ŁÓDŹ Dzikie kotki na moim strychu. Co robić?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 02, 2015 13:08 ŁÓDŹ Dzikie kotki na moim strychu. Co robić?

Bardzo proszę o pomoc. Wczoraj mąż poszedł na strych i znalazł zeżartego szczura. Myśleliśmy że to kuna buszuje na strychu a okazało się po zostawieniu kamery ze to kocia mama z dwoma kociakami. Nie wiadomo czy sie tam okociła czy je pozniej przyniosła wiadomo natomiast ze mama włazi do nich przez dziure w dachu. Wołałam oczywiscie maluchy sie schowały a kotka wystawiła łepek i miauczała ale nie przyszła. Zostawiłam im jedzenie i wodę ale ona tam nie moga zostać. Czy jest ktoś w Łodzi kto złapie te koty nieodpłatnie i im pomoże? Proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu jeśli to nie tu.

mruczkowska

Od: Pon lis 26, 2012 9:33

Post » Pt paź 02, 2015 13:17 Re: ŁÓDŹ Dzikie kotki na moim strychu. Co robić?

masz pw
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt paź 02, 2015 13:26 Re: ŁÓDŹ Dzikie kotki na moim strychu. Co robić?

nie mam nic w skrzynce :(

mruczkowska

Post » Pt paź 02, 2015 13:41 Re: ŁÓDŹ Dzikie kotki na moim strychu. Co robić?

Zostawiliśmy kamerkę. Kotki juz nie są takie bardzo małe choć trudno ocenić. Zjadły wszystko co im zaniosłam. Jak nas nie ma wesoło się bawią a wystarczy że usłyszą jak idę i juz ich nie ma.

mruczkowska

Post » Pt paź 02, 2015 15:37 Re: ŁÓDŹ Dzikie kotki na moim strychu. Co robić?

Dziki kot niczym nie różni się od lisa czy kuny wiec normalne ze znikają na widok człowieka. Szkoda, że nie mogą tam zostać. Kocia mama widocznie uznała, ze to bezpieczne miejsce a jak jeszcze w zamian pozbawia Was sąsiedztwa szczurów to chyba lepiej mieć kociego sublokatora nisz szczurzego.
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Pt paź 02, 2015 20:41 Re: ŁÓDŹ Dzikie kotki na moim strychu. Co robić?

Niestety nie mogą tam zostać z prostej przyczyny. Jest to stryszek którego używamy. Sa tam różne graty, a także wieszane jest pranie. Od ok dwóch tygodni pranie zaczęło spadać w dziwnych okolicznościach z suszarki (teraz wiadomo czemu), a wczoraj szczur leżał na mojej zrzuconej bluzce. Nie mogę sobie na to pozwolić aby koty biegały po praniu. Mimo wielkiej miłości do kotów uważam, że trzymanie zwierzaków które pewnie niebawem podwoją swoją populację nikomu nie wyjdzie na dobre. Póki co zanoszę im suche i wodę.

mruczkowska

Post » Pt paź 02, 2015 21:19 Re: ŁÓDŹ Dzikie kotki na moim strychu. Co robić?

Jak to podwoja swoja populacje, a nie slyszala pani o sterylizacji ? A szczury nie przeszkadzaja, sama pani pisala, ze kotka zlapala na stryszku ?
KOCHANA BASIENKO NA ZAWSZE ZOSTANIESZ W MOIM SERCU [*]

ObrazekObrazekObrazek

toz-police

Od: Sob sie 27, 2011 13:50

Post » Pt paź 02, 2015 21:37 Re: ŁÓDŹ Dzikie kotki na moim strychu. Co robić?

Dziewczyny z Łodzi są prężne i oddane sprawie sterylizacji na maksa. Proszę zajrzeć na watek Joli Dworcowej. viewtopic.php?f=1&t=147075. Na pewno pomogą złapać. A skoro pomimo szczura na bluzce, nie zatkałaś dziury tylko dokarmiasz to zakładam, że nie będziesz miała sumienia pozbawić ich bezpiecznego lokum na zimę. Może na wiosnę przeniosą się w inne miejsce, łapać inne szczury.
Obrazek

Ewa.KM

Post » Pt paź 02, 2015 21:40 Re: ŁÓDŹ Dzikie kotki na moim strychu. Co robić?

Kotka złapała gdzieś i przyniosła na strych pewnie żeby spokojnie zjeść. Na strychu nie ma szczurów. Jeść coś musiała bo pewnie karmi młode. Słyszałam o sterylizacji sama mam kotkę w domu.

mruczkowska

Post » Pt paź 02, 2015 21:56 Re: ŁÓDŹ Dzikie kotki na moim strychu. Co robić?

Nie mogłam zatkać dziury bo mama do nich w ten sposób przychodzi. Przyniosłam jedzenie bo zrobiło mi się ich żal poza tym uznałam że lepiej żeby jadły suche niż znosiły padlinę której resztki notabene muszę sprzątać. Może jest inne rozwiązanie niż to żeby zostały... Nie chcę ich pozbawiać dachu nad głową ale proszę mnie zrozumieć. Czy Panie oddałyby poddasze żeby koty tam buszowały. Nie sądzę...

mruczkowska

Post » Pt paź 02, 2015 22:05 Re: ŁÓDŹ Dzikie kotki na moim strychu. Co robić?

Ewa.KM pisze:Dziewczyny z Łodzi są prężne i oddane sprawie sterylizacji na maksa. Proszę zajrzeć na watek Joli Dworcowej. viewtopic.php?f=1&t=147075. Na pewno pomogą złapać. A skoro pomimo szczura na bluzce, nie zatkałaś dziury tylko dokarmiasz to zakładam, że nie będziesz miała sumienia pozbawić ich bezpiecznego lokum na zimę. Może na wiosnę przeniosą się w inne miejsce, łapać inne szczury.
a co jeśli nie zechcą się wynieść?

mruczkowska

Post » Pt paź 02, 2015 22:14 Re: ŁÓDŹ Dzikie kotki na moim strychu. Co robić?

mruczkowska pisze:Nie mogłam zatkać dziury bo mama do nich w ten sposób przychodzi. Przyniosłam jedzenie bo zrobiło mi się ich żal poza tym uznałam że lepiej żeby jadły suche niż znosiły padlinę której resztki notabene muszę sprzątać. Może jest inne rozwiązanie niż to żeby zostały... Nie chcę ich pozbawiać dachu nad głową ale proszę mnie zrozumieć. Czy Panie oddałyby poddasze żeby koty tam buszowały. Nie sądzę...

Ja bym oddała. Skontaktuj się za jakąś organizacją w swoim mieście, wypożycz od nich klatkę - łapkę i wysterylizuj koty. Skoro są dzikie to powinny zostać w swoim dotychczasowym miejscu bytowania. Oczywiście możesz też próbować oswajać i szukać im domów.

Catka

Od: Pt kwi 16, 2010 20:46

Post » Pt paź 02, 2015 22:27 Re: ŁÓDŹ Dzikie kotki na moim strychu. Co robić?

Ja bym oddała. Skontaktuj się za jakąś organizacją w swoim mieście, wypożycz od nich klatkę - łapkę i wysterylizuj koty. Skoro są dzikie to powinny zostać w swoim dotychczasowym miejscu bytowania. Oczywiście możesz też próbować oswajać i szukać im domów.[/quote]

Czyli co z praniem mam się przenieść do domu i czekać aż z resztek truchła zwierzęcego wysypią się robale i odwiedzą mnie piętro niżej byle kotów nie stresować? Czy może dzielić z nimi przestrzeń i pozwalać niszczyć swoje rzeczy? Pytam poważnie co Pani zrobiłaby na moim miejscu?

mruczkowska

Post » Pt paź 02, 2015 22:30 Re: ŁÓDŹ Dzikie kotki na moim strychu. Co robić?

Wypożyczanie klatek, szukanie organizacji, łapanie, sterylizacja, oswajanie absolutnie nie wchodzą w grę bo mam w domu 10 miesięczną córeczkę i to jej wolę poświęcić czas.

mruczkowska

Post » Pt paź 02, 2015 22:43 Re: ŁÓDŹ Dzikie kotki na moim strychu. Co robić?

Ja uważam, że dzikich kotów nie należy oswajać. Dzięki temu, ze są dzikie i boja się ludzi, ludzie ich nie skrzywdzą. Ludzie są różni. Czy prania nie można wieszać wyżej, żeby nie mogły sięgnąć? Koty nie maja dużego rewiru łowieckiego, jak przyniosła szczura to go złapała gdzieś niedaleko. Szczury na zimę też szukają ciepłego schronienia. I nawet jak do tej pory ich nie było na strychu, nie masz gwarancji, ze się nie sprowadzą. Szczury są bardzo mądre i z obawy o bezpieczeństwo swoich dzieci nie zakładają gniazda tam gdzie są koty. Więc zastanów się czy nie masz wyboru: koty albo szczury. Po powodzi 2007r gdy we Wrocławiu potopiły się dzikie koty - zapanowała plaga szczurów. Nasze domowe tez niszczą meble, też drą firanki i zostawiają wszędzie sierść. Można to przeboleć.
Obrazek

Ewa.KM

[następna]