Póki tu jeszcze jestem...
Miałam podobny dylemat w maju, a nawet przed w 2014 roku. Czy wybrać markową firmę, za to bajońsko drogą i model jednak pozbawiony wielu rzeczy, które chciałam (cena), czy coś tańszego, za to z wszelkimi udogodnieniami, jakie moje by zadowoliło. I w tym odpowiednia wysokość dla dorosłego zwierzaka (1,4 m to jednak za mało), w tym hamak, odpowiednio duży, by 6,5 kg kupra w nim wygodnie się mościło. Gotowej odpowiedzi nie dam, mimo, ze w maju 2014 nabyłam w zooplus to cudo (była promocja, która zdecydowała):
http://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki ... _cm/380329 Od tamtej pory stoi u mnie i jestem zachwycona, koty też. Złożyłam go w jakieś 20 minut, poprzedni w 2 godziny. Słupki nie 8 cm średnicy, nie 9 (za tą cenę Rufi mogło by dać coś więcej dla dużych kotów), ale o ok 15 cm doskonale się sprawdziły przy dorosłym dachowcu- znacznie chętniej z nich korzystał. To jednak ma znaczenie i szkoda, że w innych drapakach są tak wąskie. Wysokość odpowiednia, bo od razu wiedziałam, że metrowe propozycje są nie dla nas. Do tego hit dla kotów- hamak, ulubione miejsce mojego serduszka [*], odpowiednio duży, by było mu wygodnie, nie tak, jak w poprzednim modelu z zooplus, mimo opisu na stronie, fi 40 cm, dostałam model z fi 36 cm, gdzie kot ledwie się mieścił, a i tak z hamaka korzystał. Koty je uwielbiają. Wysokość konstrukcji, fi słupków, duży kot, większe, i duże wygodne hamaki, to to co u nas się sprawdziło. Całość stoi u mnie od prawie maja i nic się z tym złego nie dzieje, ale nie mogę powiedzieć ile jeszcze wytrzyma, bo mam go od maja zeszłego roku (słupki mimo, ze fi 15 to jednak standardowe, z plastikowymi łączeniami). Wizualnie też nadal jest bez zarzutu, ozdoba pokoju. Jeśli jednak Rufi lub coś niższego innej firmy.. pomyślałabym o dostawieniu tego do ściany i rozbudowaniu o hamaki, półki doczepiane do tej ściany. Może być problem z nabyciem takich w identycznym kolorze, bo w zooplus są tylko bezowe, a w Rufi, hamaki na ścianę są drogie. Ale ani z wysokości, ani z konstrukcji (hamak) bym nie rezygnowała, nawet przy innym wyborze. Bo to plus szerokie słupki w porównaniu z wcześniejszym drapakiem zdecydowanie moim futrzakom przyniosło najlepszą frajdę. Oba były wysokie, wiec ten aspekt pomijam, jako oczywisty. Jak niższy, trzeba go rozbudować, dla dorosłych sprawnych kotów i to koniecznie o hamak. Tyle z moich doświadczeń. W smutku to mnie pociesza, ze na koniec miał taką frajdę. I to te trzy rzeczy: wysokość, fi słupków, hamak, odpowiednio duży.