Maleńka GARRA - straciła wszystkie pazury. [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 07, 2016 22:33 Maleńka GARRA - straciła wszystkie pazury. [*]

Zaczęło się dość niewinnie. Kociak, 5 tygodni, z katarem. No dobra, niech przyjeżdża.

Na pierwszy rzut oka - nie wygląda to źle. Mała, zdecydowanie bardzo brudna, oczy mocno załzawione i trochę zaropiałe, na nosie ranka. Spoko. Na wydruku z lecznicy do której zawiozła ją SM widzę, że dostała słaby antybiotyk, przeciwzapalne, odrobinę płynu. Nic specjalnego nie stwierdzili. No to super. Niech się ogrzeje, naje, na razie nie będę jej specjalnie dręczyć.

Obrazek

Wsadziłam zwierzaka do klatki, coś tam polizała babypate, pokręciłam się trochę po domu - i bierzemy się za zdjęcia, żeby zdążyć zanim się umyje ;) chciałam mieć dokumentację brudaska ;)

Obrazek

I przy okazji stwierdziłam, że coś mi się nie podoba z opuszkami na łapkach. Jakieś takie lepkie, żwirek się od razu przykleił, podkrwawiają. No to pod kran żeby porządnie obejrzeć co i jak. Myję, myję, myję, kot miauczy i się wyrywa, ewidentnie ta czynność sprawia jej ból. Oglądam opuszki, widzę, że na większości z nich - są odmrożenia. No to telefon do naszych wetów co robić. Kazali porządnie umyć, odkazić, posmarować maścią i zawinąć by kot nie miał do tego dostępu.

Obrazek

No to myję dalej, żeby te brudne cosie zmyć. W międzyczasie rozmawiam z Hanią skarżąc się, że mam zawinąć kotu łapki. Obie czynności trwają i nagle dociera do mnie że coś się nie zgadza. Wykonuję okropną dla kota czynność, on miauczy i się wyrywa, a ja... nie mam na rękach ani jednego drapnięcia! Chwila konsternacji, oglądam uważnie trzymaną w garści łapę, potem 3 kolejne i nagle zaczynam rozumieć. Ona nie ma ani jednego pazura!

Obrazek
Obrazek

Nie wiem czy ktoś je wyrwał/obciął, czy też np. przymarzły jej łapy i wyrwała je urywając sobie pazury. Wolę chyba wierzyć w to drugie, choć wydaje mi się, że w tym drugim przypadku albo nie straciłaby wszystkich pazurów albo miałaby więcej widocznych uszkodzeń. Może jutro chirurg odpowie na to pytanie, a może pozostanie ono bez odpowiedzi. Na razie jestem po prostu przerażona, nie wiem jakie będą rokowania. Nie wiem na przykład na ile groźne okażą się być bakterie siedzące w tych ranach. Na trzeźwo trudno je idealnie oczyścić, a na narkozę to to się na razie nie nadaje :(

Tak czy inaczej - zawinęłam jej wszystkie łapy zgodnie z instrukcją. Rano jesteśmy umówione z chirurgiem.
Obrazek
Obrazek

Nie umiem i nie chcę wyobrażać sobie tego bólu.

Jeśli ktoś chce wspomóc Garrę - prosimy o dobre jedzenie dla maluszka, musi mieć bardzo drobne chrupki (np. royal canin babycat czy applaws kitten) i mokre np. saszetki RC kitten, tacki animonda vom feinstein kitten czy puszki schmusy nature. Na razie nie wiem czy będziemy potrzebować jakichś specjalistycznych preparatów do pielęgnacji tych łap, mam nadzieję, że coś się jutro wyjaśni. Można oczywiście po prostu wpłacić jakąś kwotę na jej leczenie:
Fundacja JOKOT
ul. Klaudyny 38 m. 75
01-684 Warszawa
PL 60102010260000140201820927
SWIFT: BPKOPLPW
dopisek: na leczenie GARRY

A przede wszystkim - prosimy o kciuki, by ten maluszek nie poddał się w walce.
Ostatnio edytowano Pon lip 04, 2016 8:58 przez alix76, łącznie edytowano 2 razy
Powód: zmieniłam tytuł
Obrazek

jopop

Od: Pt maja 20, 2005 20:05

Post » Czw sty 07, 2016 22:45 Re: Maleńka GARRA - straciła wszystkie pazury. Czy przeżyje?

chyba nie jest możliwe aby kotek sobie wyrwal pazury razem z rdzeniem, ale tez niewyobrażalne dla mnie, że ktoś mógł mu je obciąć (tak to trochę wygląda na powiększeniach)
a nie można jakiegoś głupiego jasia podać na czas czyszczenia tych łapek ?
biedactwo...
kot też człowiek...
04.06.2018 Myszunia [*]
13.08.2013 Lesio [*]

color1

Od: Czw cze 27, 2013 11:52

Post » Czw sty 07, 2016 22:51 Re: Maleńka GARRA - straciła wszystkie pazury. Czy przeżyje?

:strach: Coś niewyobrazalnego, niestety wyczuwam tu ludzka ingerencje, gdyby to był wypadek jakies pazurki by zostały.
Biedne dziecko
Obrazek

Kalai

Od: Wto cze 30, 2015 1:21

Post » Czw sty 07, 2016 22:52 Re: Maleńka GARRA - straciła wszystkie pazury. Czy przeżyje?

Niezależnie od przyczyny strach pomyśleć, jak musiała cierpieć ta mała :cry:

Tu też moc kciuków :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Czw sty 07, 2016 23:01 Re: Maleńka GARRA - straciła wszystkie pazury. Czy przeżyje?

o matuchno..niech się jej uda :ok:
Wojtusiu... zabrałeś moje serce. odwiedź mnie proszę, kiedyś..we śnie..w innym futerku.
ObrazekObrazek

mamaGiny

Od: Pon maja 10, 2010 10:30

Post » Czw sty 07, 2016 23:01 Re: Maleńka GARRA - straciła wszystkie pazury. Czy przeżyje?

Co mnie pokusiło wejść tutaj :cry:
Aż cofnęłam się by założyciela poznać.
Nie zdziwił mnie.
Nie chcę rozważać jak mała straciła pazurki.
Chcę wierzyć, że wydobrzeje i poradzi sobie.
Jest śliczna.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Czw sty 07, 2016 23:02 Re: Maleńka GARRA - straciła wszystkie pazury. Czy przeżyje?

Straszne. Jak można tak skrzywdzić bezbronne zwierzątko.
Też nie wydaje mi się, żeby sama to sobie zrobiła.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Pt sty 08, 2016 0:47 Re: Maleńka GARRA - straciła wszystkie pazury. Czy przeżyje?

straszne :(
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Pt sty 08, 2016 1:10 Re: Maleńka GARRA - straciła wszystkie pazury. Czy przeżyje?

:ok: :ok: :ok: :201461
Obrazek
Misia [*] u mnie 28.04.2017-14.06.2018

Meteorolog1

Od: Sob lis 23, 2013 0:42

Post » Pt sty 08, 2016 7:43 Re: Maleńka GARRA - straciła wszystkie pazury. Czy przeżyje?

Daj radę maluniu, koty są silne, a Ty dostałaś szansę. Będziesz zdrowym, dużym kotem!
ObrazekObrazek

isiaja

Od: Śro gru 28, 2011 13:36

Post » Pt sty 08, 2016 8:22 Re: Maleńka GARRA - straciła wszystkie pazury. Czy przeżyje?

Trudno mi sobie nawet wyobrazić takie cierpienie :( Trzymam kciuki za malutką, MUSI się udać.

Lemoniada

Od: Pon maja 29, 2006 18:56

Post » Pt sty 08, 2016 8:54 Re: Maleńka GARRA - straciła wszystkie pazury. Czy przeżyje?

K***a m*ć ....co się dzieję z tymi ludzmi???? :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
:ok: za kociaka i dla Ciebie siły i samych dobrych myśli......bedzie dobrze.....
Obrazek

agamalaga

Od: Pt sie 21, 2015 8:52

Post » Pt sty 08, 2016 9:20 Re: Maleńka GARRA - straciła wszystkie pazury. Czy przeżyje?

Biedna malutka trzymam za szybki powrót do zdrowia :ok: :ok:
Asiu a ten wysoki pazurek na przednich łapkach był ?

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Pt sty 08, 2016 10:18 Re: Maleńka GARRA - straciła wszystkie pazury. Czy przeżyje?

Dziecko nie ma łatwego startu życiowego. :( Ale oby już było tylko lepiej. :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Agneska

Od: Wto paź 26, 2004 12:28

[następna]