocznikiem swoje robi.Lecą przy okazji i inne organy.
Nie zalecił mu wet płukania kropłówkami dożylnymi by mocznik wypłukać?
CZy na pewno diagnoza jest trafna?
Nie znam sięIBD ale te dwa parametry mocno mnie niepokoją bo źle rokują nie ogarnięte leczeniem.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pt sty 22, 2016 21:48 Re: Zapalenie trzustki? IBD? Pomocy

Dziękuję. Problem z nerkami mamy od roku i od roku walczymy z pnn. Juruś codziennie jest kroplówkowany a nerki w miarę stabilne. Wymioty owszem się zdarzały ale nie tak jak ostatnio. Wiem że leczy się kota a nie wyniki a jemu wlasciwie oprócz wymiotów nic nie jest ale ten wynik trzustkowy jest tak wysoki że boję się naglego zalamania i tego że już nie zdolam go uratować. Jestesmy po dwóch powaznych kryzysach nerkowych ale trzustki boję się o wiele bardziej. Teraz juruś jest na cerenii więc wymioty chwilowo ustały ale jak pomóc chorej trzustce żeby ją odciążyć?

gizmo1978

Post » Sob sty 23, 2016 11:00 Re: Zapalenie trzustki? IBD? Pomocy

Nie wiem czy byłaś na tym wątku: viewtopic.php?f=46&t=154853&start=525
Może dodatkowo kotu zbadać glukozę, fruktozaminę (będą podwyższone przy zapaleniu trzustki?), T4 (nadczynność tarczycy może powodować wymioty).
W Idexxie jest takie badanie - profil trzustkowo-jelitowy (Spec fPL, wit. B12 i kwas foliowy)- może oprócz trzustki powiedziałoby coś o stanie jelit.
Kot nie ma tendencji do zakłaczania się?
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Sob sty 23, 2016 13:41 Re: Zapalenie trzustki? IBD? Pomocy

przeczytaj to http://www.kocie-abc.pl/ogolnie/fip-a-m ... -trzustka/ zresztą Grażyna jeszcze gdzieś zamieściłą podobne opracowanie, nie jestem pewna czy nie w Kocim ABC. Natomiast o IBD dużo moze powiedzieć Katarzyna 1207. Napisz do niej moze na PW

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Sob sty 23, 2016 16:50 Re: Zapalenie trzustki? IBD? Pomocy

Dziękuję wam serdecznie za rady, cieszę się że jeszcze dla niektórych mój "dziadziuś" nie jest jeszcze spisany na straty. Badania zrobię w poniedziałek, profil jelitowo-trzustkowy robiłam w zeszłym roku wtedy wyszedł tylko niedobór wit. B 12 ale dobry pomysł żeby badanie powtórzyć.
Juruś ze względu na swój wiek i chorobę "nie traci czasu na pierdoły" czyli w skrócie mało się myje :-) w związku z powyższym zakłącza się raczej mało i systematyczne dostaje pastę. O ile lekarza od nerek mam bardzo dobrego o tyle jeżeli chodzi o trzustkę trudno o specjalistę

gizmo1978

Post » Sob sty 23, 2016 18:54 Re: Zapalenie trzustki? IBD? Pomocy

Ostre zapalenie trzustki może - wg mojej wet - być tak gwałtowne, że rano z kotem niby dobrze, a wieczorem jest już martwy - więc wyniki nawet nie zdążą się popsuć. Jak Manoglia przyszła ze schronu, to wyniki miała paskudne (anemia i inne - wróżono wręcz FIP) i wyszła z tego sama (bo weci nie mieli pomysłu co to i jak leczyć, a zanim wymyślili, to samo przeszło); teraz miała wyniki (morfologia, pełna biochemia i rozbudowany jonogram) idealne poza kreatyniną 1,9 i podwyższoną amylazą (1800 przy normie 1600) oraz cukrem - i w kilka dni zmarła (leki usypiające podano przy pierwszych drgawkach agonalnych, więc na pewno nie została skreślona zbyt wcześnie). Tutaj http://www.kocie-abc.pl/ogolnie/fip-a-m ... -trzustka/ opisałam historię Magnolci i dałam link do jeszcze jednego materiału o trzustce - zachęcam do dokładnej lektury i wpisu , i dwóch linków. Ona też miała kupy idealne, zero wymiotów... tydzień przed śmiercią biegała z ogonkiem do góry, skakała po meblach, traktorzyła i strzelała baranki... no i pięknie jadła.

Co do zaleceń weta - bardzo dobrze poradził i nie dobił kota NLPZ czy metoklopramidem oraz narkozą i innymi jak to zrobiono Magnolce.

Jak jest coś z trzustką, jelitami, wątrobą lub żołądkiem, to zwykle ciężko ustalić, co jest przyczyną, a co skutkiem - bo jedno może powodować drugie. Trzustka poraża inne organy, niedrożne drogi żółciowe mogą wykończyć trzustkę, jelita w stanie zapalnym czy wrzody żołądka też mogą wykończyć trzustkę, a do tego mogą być idiopatyczne zapalenia trzustki lub na skutek urazów itd. - po prostu poczytaj wskazana materiały.

Co do lipazy specyficznej - ona pozwala diagnozować głównie przewlekłą niewydolność trzustki. Ale jak napisano w jednym z linków - pojedyncze badania nie pozwalają odróżnić zapalenia przewlekłego od ostrego; ponadto przewlekłe zapalenie może się zaostrzyć, a ostre - przejść w przewlekłe; do tego dochodzi możliwość uszkodzeń typu cukrzyca, niewydolność zewnątrzwydzielnicza a w skrajnym przypadku - niewydolność wielonarządowa prowadząca do śmierci. Dlatego przy trzustce każdy wet powie, że rokowania są ostrożne albo wręcz wątpliwe, bo to bardzo zdradliwy i trudny diagnostycznie narząd.

Na pocieszenie - koty z zapaleniem trzustki mogą żyć nawet lata... wszystko zależy od tego, jak rozległy jest stan zapalny i do jakich uszkodzeń dojdzie. Jeśli prowadzi to dobry wet, szanse kota wzrastają. W linku podanym już wcześniej w poście na początku wątku masz też rokowania zależnie od liczby porażonych narządów - jeśli to tylko jelita, to rokowania są całkiem niezłe. Nie panikuj na zapas, bo to nie pomoże ani Tobie, ani kotu. Dobrze obserwuj i konsultuj z wetem (i nic sama nie podawaj - szczególnie leków). I nie rób grzeszków typu śmieciowe karmy - trzustce najlepiej robi BARF/mięso, bo najmniej obciąża organizm - a najgorsze, co można dać, to marketówki itd. (coraz więcej wetów zaczyna doceniać BARF - moja wetka też).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Sob sty 23, 2016 19:39 Re: Zapalenie trzustki? IBD? Pomocy

Zabieram się do czytania lektury ale pewnie będę jeszcze mała mnóstwo pytań. Juruś jest całym moim światem, nie mogę go stracić na jakąś głupią ,małą wredną trzustkę.... Co do diety to dla nas olbrzymi kłopot, gotowałam mu indyczki z marcheweczką i inne zdrowe jedzenia ale jak kot 19 lat był na RC a od roku jest na renalu to teraz ciężko do czegokolwiek innego go przekonać . Indyczkiem nakarmiłam go dzisiaj strzykawką tylko że to chyba nie oto chodzi :-( muszę znalesć jakiś złoty środek tylko jak? Dziękuję za słowa otuchy to bardzo dużo dla mnie znaczy. Już nerki były wyrokiem a jednak rok się udało, może teraz też chwilkę się uda......

gizmo1978

Post » Sob sty 23, 2016 19:47 Re: Zapalenie trzustki? IBD? Pomocy

Indyczki z marcheweczką gotowane to nie do końca jest zdrowe jedzenie - jest zbyt ubogie, żeby zaspokoić potrzeby kota, a że kot trzustkowy gorzej przyswaja, więc tym bardziej odpada. Karmy bogate w węglowodany... polecam dokładną lekturę co najmniej tego posta: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?p=5227#5227

To nie jest jakaś mała, wredna i głupia trzustka - to narząd, od którego działania zależy trawienie i białek, i tłuszczów, i cukru. Ponadto ten narząd może porazić żołądek, jelita i uszkodzić nerki oraz wątrobę. A do tego jest bardzo delikatny - nawet uderzenie przy upadku lub spadek ciśnienia przy narkozie może ten narząd uszkodzić (o niewłaściwym jedzeniu czy lekach - szczególnie sterydach i NLPZ nie wspominając). To bardzo niedoceniany narząd (także u ludzi), a mogący doprowadzić do śmiertelnej niewydolności wielonarządowej. Na szczęście ma sporą tzw. rezerwę czynnościową, więc zwykle lata kot może żyć z niesprawną trzustką. Niestety nawet weci albo ten narząd lekceważą, albo nie mają pojęcia o diagnostyce i leczeniu takiego kota. Tego weta, u którego Juruś się leczy, można tylko pogratulować - mało takich. Nie bez powodu choroby trzustki zwykle wychodzą u kotów dopiero podczas sekcji, a za życia diagnozuje się max. 3% ; co więcej - 40-60% kotów, którym wykonuje się sekcje, ma niesprawne trzustki - o tym wszystkim jest we wspomnianych materiałach.
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Sob sty 23, 2016 20:16 Re: Zapalenie trzustki? IBD? Pomocy

Tak mój wet prezentuje poziom jakby to powiedzieć "europejski" aczkowiek dużó w tym mojej determnacji i sugesti i niekończących się pytań.W każdym razie jestem mu bardzo wdzięczna bo poprzedni potrafił tylko faszerować sterydy a o merytorycznej dyskusji praktycznie nie było mowy. Właśnie dzięki forumowczom, ich wiedzy doświadczeniu mój Juruś żyje. Mam jeszcze jedno pytanie, zawsze przy antybiotykoterapi i właściwie od roku na zbicie mocznik Juruś dostaje Biopron9 (kultury bakteriI) czy teraz mogę mu to podać czy ktoś się orientuje? Nie zapytałam weta a do poniedziałku będzie nieodostęny. Teraz wszystko układa mi się w całość myślę że w porę nie zatrzymałam wymiotów u Jureczka,bałam się za często podawać środków przeciwwymiotnych, trzustka została podrażniona, do tego niewłaściwa dieta (renalowa), lekarstwa zbijające fosfor( renagel) i dramat gotowy :-(

gizmo1978

[następna]