Sikajacy kot

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 19, 2015 14:41 Sikajacy kot

Wiec od poczatku, kot od malego od czasu do czasu (kwestia co kilka tygodni) zdarzalo mu sie nasikac na puf - pranie nic nie pomagalo, odstraszacze tez. Puf zostal wyrzucony. Przeniosl sie na kanape i to samo pranie, spryskiwanie odstraszaczami, owocami cytrusowymi - nic, nadal sika - pokoj jest caly czas zamkniety. To bylo rozwiazanie ale do czasu ostatnio zaczal sikac w rozne miejsca na pudelka, reklamowki - z duza czestotliwoscia do kilku razy na dzien :( I ostatnio upatrzyl sobie sypialnie i sika na materac i poduszki. I tu pojawil sie problem sypialni nie da sie odizolowac, a tak funkcjonowac sie nie da i tu pytanie o rade jakie pomysly co mozna zrobic aby go oduczyc sikania??

W domu jest drugi kot - bezproblemowy, dogaduja sie bardzo dobrze. Kotel jest wykastrowany- czekalam na nia z utesknieniem ale niestety nic nie pomoglo a nawet po kastracji mam wrazenie ze sika czesciej. Badania krwi i moczu zrobione wszystko jest idealnie. Dwie kuwety sa, rozne zwirki przetestowane - nic sie nie zmienia. Szukam pomocy co jeszcze moge zrobic bo zaczynam sie lamac, ze juz nic sie nie da zrobic a w takich warunkach - nie da sie funkcjonowac. Jakies pomysly, co mozna jeszcze wyprobowac?

Jeszcze jedno mój partner ma prace wyjazdowa kiedy wraca częstotliwośc sikania zwiększa się, kotu nigdy nic nie zrobił, żeby mógł się go bać. Może w jakiś sposób powinien mu pokazywać że nie wiem nie chce zabrać mu terenu?

Nenii

Od: Śro mar 05, 2014 23:00

Post » Sob gru 19, 2015 15:56 Re: Sikajacy kot

Tematów podobnych jest sporo nawet w ostatnich dniach były więc poszukaj choćby 3 dni wstecz.

Szwagier

Od: Czw wrz 04, 2014 2:00

Post » Sob gru 19, 2015 16:22 Re: Sikajacy kot

Szwagier pisze:Tematów podobnych jest sporo nawet w ostatnich dniach były więc poszukaj choćby 3 dni wstecz.

Naprawdę myślisz że nie szukałam? W większości kot nie był kastrowany / sterylizowany, przed badaniami. Nic konkretnego nie można się było dowiedzieć dlatego napisałam.

Nenii

Od: Śro mar 05, 2014 23:00

Post » Sob gru 19, 2015 23:04 Re: Sikajacy kot

A może chodzi o to, że gdy partner przyjeżdża to poświęcasz Mu więcej czasu, zaniedbując kota? Zaniedbując wg kota.
Znajomej kotka sikała poza kuwetą sygnalizując Jej, że za mało czasu kotce poświęca. Dziewczyna rozkręcała firmę, organizowała swój ślub, mało czasu bywała w domu i mała mało czasu dla kotki. Pomogła codzienna zabawa z kotem.
To jest tylko moje przypuszczenie. Nie twierdzę, że tak jest na pewno. Jeżeli wykluczyłaś przyczyny fizyczne, to trzeba pomyśleć o psychice, czyli behawiorysta.

Alyaa

Od: Śro paź 22, 2008 18:24

Post » Pon gru 21, 2015 21:40 Re: Sikajacy kot

A kupka do kuwetki? Jeśli badania są ok, obstawiałabym psychikę. Mam obecnie to samo, ale moja kotka jest ciężko chora i bardxo zestresowana. Koty to delikatne stworzonka. Jak opowiadał mi wet znany mu kot zestresował się tym, że zaczął się remont sąsiedniego bloku, albo że pani zrobiła rano coś nie w taliej kolejności jak zwykle. Mojej kotce pomaga teraz dyża porcja czułości sam na sam. Może sprobuj okazywać kotu dużo uwagi szczególnie, gdy mąż wraca. Ja kupiłam dziś kotu obróżkę z feromonami za 50 zł u weta. Pokazywa£ mi też preparat dopyszczny, który uspokaja koty, choć substancja czynna w nim to żaden uspokajacz a po prostu jakieś aninokwasy. U jednych działa, u innych nie. Moim zdaniem warto wypróbiwać obie opcje jedna po drugiej. Obróżka działa na kota przez miesiąc. Jest jeszcze karma z Royal Canin Calm. Nie mam z nią doświadczeń, ale też można wypróbować. Trafił Ci się wrażliwiec... Mpją kotkę wet też określił jako netwową, no ale ona ma powody, bo choruje. Życzę cierpliwości, bo sama po trzech dobach zadikiwania wsxystkiego ją już traciłam:( nie jest łatwo z mokrym problemem.pozdr

domza

Od: Czw gru 17, 2015 12:51