Fundacja "Szare, bure i łaciate" powstała, aby sterylizować koty. Gdzie się da i ile się da. To był nasz jedyny cel i realizujemy go z wielką pasją przy Waszej pomocy. Wątek Powszechnej Sterylizacji: viewtopic.php?f=1&t=162453
Nasza fundacja w zasadzie nie przyjmuje kotów na tymczas. Ja mieszkam w Norwegii, Sylwia w ogóle nie tymczasuje, a Zosik ma dwa miejsca, w tym jedno zajęte przez wieczną tymczaskę Lunę, w którą ją wrobiłam swego czasu.
Czasem ludzie proszą mnie o pomoc w sprawach zupełnie nie związanych ze sterylizacją. Czasem nie proszą, ale wiem, że borykają się z ogromnymi kocimi problemami, a niewypowiedziana prośba o pomoc wisi w powietrzu i nie daje mi spać.
Ten tydzień był jednak przełomowy.
Najpierw zaproponowałam, że opłacimy leczenie złamanej łapki kotki Blusi, która była też przez nas sterylizowana. Zaraz potem stan kotki się pogorszył i powiedziałam Jej opiekunce, żeby wiozła ją do najlepszego i drogiego gabinetu na konsultację.
Potem musieliśmy przeprowadzić badania Babuni oraz pomóc Jej godnie odejść.
Dziś Patrycja napisała, że właśnie jeden z wiejskich kociaków umarł przez robaki i zapytała czy odrobaczę to stado na koszt fundacji.
Ludzie przychodzą z tymi dramatami do fundacji, bo dokąd mają z nimi iść ?
Tych wszystkich problemów nie możemy finansować z pieniędzy na zabiegi, nie powinniśmy ich jednak ignorować. Aby móc prowadzić i rozliczać zbiórki celowe w tych i podobnych sytuacjach musimy mieć nowy wątek.
Otwieram zatem wątek Fundacji "Szare, bure i łaciate" dla kotów w tarapatach.
Z pewnością nie zapewnimy wszystkim kotom luksusowych domów stałych czy tymczasowych, ani nie spowodujemy, żeby ludzie je kochali, ale czasem odrobaczenie, wyleczenie kociego kataru czy choćby worek karmy to dla kota być albo nie być.
Kochający, ale biedny i zadłużony DT nie zorganizuje i nie rozliczy zbiórki celowej tak sprawnie jak fundacja.
Oczywiście będziemy pilnować, aby pomoc trafiała w miejsca, gdzie polepszy koci los i z bólem serce będziemy omijać tzw. zbieraczki, rozmnażaczki i pozornych dobroczyńców, a każdą zbiórkę będziemy uzasadniać w wątku.
Fundacja «Szare, bure i łaciate»
ul. Kopalniana 14 m 3, 42-271 Częstochowa
KRS 0000508232
Konto: 39 1140 2004 0000 3302 7515 2721
BIC/SWIFT mBanku: BREXPLPWMBK