» Śro maja 14, 2014 15:07
Re: kocur zaczyna znaczyć teren w mieszkaniu :( HELP
Witam,
widzę, ze temat już od dawna nie był poruszany, ale może ktoś tu zajrzy i mi pomoże.
Mam podobny problem dlatego nie chciałam zakładać nowego wątku.
Otóż, około 8 miesięcy temu przygarnęłam bezdomnego, dorosłego kota, jak stwierdził weterynarz, w wieku ok 2-3 lat, niekastrowanego.Najpierw go nie kastrowałam, bo myślałam, że nie będzie takiej potrzeby. Zaniepokoił mnie, kiedy po kilka dniach zaczął okazywać swoje "zachowania seksualne" np. na poduszce, albo na pościeli, na nodze albo ręce. Byłam w szoku, nie wiedziałam, że kot tak może się zachowywać! Po kilku miesiącach jednak zaczął podsikiwać w mieszkaniu, co było nie do zniesienia, i jednak zdecydowałam się na kastrację. Dodatkowo, Po kastracji przez jakiś czas było wszystko w porządku, nie sikał, te jego seksualne zachowania po jakimś czasie też stały się rzadsze. W międzyczasie przeprowadziliśmy się do nowego mieszkania. Na początku było wszystko ok. Ale teraz po 5 miesiącach zauważyłam, że znowu coś się zaczyna dziać. Wyje w nocy jak wilk do księżyca i znowu zaczął znaczyć teren, mimo, że był już spokój tyle czasu. Raczej nie robi tego złośliwie, bo załatwia się normalnie do kuwety, znaczy przeważnie gdzieś w kącie na ścianę czy szafkę, a na podłodze nie jest to kałuża, max. pojemność łyżeczki do herbaty, czasami kilka kropel, i cały czas usiłuje to zakopać, więc o ile jestem w domu, to zawsze wiem, gdzie jest siknięte. Nie sika też na pościel ani kanapę czy łóżko, zawsze na podłogę. Mocz ma normalny, jasny, przezroczysty kolor. W ciągu dnia zachowuje się normalnie. Recital zaczyna w nocy, jak idę spać. Pomyślałam sobie, że może to kwestia tego, że w okolicy biegają koty, może też kotki w czasie rui i może dlatego tak wyje i sika. To znaczenie jest nieregularne. Pierwszy raz jakiś tydzień temu, potem wczoraj i przedwczoraj. Siknie raz w okolicach 4-6 rano, usułuje zakopać, a w ciągu dnia jest spokój.
Proszę o radę, może ktoś miał podobny problem i wie jak mi pomóc... Pozdrawiam