13-letnia kotka i jej dziwne zachowanie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 18, 2014 19:22 13-letnia kotka i jej dziwne zachowanie

Witam Was serdecznie!
W piątek, nad ranem, zauważyłam, że moja kotka zachowuje się... dziwnie.
Kręciła się w kółko (w lewą stronę), z pysia ciekła jej ślina, źrenice miała rozszerzone.
Zabrałam ją do weterynarza, który wykonał badania, w tym również kompleksowe badania krwi, które wyszły świetnie.
Kotka nie reagowała na niektóre bodźce (źrenice nie reagowały na światło, jak się ją wołało to nie "słyszała").
Padło podejrzenie, że może to być:
- wylew
- zapalenie opon mózgowych
- guz mózgu

Piątek: Dostała kroplówkę, Rapidexon, Linco-Spectin, vit B1, B12, PwE s.c. - stan się poprawił, choć była osowiała, zamknięta w sobie i szukała ciemnego kąta w mieszkaniu.
Sobota: Kroplówka, Rapidexon, Linco-Spectin, Introvit, Combivit, PwE s.c. - było w miarę ok, chociaż kotka dalej była osowiała.
Niedziela: Kroplówka, Linco-Spectin, Rapidexon, vit B1, KCl, Introvit - dalej osowiała.
Poniedziałek: (bez sterydu), kroplówka, Linco-Spectin, Tolfedyna, Combivit, Introvit, NaCl + KCl - dalej osowiała.
Wtorek: pogorszenie stanu, kręcenie w kółko, przewracanie się, cieknąca z pyszczka ślina, oczopląs, brak reakcji źrenic na światło.
Czyli zostal na jeden dzien odstawiony steryd, a wróciły wszystkie objawy neurologiczne.
Na jutro (środa) jestem umówiona na tomografię, ponieważ mój Wet uznał, że to objawy guza mózgu.
Konsultowałam się z neurologiem, który zaproponował rezonans magnetyczny. Niestety, nie stać mnie na taki wydatek, dlatego zdecydowałam się jedynie na tomografię.

Czy ktoś z Was, drodzy Kociarze, miał podobny problem? Proszę o wskazówki, cokolwiek, bo na prawdę jestem mocno umęczona takim stanem rzeczy. Kicia, niestety, również...

Pozdrawiam Was ciepło,
Ola
Człowiek, który nie szanuje zwierząt, nie ma szacunku do siebie samego.

Barsonka

Od: Wto lis 18, 2014 18:58

Post » Wto lis 18, 2014 20:57 Re: 13-letnia kotka i jej dziwne zachowanie

tak, kotka pod moją opieka miala podobne objawy neurologiczne Najpierw kręcenie się w kółko potem , pózniej oczopląs. Na samym koncu ataki padaczkowe. . To było kilka lat temu. Wszystko zaczęlo się od późno operowanego ropomacicza. Kotka była piwniczna więc musiałam ja złapac aby leczyć. W momencie kiedy infekcja była bardzo rozwinięta pojawiły się takie lub podobne ( nie mogę po samym opisie, nie widząc kotki orzec że są takie same objawy) problemy. Pamiętam, że po operacji , po antybiotykach jej stan się polepszył. Trwalo to jednak dość krotko. Dostawala póżniej sterydy i były chwilowe polepszenia na krotko. Nie możesz jednak uznać ze jest to to samo. U Twojej koty nie ma infekcji prawdopodobnie bo wykazałaby to morfologia.
Trzymam mocno kciukasy za Was aby z tego wyszła. Po badaniu będziesz wiedziala wiecej. Trzymajcie się

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Wto lis 18, 2014 21:26 Re: 13-letnia kotka i jej dziwne zachowanie

Luśka jest wieeele lat po sterylizacji. Każdy mój kot, w momencie, gdy można taką operację przeprowadzić, jest pozbawiany swoich wdzięków. Wszystkie trzy koty są wysterylizowane. Linco-Spectin to antybiotyk - jak widać, nie pomógł :( Za to steryd - jak najbardziej.
Mój wet uznał, że przy udarze/wylewie, kot po sterydach szybko normalnieje, bo objawy się cofają. Tutaj jednak nastąpił powrót, stąd podejrzenie guza.
Przy zapaleniu opon temperatura byłaby podwyższona, ale nie jest. Wszystko w granicach normy...

Dzisiaj dostała steryd "dwudniowy", na okoliczność złagodzenia objawów neurologicznych i ewentualny jutrzejszy wynik tomografii. Jest poprawa, kicia głównie śpi, jak się przebudzila to chciała jeść. Dostała jedzenie mokre firmy Applaws, co nieco pojadła i poszla dalej spać. Jest najeżona, niezbyt skora do kontaktów. Boję się jutra bardzo. Tomografia to jedno, ale oczekiwanie na opis to drugie.... Co mam w tym czasie robić? Dalej kontynuować sterydy?

Dziękuję Pani za odpowiedź :)

Barsonka

Post » Wto lis 18, 2014 21:36 Re: 13-letnia kotka i jej dziwne zachowanie

Witaj Barsonka.
Moja kotka miała podobne objawy. Badania ogólne krwi wykazały podwyższony poziom WBC, granulocytów i MPV.
Zdaniem weta objawy i wyniki mogły wskazywać na zapalenie ucha środkowego.
Podano jej: Baytril, Biotraxon (dwa antybiotyki jednocześnie), Furosemid, Combivit, Catosal, Cocarboxylaze, Dexaven(steryd) oraz NACl+glukoza+duphalute.
Leczenie trwało ok 1,5 m-ca. Kotka dopiero po dwóch latach od ustąpienia objawów chorobowych odzyskała równowagę i dość dobra formę.

Czy wet dokładnie obejrzał jej uszy?
Objawy mogą wskazywać na zapalenie ucha środkowego, ale niekoniecznie :(
Skąd jesteś?

Trzymam kciuki za Twoja Trzynastkę :ok:
Ostatnio edytowano Wto lis 18, 2014 21:48 przez Fredziolina, łącznie edytowano 2 razy

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Wto lis 18, 2014 21:37 Re: 13-letnia kotka i jej dziwne zachowanie

Fredziolina pisze:Witaj Barsonka.
Moja kotka miała podobne objawy. Badania ogólne krwi wykazały podwyższony poziom WBC, granulocytów i MPV.
Zdaniem weta objawy i wyniki mogły wskazywać na zapalenie ucha środkowego.
Podano jej: Baytril, Biotraxon, Furosemid, Combivit, Catosal, Cocarboxylaze, Dexaen oraz NACl+glukoza+duphalute.
Leczenie trwało ok 1,5 m-ca. Kotka dopiero po dwóch latach od ustąpienia u niej objawów chorobowych odzyskała równowagę i dość dobra formę.

Czy wet dokładnie obejrzał jej uszy?
Objawy mogą wskazywać na zapalenie ucha środkowego, ale niekoniecznie :(
Skąd jesteś?

Trzymam kciuki za Twoja Trzynastkę :ok:

i tez miala objawy typu oczopląs, slinienie?

asia2

Post » Wto lis 18, 2014 21:38 Re: 13-letnia kotka i jej dziwne zachowanie

Tak.
fragment opisu badania:
" Obustronny oczopląs znacznie nasilony, rotacyjny, źrenice zwężone, minimalna anizocoria"

Fredziolina

Post » Wto lis 18, 2014 21:44 Re: 13-letnia kotka i jej dziwne zachowanie

pytam bo nie dawno mialam doczynienia z kocia ,ktora oprocz przekrzywionej glowki, i jakby chodzenia za skretem glowki nie miala innych objawów. Tu rzeczywiście padlo podejrzenie zespołu przedsionkowego . Okazało się że to tylko polip w uszku.

Może kota Barsonki ma właśnie zespól przedsionkowy a przyczyną może byc stan zaplny wewnatrz uszka.

asia2

Post » Wto lis 18, 2014 21:46 Re: 13-letnia kotka i jej dziwne zachowanie

Może. Wet powinien dokładnie uszy obejrzeć. Koniecznie!
Ja bym naciskała na dokładne badanie uszu.

Fredziolina

Post » Wto lis 18, 2014 21:52 Re: 13-letnia kotka i jej dziwne zachowanie

Barsonka jeśli jesteś z Wawy to mogę Ci podać namiary na weta, który moją kotkę postawił na nogi .

Fredziolina

Post » Wto lis 18, 2014 21:55 Re: 13-letnia kotka i jej dziwne zachowanie

Barsonka pisze: Co mam w tym czasie robić? Dalej kontynuować sterydy?

Tak, poprosiłabym o zamianę na Dexaven.

Fredziolina

Post » Wto lis 18, 2014 22:17 Re: 13-letnia kotka i jej dziwne zachowanie

Tak, jestem z Warszawy. Do tej pory kontaktowałam się z wetem "osiedlowym", który moje zwierzaki trzymał w, na prawdę, dobrej opiece. Dzisiaj rozmawiałam z neurologiem dr. Jackiem Sobczyńskim, który proponował rezonans.
Moja kota jest niewychodząca, w okresie letnim jedynie balkon, w dodatku z ochronną siatką. Obecnie jedynie mieszkanie. Badania krwi zrobione rozszerzone, wszystko w normie, włącznie z tarczycą.
Moja kota nie ma przekrzywionej głowy. Po prostu się ślini i kręci piruety. Po sterydzie objawy zanikają.

Dam Państwu znać, co tomografia wykazała. Jeżeli wyjdzie guz... Kurde, kwestie finansowe, na chwilę obecną, przerosną mnie w stopniu znacznym.

Dziękuję za odpowiedzi. Jestem wdzięczna za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam Państwo ciepło,
Ola

Barsonka

Post » Czw lis 20, 2014 22:56 Re: 13-letnia kotka i jej dziwne zachowanie

Mój pech... Byłam wczoraj na Bemowie, na umówionej wizycie do badania tomografii. I się okazało, że... tomograf się zepsuł. Pan Doktor obiecał, że da znać dzisiaj, ponieważ miał się pojawić serwisant i jeżeli naprawi usterkę to około 22:00 mogłabym przyjechać z kotką. Koło 17:00 dostałam maila, że niestety, usterka jest zbyt poważna i dopiero w poniedziałek nastąpi naprawa.
Zaczęłam szukać innej opcji i udało mi się, co nieco, ustalić z kliniką w Milanówku. Jutro mam dokładnie się dowiedzieć, czy mogę przyjechać i czy istnieje możliwość wpakowania nas między innych pacjentów.

Wish me luck.

Pozdrawiam Was,
Ola

Barsonka

Post » Pt lis 21, 2014 11:33 Re: 13-letnia kotka i jej dziwne zachowanie

zrobiłaś jej dokladne badanie uszu?

asia2

Post » Pt lis 21, 2014 11:34 Re: 13-letnia kotka i jej dziwne zachowanie

przy zespole przedsionkowym, ktory tutaj jest najbardziej prawdopodobny , podaje się steryd. Dostaje?

asia2

Post » Pt lis 21, 2014 21:29 Re: 13-letnia kotka i jej dziwne zachowanie

asia2 - tak, badanie uszu było robione drugiego lub trzeciego dnia jej dziwnego zachowania.

Wróciłam niedawno z tomografii. Jest jeden wielki guz oraz podejrzenie drugiego mniejszego, jednak może to być jedynie krwiak spowodowany uciskiem. Pan Doktor z lecznicy Auxilium w Milanówku powiedział, że ten duży wygląda na guza operacyjnego i jest gotów się podjąć tej operacji. Wspomniał, że operował dotychczas 5 kotów. Jeden z nich w dniu operacji miał 11 lat, a obecnie ma 18 i ma się bardzo dobrze. Wszystkie 5 kotów podobno żyje radośnie do tej pory. Nakazał natomiast w ciągu tygodnia wykonać USG i RTG klatki piersiowej, by sprawdzić, czy nie ma przerzutów. Jeżeli są - kocica nadaje się jedynie do uśpienia. Jeżeli nie ma, można umawiać się na operację.
Postaram się wrzucić zdjęcie z tomografii, o ile uda mi się znaleźć jakiś dobry hosting zdjęć.

Pozdrawiam.

Barsonka

[następna]