W-wa ul.Płocka/róg Zawiszy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 20, 2015 19:56 W-wa ul.Płocka/róg Zawiszy

Kolega wypatrzył tam kiepsko wygladajacego podrostka.
Jest poprostu chudy .
W srode planujemy tam podejechac i probowac go lapac, zeby zabrac kociaka do weta.
Kociak byl przy drewnianym plocie.
Ogledziny wskazuja, ze ktos tam karmi.
Plastikowy pojemnik zawieral kiepska wedline, po drugiej stronie ulicy sa otwarte okienka piwniczne i plastikowe miski.
Procz podrostka byly 2 dorosle koty, wygladaly zdrowo (ale czy wykastrowane nie wiadomo).

Ktos zna to miejsce? Tzn czy ktos tam lapal albo zna karmicieli ? W srode i tak pojedziemy szukac kociaka, ale zasiegniecie jezyka ulatwiloby nam rozpoznanie sytuacji( np gdzie moze by kociak jak nie znajdziemy go przy plocie?).

Obrazek
Obrazek

annakk

Od: Pt gru 07, 2012 23:04

Post » Pon lip 20, 2015 19:58 Re: W-wa ul.Płocka/róg Zawiszy

Podniose
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Wto lip 21, 2015 11:22 Re: W-wa ul.Płocka/róg Zawiszy

jeszcze podrzuce. Ja wiem, ze mozna probowac przez WOS lub zostawic kartke, tylko tak sie zlozylo, ze ostatnio mam pecha do moherow. Szczegolnie jak kot jest zaniedbany, a jednoczesnie nie za bardzo dziki( koledze udalo sie blisko podejsc, karmiciel pewnie moglby jeszcze blizej) - wzbudza to moje podejrzenia czy oby na pewno karmiciel bedzie pomocny a nie przeszkadzajacy ....

annakk

Post » Śro lip 22, 2015 21:18 Re: W-wa ul.Płocka/róg Zawiszy

Ciezka sprawa, bardzo trudny teren.
Obrazek
Kupy kamieni lub wysokie trawy.
Probowalismy z mercedesem, ale bez sensu, bo jak zwabic apatycznego kociaka, ktory nie jest zainteresowany jedzeniem i zabawkami.
Spadajacej nie ma gdzie postawic.
Kociak naprawde bardzo zle wyglada(trzeba go zobaczyc z bliska,zdjecie klamie, bo ciemna trawa go pogrubila).
Nastepnym razem bedzie grany podbierak.jedna osoba musi umiejetnie przegonic kociaka na kawalek rownego terenu(ktorego jest bardzo malo), a druga musi zlapac na podbierak. kociak generalnie pozwala blisko podejsc, prawie dotknal mi nosem dlon, ale poglaskac sie nie dal - ja takiego capnac juz nie potrafie.
Moze bede miala jedna szanse lapanie z kims wprawnym w podbieraku, jak sie nie uda, bede szukac kogos wladajacego sprawnie podbierakiem.
Nie wiem co kociak moze miec. Fiv/felv? Dorosle sa w miare OK. Dzisiaj nawet jakies kocie jedzenie bylo. U jednego przyciete ucho widzialam.
Widzialam innego kociaka. Chudy, ale nie az tak.
Obrazek

annakk

Post » Śro lip 22, 2015 21:27 Re: W-wa ul.Płocka/róg Zawiszy

Strasznie chudy:(
Może być chory. Nie koniecznie felv czy fiv. To może być wszystko. Może nie radzić sobie i stopniowo słabnie. Do tego jakaś infekcja...
Strasznie wygląda .
Obrazek

ASK@

Post » Czw lip 23, 2015 23:20 Re: W-wa ul.Płocka/róg Zawiszy

Mamy go!
Obrazek
Przyczyna jego stanu jest jeszcze nieznana. Został manualnie zbadany, trzeba go wzmocnić i nawodnić zanim zostanie podjęta proba utoczenia krwi do badania.
Optymistyczna wersja, że to takie potworne zarobaczenie.
Wiadomo tyle, że to chłopak, ok4mc i waży niewiele ponad 900gr. Oczy, zęby, temperatura w porządku. Ślady odchodów pcheł. Tyłek czysty, prawdpodobnie biegunki nie miał( z resztą, z czego on niby miał robić kupę, jak nie jadł?).
Jest obsługiwalny,pewnie trochę wynika to z braku sił,ale ewidentnie nie jest taką typową dziczyzną.
Jutro Ewelina 3koty do niego zajrzy, może będzie coś więcej wiadomo.
No i mam standardowy problem.Co z nim dalej.Plan minimum to skutecznie wykurować i wypuścić.Tylko doprowadzenie go do porządku może zajać kilka tygodni i trzymanie go w klatce w lecznicy tylko po to, by przybierał na wadze nie ma sensu.

Jak filmik zostanie obrobiony, podam linka do filmiku z łapaniem kociaka. Kociaka pomógł mi złapać Tajemniczy Wujek Z. Jedyną opcją był podbierak i mieliśmy dużo szczęścia,bo jak przyjechaliśmy kociak był w jedynym miejscu, gdzie można było ten podbierak zarzucić. Więc akcja była błyskawiczna.
W ramach świętowania sprawnie przeprowadzonej łapanki....spontanicznie załapaliśmy się na łapanke w Pruszkowie. Na klatkę spadająca złapały sie 2 niełapliwe koty.
Dzień jak codzień w tym tygodniu, znowu późno mi się kończy. A jutro dla odmiany łapię bladym świtem przed pracą.

annakk

Post » Pt lip 24, 2015 11:39 Re: W-wa ul.Płocka/róg Zawiszy

Gratulacje! Kciuki za kotka i za pozostałe łapanki!

Wasylisa

Od: Sob lis 02, 2013 14:43

Post » Pt lip 24, 2015 12:45 Re: W-wa ul.Płocka/róg Zawiszy

Diagnozy jeszcze nie ma,nadal nie mozna pobrac krwi. Ale kociak zaczal jesc, a jak zaczal jesc, to pojawila sie sraczka.
Pani doktor zasugerowala, by kociaka oswajac, bo rokuje na oswojenie. No i generalnie to on juz jest skazany na czlowieka,bo nawet jak sie podleczy, to jeszcze bylaby kwestia kilku tygodni robienia masy.
No wiec Ewelina juz zalatwila DT (u dziewczyny, ktora juz od nas brala 2 kociaki na tymczas). Mam nadzieje, ze tylko testy wyjda ujemne,bo na to planu awaryjnego nie mamy ....
No i kociak oczywiscie zadokowal sie w kuwecie.
Obrazek
Kregoslup mu widac.

A rano bylam na Jagiellonskiej przy FSO.Zmartwilam sie, ze bo pan diagnosta ze Stacji powiedzial, ze kocurek, ktorego chcialam zlapac, przestal sie pokazywac. Za to przyszla im kotka z malym. Zawsze cos. Nic tylko wpisac sobie w kalendarz, zeby podjechac tam za miesiac.

annakk

Post » Pt lip 24, 2015 13:06 Re: W-wa ul.Płocka/róg Zawiszy

Brawa za sprawną akcję :ok:
Czy planujecie jakoś resztę ogarniać lub choćby tego drugiego młodziaka?
Obrazek Obrazek

jamkasica

Od: Śro sie 25, 2010 9:42

Post » Pt lip 24, 2015 14:11 Re: W-wa ul.Płocka/róg Zawiszy

Sytuacja pozostalych kotow nie jest jakas alarmujaca. Nie nawiazalam wprawdzie kontaktu z karmicielami,ale dorosle koty wygladaja dobrze, a jeden, ktory podszedl mial naciete ucho.
Drugi kociak jest chudy, ale nie jest to chorobliwa chudosc.
W miejscu karmienia znalezlismy opakowanie po Milbemaxie- wiec ktos moze nawet odrobaczal.
Jak widze, ze cos jest bardzo nie OK, to robie to,co uwazam za stosowne, ale nie bede szukac problemow na sile. Tym bardziej, ze to zwykle problemy mnie znajduja.

annakk

Post » Sob lip 25, 2015 10:38 Re: W-wa ul.Płocka/róg Zawiszy

I filmik z lapania.
Ostatnio TWZ duzo nagrywa,moze powstanie z tego jakas seria instruktazowa.

https://www.youtube.com/watch?v=rN_laQJEm9c

annakk

Post » Sob lip 25, 2015 11:07 Re: W-wa ul.Płocka/róg Zawiszy

Cieszę się. Gratulacje !
Tak to jest z tymi niedożywionymi. Sraka pojawia się wraz z pełnym brzuchem.
Proszę tylko ostrożnie go odrobaczajcie.
Obrazek

ASK@

Post » Nie lip 26, 2015 13:57 Re: W-wa ul.Płocka/róg Zawiszy

Kociak wcina az milo.
Obrazek
Obrazek
Dzisiaj po raz pierwszy byla normalna kupa.
Jak sie taki stan utrzyma do jutra,to bedzie mu pobrana krew i zostanie odrobaczony.
I jak go trzymalam na rekach wlaczyl mu sie traktorek,oswajanie powinno byc bezproblemowe.

annakk

Post » Nie lip 26, 2015 18:37 Re: W-wa ul.Płocka/róg Zawiszy

Pozwolę sobie wpisać się w wątku, żeby nie zgubić filmu instruktażowego. Gratulacje.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Nie lip 26, 2015 21:07 Re: W-wa ul.Płocka/róg Zawiszy

Filmik instruktażowy super :ok: dzięki i również gratuluję :)
ObrazekObrazek

Romi85

Od: Wto lut 18, 2014 12:29

[następna]