UWAGA!!! SADYZM W MIEŚCIE!!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 22, 2014 16:38 UWAGA!!! SADYZM W MIEŚCIE!!!!

Nigdy nie sądziłem, że o tym napiszę. I nigdy też nie sądziłem, że takie coś może się wydarzyć w naszym mieście.
Wiele się ostatnio czyta i ogląda o znęcaniu się nad zwierzętami, ale nie mogłem uwierzyć, że czegoś takiego będę świadkiem.
Od jesieni dokarmiałem bezdomne koty na ulicy jednej z ulic w mieście. Robiłem to z przekonania, i litości nad losem bezdomnych zwierząt, ale też i dlatego, że szacunku dla zwierząt nauczyli mnie rodzice i to, że kocham zwierzęta i nie umiem obojętnie nad ich niedolą i krzywdą.
Tak więc dokarmiałem te kociaki. Od jesieni. Przetrwały te chłody, mrozy, śniegi. Ale zawsze trafi się ktoś, komu to przeszkadza i kto pokaże, jakim jest sadystą. Na jednej z posesji widocznie mieszkają sami sadyści i zwyrodnialcy. Ostatnio kupili czy też wzięli ze schroniska psa, by atakował te kociaki. Zięć właściciela posesji uczył psa szczuć na kota. Potem ów zięć, młody facet, uczył też tego swe kilkuletnie dzieci. Złapał jednego kota, przycisnął do ziemi i kazał dzieciakom szczuć psa na kota! Tak wychowuje chyba sobie młodych bandytów, które w przedszkolu uczą się, jak szanować zwierzęta i zbierają karmę dla bezdomnych zwierząt z naszego schroniska. Zięć właściciela okazał się zwykłym sadystą, jednak właściciel posesji wykazał się jednak totalnym bestialstwem. Jak pies nie dawał rady, to dla rozrywki strzelał z wiatrówki do kotów, a te co pozostały... otruł. Dał im "jeść". W sumie zabił ponad 6 kotów dorosłych, nie wiem ile małych...
Przez cały ten czas przyglądałem się temu, reagowałem. Zwrócenie uwagi nie skutkowało, nawet groźby, właściciel posesji jest wyjątkowo chamowaty. Na policję i straż miejską nie ma co liczyć. Raz zgłosiłem znęcanie się nad zwierzętami, to zostałem zwyczajnie olany. Robiłem więc fotki, parę scenek nagrałem ( chwała wypasionym telefonom!) i porozsyłałem organizacjom pro zwierzęcym, do gazet i telewizji, by ci ludzie, tak "odważni" do małych zwierząt, nie byli tacy anonimowi. W sumie podziwiam i brzydzę się ich obłudą, z jednej strony udają takich "miłych" a z drugiej potrafią tak znęcać się nad zwierzętami.

Zwierzolub12

Od: Czw maja 15, 2014 15:10

Post » Czw maja 22, 2014 18:10 Re: UWAGA!!! SADYZM W MIEŚCIE!!!!

Dobrze, że zareagowałeś :ok:
To ciągle jeszcze zdarza się rzadko, bo wymaga wrażliwości i odwagi,
ale bez piętnowania okrucieństwa wobec zwierząt nic się nie zmieni.
Mam nadzieję, że któraś organizacja lub redakcja, do których pisałeś, zareaguje.
Ten "człowiek" powinien odpowiedzieć i za bestialstwo wobec zwierząt,
i za uczenie sadyzmu swoich dzieci :evil:
Dysponujesz dowodami, więc mam nadzieję, że nie ujdzie mu to na sucho.
Podziwiam Twoją odwagę i dziękuję. Powodzenia :ok:
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Czw maja 22, 2014 18:13 Re: UWAGA!!! SADYZM W MIEŚCIE!!!!

Daj znać czy był jakiś odzew.Szacunek dla ciebie,za obronę braci mniejszych. :ok:

asiek o

Od: Śro maja 26, 2010 15:14

Post » Czw maja 22, 2014 18:55 Re: UWAGA!!! SADYZM W MIEŚCIE!!!!

Szacun za postawę.
Nagłaśnianie jest bardzo dobrym sposobem na uruchomienie "służb" i jakiś odzew. Jak dopilnujesz - masz szansę na ukrócenie anonimowości.
Daj znać która z organizacji zareagowała.
Obrazek

Kinnia

Od: Nie sie 19, 2012 21:12

Post » Czw maja 22, 2014 19:11 Re: UWAGA!!! SADYZM W MIEŚCIE!!!!

Zgłaszając oficjalnie do służb trzeba uzyskać od przyjmującego jego imię nazwisko i stopień. W tej sytuacji jeśli nie zareagują masz po prostu tego który to olał i jest kogo pociągnąć do odpowiedzialności. A jak nie zgłosisz oficjalnie to oni się zawsze wyprą, że nic nie wiedzieli. Znęcanie się nad zwierzętami jest przestępstwem i należy je ścigać. Twoje filmy mogą chyba być dowodem, a ty świadkiem.

Masz filmiki? A widać na nich sprawców?
Media uwielbiają takie historie :twisted:
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13

Post » Czw maja 22, 2014 22:30 Re: UWAGA!!! SADYZM W MIEŚCIE!!!!

:ok: Super postawa :1luvu:
Skoro masz filmiki - to zadzwon do UWAGA TVN - mysle, ze nie pozostana obojetni :roll:
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Pt maja 23, 2014 15:35 Re: UWAGA!!! SADYZM W MIEŚCIE!!!!

Trzeba formalne zawiadomienie o przestępstwie do prokuratury napisać. Mogą pomóc
Obrazek
Misia [*] u mnie 28.04.2017-14.06.2018

Meteorolog1

Od: Sob lis 23, 2013 0:42

Post » Pt maja 23, 2014 15:40 Re: UWAGA!!! SADYZM W MIEŚCIE!!!!

Wlasnie ogladalam wiadomosci w Polsacie, gdzie ktos nagral filmik jak okrutny pracownik fermy norek zneca sie nad norkami rzucajac je o klatki, wyrywajac im zeby itp. i juz sprawa trafila do prokuratury. Majac dowod w postaci filmiku mozna interweniowac - nie moze takim osobnikom przejsc to plazem. :evil:
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Post » Pt maja 23, 2014 17:54 Re: UWAGA!!! SADYZM W MIEŚCIE!!!!

:ok: :ok: :ok: Dobrze, że zareagowałeś. Niestety w dzisiejszych czasach większą potęgą jest internet niż służby porządkowe.
Przykre jest to, że ludzie znęcają się nad zwierzętami, myślę że z czasem odwróci się to przeciwko nim. To co dajemy innym wraca do nas.
Jeśli w bagażu podręcznym będę miała wiarę, nadzieję, miłość i kota- dotrę wszędzie.
Rambo, Tilli i Puszek już w Londynie :)

Koffinka

Od: Nie gru 15, 2013 0:30

Post » Sob maja 24, 2014 11:38 Re: UWAGA!!! SADYZM W MIEŚCIE!!!!

Koffinka pisze:To co dajemy innym wraca do nas.

To bardziej myślenie życzeniowe, niestety :(
"...nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"

http://diakrytyczne.pl/

dzika ruta

Od: Pon mar 17, 2014 12:03

Post » Sob maja 24, 2014 12:44 Re: UWAGA!!! SADYZM W MIEŚCIE!!!!

Policja ma obowiązek przyjąć zgłoszenie. Ale faktycznie nieraz najskuteczniej działa najpierw nagłośnienie sprawy...

Aha, strzelanie z wiatrówki poza strzelnicą także jest niedozwolone, nawet jeśli się nie strzela do zwierząt.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

Post » Sob maja 24, 2014 12:51 Re: UWAGA!!! SADYZM W MIEŚCIE!!!!

Mozna zrozumiec Zwierzoluba12, ze nie chcialby konfliktu z sasiadami - ale nie powinien tak tego zostawic w dodatku majac filmik...tacy ludzie nie moga bezkarnie znecac sie nad zwierzetami, a pozostawienie tego tak - to jakby przyzwolenie na to :?
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Post » Sob maja 24, 2014 12:51 Re: UWAGA!!! SADYZM W MIEŚCIE!!!!

Niestety, bezmyślni ludzie uważają, że troska o zdrowie, opieka, ochrona przed okrucieństwem należą się tylko im. Zachowują się tak, jakby "to tylko kot" w ogóle nie odczuwał głodu, zimna, strachu, czy cierpienia. Na wsiach i w małych miejscowościach weterynarze w ogóle nie leczą kotów (nie potrafią?), tylko tzw. zwierzęta hodowlane: konie, świnie, krowy, bo one przynoszą dochód rolnikom.Właściciel, który poszedłby z kotem do weterynarza, zostałby wyśmiany przez sąsiadów. Kot mleka nie daje, więc po co go leczyć...Po co wydawać pieniądze na leczenie kota, skoro jak jeden zdechnie, to można wziąć następnego. A tych nie brakuje, kotki kocą się bez ograniczeń wiosną i jesienią. Często gospodarze po prostu zakopują w ziemi żywcem ślepe kociaki. To taka wiejska "antykoncepcja". Kot ma szczęście, jeśli w ogóle jest wpuszczany do domu i dostanie miskę mleka i resztki niedojedzone przez ludzi. Poza tym przede wszystkim ma łapać myszy i szczury. I nikt się nie zastanawia nad niedolą tych zwierząt...Przykre to.

lilianaj

Od: Sob kwi 26, 2014 19:14

Post » Nie maja 25, 2014 16:19 Re: UWAGA!!! SADYZM W MIEŚCIE!!!!

Jak sytuacja?
Jest jakiś odzew?
"...nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!"

http://diakrytyczne.pl/

dzika ruta

Od: Pon mar 17, 2014 12:03

Post » Pon maja 26, 2014 6:37 Re: UWAGA!!! SADYZM W MIEŚCIE!!!!

Niby cywilizowany XXIw., a ciemnota i okrucieństwo do potęgi entej :evil: :cry: Myślę czasami, że okrucieństwo niektórych tzw. ludzi do zwierząt rzadziej by występowało, gdyby kara za zabicie zwierzęcia była równa karze za zabicie człowieka. Ale to chyba mrzonki, bo państwa los bezbronnych raczej nie obchodzi :evil: Mało który sędzia daje karę więzienia, na palcach można zapewne wyliczyć tę "najwyższą" tylko 3-letnią :cry: Najwyżej kara pieniężną albo nic... Tak jakby zwierzęta były kamieniami czy innymi nieistotnymi rzeczami... :evil:
kicikicimiauhau

[następna]