Czaruś - to nie był FIP, szukamy domku

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lut 15, 2015 14:13 Czaruś - to nie był FIP, szukamy domku

Bardzo proszę o pomoc.
Od jakiegoś czasu dokarmiałam kota przychodzącego do mnie na balkon, dwa tygodnie temu wykastrowałam go na koszt gminy i zamierzałam szukać mu domu. I tu zaczęły się problemy. Przed zabiegiem kot nie miał badań krwi. Po kastracji podobno bardzo szybko się wybudził ale zaraz zaczął wymiotować. Ponieważ wymiotował długo został do wieczora w lecznicy, potem w domu też jeszcze w nocy były wymioty. Wetki stwierdziły że ma lekki stan zapalny w gardle i nie do końca wiadomo czy wymioty są spowodowane reakcją na środek użyty w trakcie zabiegu czy podrażnieniem gardła. Przez trzy dni dostawał antybiotyk z zastrzyku, potem podawałam mu Kilka dni Enroxil w tabletkach. Ze tego powodu trzymałam go w domu. Trzy dni po zakończeniu leczenia podałam mu Milbemax. Co jakiś czas kotu zdarzały się wymioty, głównie nad ranem jak miał pusty żołądek - wymiotował jakby wodą. Kot jest bardzo łakomy, w zasadzie mógłby jeść non stop. Potem zauważyłam że rośnie mu brzuch, co mnie nieco niepokoiło. Dodatkowo dowiedziałam się że podobno notuje się teraz coraz więcej przypadków FIP. Wczoraj pojechałam do innego weta, gdzie stwierdzono płyn w brzuchu (potwierdzono USG). Płyn został ściągnięty, wetka powiedziała że wygląda na FIP. Badań nie robiła, płyn był moim zdaniem przezroczysty, kot nie miał temperatury (coś ok. 38), dalej ma apetyt i pije. Powiedziano mi, że nie pora jeszcze na ostateczną decyzję bo jest w stanie dobrym, a ja zastanawiam się czy jednak nie jest to coś innego? Czy coś jeszcze może dawać podobne objawy?
Ostatnio edytowano Śro maja 06, 2015 16:22 przez Monika_Wolska, łącznie edytowano 4 razy

Monika_Wolska

Od: Sob paź 15, 2011 19:17

Post » Nie lut 15, 2015 14:18 Re: Jeśli nie FIP to co??

Podniosę. Istotnie ważny temat. Z pewnością osoby posiadające wiedzę wypowiedzą się i pomogą.
Obrazek
Misia [*] u mnie 28.04.2017-14.06.2018

Meteorolog1

Od: Sob lis 23, 2013 0:42

Post » Nie lut 15, 2015 14:18 Re: Jeśli nie FIP to co??

Zapalenie wątroby/trzustki, płyn w okolicach serduszka może zbierać się w przypadku chorób serca, toksoplazmoza?
Takie były strzały u nas. Charakterystycznym objawem FIP jest długotrwała, nie dająca się zbić gorączka a tu jej nie ma.

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Nie lut 15, 2015 14:23 Re: Jeśli nie FIP to co??

Dziękuję za zainteresowanie. Jutro pójdę z nim na badanie krwi. Ja też zastanawiałam się nad trzustką, głównie ze względu na wcześniejsze wymioty.

Monika_Wolska

Post » Nie lut 15, 2015 15:43 Re: Jeśli nie FIP to co??

Nie znam się więc nie pomogę.
Ale Monika, trzymam mocno kciuki, żeby to nie było to :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Nie lut 15, 2015 21:32 Re: Jeśli nie FIP to co??

Zrób badania w kierunku trzustki - zwłaszcza taki jeden wskaźnik ktorego nazwy ciągle nie moge zapamietac, ale jest drogi. jak wrzucisz w google "zapalenie trzustki u kota" wyskoczy linkd o vetopedii i tam jest o tym wskaźniku;
nie wiem czy tak jest u kotow, ale u ludzi zapalenie trzustki daje powiklania w postaci zbierania się plynu w jamie otrzewnowej. Wiem, bo przearbiałam w tamtym roku z Tatą.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Nie lut 15, 2015 21:41 Re: Jeśli nie FIP to co??

Pewnie chodzi o fPL (specyficzna lipaza trzustkowa czy jakoś tak).
Obrazek

Revontulet

Post » Nie lut 15, 2015 21:48 Re: Jeśli nie FIP to co??

O wszystko się jutro podpytam. Temperatury nadal nie ma, apetyt OK, powiedziałabym nawet że nadmierny :kotek: Dostanie rano śniadanie, potem głodówka do popołudnia i do weta. Dzisiaj się ze mną bawił, wychodził ze trzy razy na balkon, skacze, chyba mu się nudzi "rzonda" wypuszczenia na noc na dwór - ale tego ostatniego życzenia niestety nie spełnię.

Monika_Wolska

Post » Nie lut 15, 2015 22:26 Re: Jeśli nie FIP to co??

Przede wszystkim aby diagnozować w kierunku FIP trzeba określić w badaniu krwi stosunek albumin do globulin.Wet jeżeli podejrzewa FIP i uważa, że płyn jest "fipowy" powinien zlecić takie badanie.

Polecam wątek http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=7808
Obrazek
Obrazek
Jeszcze żaden nieśmiertelny bóg nie przeżył śmierci swoich wyznawców.
NAUKA O KLIMACIE.PL

genowefa

Od: Pon wrz 18, 2006 13:34

Post » Wto lut 17, 2015 10:00 Re: Jeśli nie FIP to co??

To mamy już wyniki, tzn. na razie na telefon, ale:
- morfologia i biochemia w normie;
- zarówno albuminy jak i globuliny obniżone, ale stosunek w normie;
- test Rivalty ujemny.
Wetka umawia mnie teraz na usg jamy brzusznej bo mówi, że skoro wszystko ze krwi jest OK to podejrzewać można guza któregoś z narządów wewnętrznych. Też nie pozytywna wiadomość, ale zobaczymy co wyjdzie w usg.

Monika_Wolska

Post » Wto lut 17, 2015 10:05 Re: Jeśli nie FIP to co??

Ale to nie FIP,nie dający żadnych szans na życie kotu.Za Czarusia :ok: :ok: :ok: .I najlepsze zyczenia z okazji Dnia Kota-dużo zdrowia,piękny Kocie. :1luvu:
Obrazek

MAU

Od: Śro paź 24, 2012 11:45

Post » Wto lut 17, 2015 10:12 Re: Jeśli nie FIP to co??

Czaruś dziękuje za życzenia i trzymanie kciuków :1luvu:
ObrazekObrazek Obrazek

Jest duży, teraz waży 5,30 ale jest szczupły. Jak się chłopak odkarmi to lekko 8 kg na wadze będzie :mrgreen:

Monika_Wolska

Post » Wto lut 17, 2015 10:28 Re: Jeśli nie FIP to co?? - diagnozujemy Czarusia

Czarusiu tak się cieszę :-).
Jeszcze nie raz wyjdziemy razem na papierosa ;-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

magdar77

Od: Wto sty 08, 2013 22:44

Post » Wto lut 17, 2015 10:28 Re: Jeśli nie FIP to co?? - diagnozujemy Czarusia

Śliczny! :D
:ok: :ok: :ok:
Obrazek

Revontulet

Post » Wto lut 17, 2015 13:23 Re: Jeśli nie FIP to co?? - diagnozujemy Czarusia