Który drapak wybrać, czyli osiołkowi w żłoby dano.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 05, 2015 11:09 Który drapak wybrać, czyli osiołkowi w żłoby dano.

Nie mam żadnego problemu i wszystko u mnie w porządku. U moich kotów też. Z tej miłości robią się chłopczyki coraz większe i okrąglejsze.
Otóż niedługo moje imieniny i Gustawka pierwsze urodziny. I należy nam się prezent. Pomyślałam sobie, że możemy na spółkę dostać drapak. Tylko nie wiem, który sobie zażyczyć 8O . Gustawcio to tylko miał i miał. Też widać nie może się zdecydować. najchętniej by coś przekąsił.
Wiem, wiem, oby wszyscy mieli tylko takie problemy. :mrgreen: Tylko, że to nie jest problem, to frustracja... No, to który drapak byłby najlepszy waszym zdaniem?
Używać go mają dwa kocury, teoretycznie w przyszłości do 10-12 kg każdy, ja będę patrzeć i się cieszyć.
Ten:
http://www.leoland.pl/m,1740,a,970,.html
ten?
http://www.drapaki.pl/pl/dla-duzych-kotow/55-d-1.html
czy ten?
http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... _cm/403616

lilianaj

Od: Sob kwi 26, 2014 19:14

Post » Czw lut 05, 2015 12:34 Re: Który drapak wybrać, czyli osiołkowi w żłoby dano.

jak dla mnie pierwszy :wink:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Czw lut 05, 2015 13:11 Re: Który drapak wybrać, czyli osiołkowi w żłoby dano.

Tez wybralabym pierwszy. Nie wszystkie koty lubia Diogenesa.
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Czw lut 05, 2015 15:44 Re: Który drapak wybrać, czyli osiołkowi w żłoby dano.

Diogwnes nie.
Albo rufi, albo leoland albo z zooplusa nowosci paradise. Jestem w nich zakochana...
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw lut 05, 2015 15:59 Re: Który drapak wybrać, czyli osiołkowi w żłoby dano.

Dziękuję za podpowiedzi.
Pokazywałam mojej córce (6 lat) te drapaki. Otworzyłam ten pierwszy Leoland, no i ona mówi:" Mamo, ten drapak to wygląda jak winda dla kotków. Taka winda wypoczynkowa." :lol: Tak sobie myślę, że winda wypoczynkowa, hmmm, to chyba może być najlepsza opcja.
Rufi są podobno najbardziej wytrzymałe, nie mają plastikowych elementów i mają grubszy sznurek, ale "winda" jest wyższa i ma więcej półek.

lilianaj

Post » Czw lut 05, 2015 16:30 Re: Który drapak wybrać, czyli osiołkowi w żłoby dano.

Z tych trzech to Rufi - chyba, że kot lubi się chować to ta tuba.
Rufi jest niemal niezniszczalny.
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13

Post » Czw lut 05, 2015 17:10 Re: Który drapak wybrać, czyli osiołkowi w żłoby dano.

Jutro podjadę na stoisko z Rufim o tu:
ZOOZOO.PL Market Zoologiczny
Al. Jerozolimskie 476
05-800 Pruszków
e-mail: pruszkow@zoozoo.pl
www.zoozoo.pl
tel: (22) 720 04 09

Czynny 6 dni w tygodniu - godziny pracy:
Poniedziałek-Piątek: 10:00 - 20:00
Sobota: 10:00 - 19:00
Niedziela: nieczynny
I je sobie obejrzę. Te drapaki wyglądają świetnie, ale ceny są wysokie. Pewnie są tego warte, ale co z tego, skoro ja mam ograniczone możliwości. Nie zażądam od tż drapaka za tysiąc złotych. Ten http://www.drapaki.pl/pl/dla-duzych-kotow/55-d-1.html jest możliwy, ale ma tylko 108 cm wysokości, podczas, gdy ten http://www.leoland.pl/m,1740,a,970,.html ma 140. Sama nie wiem. Ale dziękuję za opinię. :D

lilianaj

Post » Czw lut 05, 2015 18:56 Re: Który drapak wybrać, czyli osiołkowi w żłoby dano.

Mamy Rufiego od niemal 5 lat (nie jest wysoki jakieś 160 cm) i mieszkają z nami duże koty. Pomimo intensywnego drapania słupy nie są zniszczone, w budce odczepił się kawalątek wykładziny dywanowej - poza tym drapak jak nówka.
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Post » Czw lut 05, 2015 20:22 Re: Który drapak wybrać, czyli osiołkowi w żłoby dano.

mój Rufi mimo że wiele lat używany jest cały ,niestety jasnozielony sztruks jest brudny i czym częściej piorę tym szybciej brud wychodzi :|
Obrazek

dorcia44

Post » Czw lut 05, 2015 20:27 Re: Który drapak wybrać, czyli osiołkowi w żłoby dano.

dorcia44 pisze:mój Rufi mimo że wiele lat używany jest cały ,niestety jasnozielony sztruks jest brudny i czym częściej piorę tym szybciej brud wychodzi :|

My wybraliśmy dywan jako obicie.
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Post » Czw lut 05, 2015 20:32 Re: Który drapak wybrać, czyli osiołkowi w żłoby dano.

Póki tu jeszcze jestem...
Miałam podobny dylemat w maju, a nawet przed w 2014 roku. Czy wybrać markową firmę, za to bajońsko drogą i model jednak pozbawiony wielu rzeczy, które chciałam (cena), czy coś tańszego, za to z wszelkimi udogodnieniami, jakie moje by zadowoliło. I w tym odpowiednia wysokość dla dorosłego zwierzaka (1,4 m to jednak za mało), w tym hamak, odpowiednio duży, by 6,5 kg kupra w nim wygodnie się mościło. Gotowej odpowiedzi nie dam, mimo, ze w maju 2014 nabyłam w zooplus to cudo (była promocja, która zdecydowała): http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... _cm/380329
Od tamtej pory stoi u mnie i jestem zachwycona, koty też. Złożyłam go w jakieś 20 minut, poprzedni w 2 godziny. Słupki nie 8 cm średnicy, nie 9 (za tą cenę Rufi mogło by dać coś więcej dla dużych kotów), ale o ok 15 cm doskonale się sprawdziły przy dorosłym dachowcu- znacznie chętniej z nich korzystał. To jednak ma znaczenie i szkoda, że w innych drapakach są tak wąskie. Wysokość odpowiednia, bo od razu wiedziałam, że metrowe propozycje są nie dla nas. Do tego hit dla kotów- hamak, ulubione miejsce mojego serduszka [*], odpowiednio duży, by było mu wygodnie, nie tak, jak w poprzednim modelu z zooplus, mimo opisu na stronie, fi 40 cm, dostałam model z fi 36 cm, gdzie kot ledwie się mieścił, a i tak z hamaka korzystał. Koty je uwielbiają. Wysokość konstrukcji, fi słupków, duży kot, większe, i duże wygodne hamaki, to to co u nas się sprawdziło. Całość stoi u mnie od prawie maja i nic się z tym złego nie dzieje, ale nie mogę powiedzieć ile jeszcze wytrzyma, bo mam go od maja zeszłego roku (słupki mimo, ze fi 15 to jednak standardowe, z plastikowymi łączeniami). Wizualnie też nadal jest bez zarzutu, ozdoba pokoju. Jeśli jednak Rufi lub coś niższego innej firmy.. pomyślałabym o dostawieniu tego do ściany i rozbudowaniu o hamaki, półki doczepiane do tej ściany. Może być problem z nabyciem takich w identycznym kolorze, bo w zooplus są tylko bezowe, a w Rufi, hamaki na ścianę są drogie. Ale ani z wysokości, ani z konstrukcji (hamak) bym nie rezygnowała, nawet przy innym wyborze. Bo to plus szerokie słupki w porównaniu z wcześniejszym drapakiem zdecydowanie moim futrzakom przyniosło najlepszą frajdę. Oba były wysokie, wiec ten aspekt pomijam, jako oczywisty. Jak niższy, trzeba go rozbudować, dla dorosłych sprawnych kotów i to koniecznie o hamak. Tyle z moich doświadczeń. W smutku to mnie pociesza, ze na koniec miał taką frajdę. I to te trzy rzeczy: wysokość, fi słupków, hamak, odpowiednio duży.
pwpw

Post » Czw lut 05, 2015 21:45 Re: Który drapak wybrać, czyli osiołkowi w żłoby dano.

pwpw :201461 . Dziękuję za Twoją opinię. Światełko dla Twojego kitulka [*], niech bryka szczęśliwy za TM.

lilianaj

Post » Czw lut 05, 2015 22:07 Re: Który drapak wybrać, czyli osiołkowi w żłoby dano.

Dziękuje.
pwpw

Post » Pt lut 06, 2015 16:18 Re: Który drapak wybrać, czyli osiołkowi w żłoby dano.

No i pojechałam do stoiska firmowego w zoozoo w Pruszkowie. I kupiłam drapak taki
http://www.drapaki.pl/pl/dla-duzych-kotow/61-d-3b.html
Nie mogłam się oprzeć po prostu. Tż jak zapyta o cenę to chyba dostanie apopleksji :strach: W trosce o zdrowie najlepiej mu nie powiem. Do końca miesiąca jemy: placki ziemniaczane, pyzy ziemniaczane, kartoflankę, kopytka, kluski śląskie, kotlety jajeczno-ziemniaczane i może jeszcze zaszaleję i zakupię trochę mortadeli na kanapki do szkoły.
Ale drapak cudny!!! Dobrze, że wczoraj przyjechało kocie jedzenie z zooplusa.

lilianaj

Post » Pt lut 06, 2015 17:00 Re: Który drapak wybrać, czyli osiołkowi w żłoby dano.

faktycznie cudo :ok:
pokaż teraz z kotami. :wink:
Obrazek

dorcia44

[następna]