Nagłe ataki agresji! Drgawki! Pomocy!!!! (Wrocław)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 05, 2014 9:31 Nagłe ataki agresji! Drgawki! Pomocy!!!! (Wrocław)

Sama nie wiem od czego i jak zacząć…..

Spróbuję…..Hania, Haneczka…..

Widziana kilka dobrych razy z auta przez przygarnijkota, czyli Kamilę, zawsze w tym samym miejscu. Któregoś dnia Kamila jadąc na rowerze, właśnie tamtędy, zatrzymała się przy koteczce, okazuje się, że koteczka oswojona, normalny oswojony kot. Mimo, że raczej K. nie tymczasuje, tym razem postanowiła zabrać kotkę na TDT i szukać jej dalszego DT lub DS. Na początku troszkę syczała, po jakimś krótkim czasie, pokazała troszkę charakterku, ale wszystko chyba w normie. Nie wiem dokładnie ile Hania była u Kamili, wiem jedno, że u niej był pierwszy incydent agresji, która zaatakowała męża Kamili, rzucając się na niego i kąsając. Kamila nie była świadkiem tego wydarzenia i nie chciała wierzyć zaatakowanemu mężowi.
Po pewnym, czasie zgłosili się bardzo fajni, młodzi ludzie. Zabrali kotkę na DT, ale tak ją pokochali, że myśleli dać jej DS. Z biegiem czasu, została zaszczepiona i wysterylizowana. W tydzień, tak ok. kotka rzuciła się na człowieka, właściwie pogryzła trzy dorosłe osoby, które w strachu uciekały na stół przed kotką. Telefon z płaczem do Kamili, zapadła decyzja, że kotka wraca do miejsce bytowania. Ale kiedy ją zobaczyłyśmy, postanowiłyśmy pojechać do weta, ponieważ kotka się trzęsła;-(
Podstawowe badania krwi w normie. Kotka została odwieziona (piątek-02.05.2014r.) i od tamtego dnia jest codziennie obserwowana. Widzę, że dalej się trzęsie, może nie mocno, ale jednak. Sądziłam, że jak wróci „do siebie” te drgawki ustąpią, ale się myliłam. Wypuszczona z transp. atakowała inne koty. Kotka jakby była podenerwowana, bo ogonek cały czas lata tak jak u zdenerwowanego kota, dużo syczy, ma takie odruchy podbiegania i okazywania złości.
Myślałam, że będzie szczęśliwa jak wróci do siebie, ale ja wcale nie wiem czy ona jest szczęśliwa. No i nie wiem czy jest zdrowa. Wstępne plany mam, ale niestety bez kasy nic nie zrobię. Myślę o wizycie u dra Wrzoska, i kolejnych badaniach, które dr zaleci, pewnie w grę będzie wchodził rezonans, ale za to można się brać jak jest zaplecze fin. A tu niestety nie ma.
Jak zebrać taką duża kwotę?
Co właściwie może być przyczyna takiej koszmarnej agresji? Co powinnam zrobić? Co wam się nasuwa na myśl? Co byście zrobili?

Żebym wiedział gdzie ona będzie szczęśliwa, ale z drugiej strony kto ją zaadoptuje? Skoro ona jest naprawdę niebezpieczna?;-(

Teraz tam trwają roboty, jest niebezpiecznie, bo kotka lata ponoć pomiędzy robotnikami….
A i ulica przy której żyła ok. 6 lat jest bardzo, bardzo ruchliwa;-(

Co robić? Co robić? Co robić, aby znaleźć najlepsze rozwiązanie? Nie mam nawet gdzie jej dać jakby co….

690-985-130 ratunku!!!!
Ostatnio edytowano Pon maja 05, 2014 12:22 przez martka, łącznie edytowano 2 razy
ObrazekObrazek

martka

Od: Śro gru 28, 2005 23:11

Post » Pon maja 05, 2014 9:43 Re: Pomocy!!!! (Wrocław)

Przy takim zachowaniu podstawą są badania tarczycy. Ktokolwiek jej kiedykolwiek robił?
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pon maja 05, 2014 9:46 Re: Pomocy!!!! (Wrocław)

Nie, nie były.
ObrazekObrazek

martka

Post » Pon maja 05, 2014 10:42 Re: Pomocy!!!! (Wrocław)

Możemy z Thorkatt przeznaczyć 150 zł na badania kotki, niestety inaczej nie możemy pomóc :(
Pako

Post » Pon maja 05, 2014 10:42 Re: Pomocy!!!! (Wrocław)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek

martka

Post » Pon maja 05, 2014 11:09 Re: Pomocy!!!! (Wrocław)

martka pisze:Nie, nie były.

Koniecznie tarczyca. Pierwsza rzecz przy nieuzasadnionej napadowej agresji. A jak z jedzeniem, tyciem/chudnięciem? Są jakieś wahania w tą czy w drugą stronę?
Nie wiem też czy właśnie problemy z termoregulacją nie wskazują także na problemy z tarczycą (to trzęsienie się). Jeśli to tarczyca to wystarczy podać właściwe leki i objawy przejdą. Można by też wspomagająco Zylkene jej podać (mam nadzieję, że dobrze nazwę zapisałam) - to na uspokojenie.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pon maja 05, 2014 11:12 Re: Pomocy!!!! (Wrocław)

wpisz w tytule wątku "nagła agresja" lub "drgawki" może ktoś z wiedzą jeszcze tu zajrzy
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Pon maja 05, 2014 17:07 Re: Nagłe ataki agresji! Drgawki! Pomocy!!!! (Wrocław)

Martka mam w tej chwili kotkę z podobnymi objawami.
Głównie chodzi mi o mimowolne drgania ogona.
Kotkę ten drgający ogon wyraźnie stresuje, zaczyna na niego warczeć, a nawet go atakuje.
Kotka została przywieziona do Koterii przez Ekopatrol.
Była w stanie totalnej wściekłości i atakowała wszystkich.
Ekopatrol wezwała opiekunka, która bała się swojej kotki.
Problemy zaczęły się w lutym tego roku.
Trochę więcej o tym, jak się zachowywała kotka po przywiezieniu do Koterii tutaj:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
W Koterii kotka dostawała relanium.
Obecnie jesteśmy po pierwszej konsultacji u lekarza neurologa.
Diagnoza: padaczka sensoryczna i/lub zaburzenia psychiczne.
Kotka od niedzieli dostaje luminal.
Jeśli on nie pomoże, pozostaje lek antydepresyjny: fluoksetyna.
Kotka jest w stanie ogólnym dobrym.
Wyniki badania krwi w porządku.
Dobry apetyt, ładna sierść.
Z badania neurologicznego wynika, że nie ma zmian w mózgu, wszystkie odruchy sa prawidłowe, kotka jest ruchowo skoordynowana.
Niestety na temat tego rodzaju padaczki po polsku nic nie znalazłam.
Można znaleźć objaśnienia po angielsku: sensory epilepsy.
Z mojej obserwacji kotki wynika, że jej agresja spowodowana jest lękiem.
Kotka nagle może przestraszyć się dosłownie wszystkiego i wszystko uznać za zagrożenie.
A zagrożona robi się agresywna i atakuje.
Będę u lekarza za dwa tygodnie na badaniu krwi, to zapytam o tarczycę.
Ostatnio edytowano Pon maja 05, 2014 18:42 przez mimbla64, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Pon maja 05, 2014 17:20 Re: Nagłe ataki agresji! Drgawki! Pomocy!!!! (Wrocław)

Czy wiesz czy jest sterylizowana?

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon maja 05, 2014 18:01 Re: Nagłe ataki agresji! Drgawki! Pomocy!!!! (Wrocław)

a gdzie to jest, to jakieś miejsce? Jej potrzebny lekarz, na pewno
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon maja 05, 2014 18:31 Re: Nagłe ataki agresji! Drgawki! Pomocy!!!! (Wrocław)

anka1515 pisze:Czy wiesz czy jest sterylizowana?

Nie wiem, czy to pytanie do mnie?
Tak, kotka była kastrowana w wieku ok. 8 miesięcy.
Obecnie ma ok. 3 lat.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Pon maja 05, 2014 19:06 Re: Nagłe ataki agresji! Drgawki! Pomocy!!!! (Wrocław)

Dlatego spytałam,że kilka lat temu sterylizowałam kotki którymi się opiekowałam.
Po sterylce od razu bylo dla minie zachowanie kotek nie w porządku .
Jednym słowem były przerażone.Dopiero niedawno na wątku cukrzycowym przeczytałam o narkozach i podejrzewam ,ze to ma związek.Źle dobrane leki spowodowały stany lękowe.do tej pory ma naloty takiej agresji ,strachu.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Wto maja 06, 2014 6:33 Re: Nagłe ataki agresji! Drgawki! Pomocy!!!! (Wrocław)

VETLAB s.c.
ul. Parkowa 13
51-616 Wrocław
tel. 71 722 35 25
Wynik badania laboratoryjnego nr: 0176-05-14
Data pobrania materiału: 2014-05-05 Data badania: 2014-05-05 Rodzaj próbki: Surowica
Właściciel: Marta Czyżewska
Pacjent: Hania Gatunek: Kot Rasa: Europejska Płeć: po sterylizacji Wiek: 6 lat i 3 m-ce
Lecznica: D0151 Przychodnia Weterynaryjna "DORAN-Przychodnia dla Małych Zwierząt" s.c.
Lekarz: Michał Molenda
Badanie Wynik Jedn. Norma
Profil tarczycowy (kot)
T4 całkowita 1,84 μg/dl 1,00-2,50
T4 wolna 1,61 ng/dl 0,50-2,60
Interpretacja
T4 całkowita:
<1,0 μg/dl - choroby pozatarczycowe (euthyroid sick syndrome), hipotyreoza jatrogenna
1,0-2,5 μg/dl - eutyreoza
2,5-3,0 μg/dl - hipertyreoza mało prawdopodobna (zakres wątpliwy)
3,0-4,0 μg/dl - latentna hipertyreoza lub hipertyreoza w stadium początkowym
>4,0 μg/dl - hipertyreoza
Mocznik 12,5 mmol/l 5,00-11,3
Kreatynina 149,9 μmol/l 1,00-168,0
Fosfor nieorganiczny 1,86 mmol/l 0,80-1,90
Uwaga! Od 04.12.2013 zmieniony został zakres referencyjny dla lipazy (DGGR). Nowy zakres u kotów: <26 U/L, u psów: <120 U/L.
Badanie zatwierdził: mgr Małgorzata Ślimakowska 1
Byłyśmy wczoraj z Hanią w Doranie. No i niestety dalej nie wiemy o co chodzi z kotką. Być może to taki charakter. Ale Kamila mówi, że to nie ten sam kot co wcześniej, że coś jej dolega. Mnie martwią i to bardzo te drgawki;-( bo jakby to był taki charakter to skąd te drgawki?
Chyba bez rezonansu/tomografu się nie obędzie?
Napisałam do dr Wrzoska kiedy mogę z Nią podejść, ale nie mam jeszcze odpowiedzi.
Jak znaleźć jej dom, który się zaopiekuje takim kotem?
ObrazekObrazek

martka

Post » Wto maja 06, 2014 6:39 Re: Nagłe ataki agresji! Drgawki! Pomocy!!!! (Wrocław)

może spróbować z lekiem p/bólowym - może ją coś boli?
może faktycznie zastosować coś p/lękowego ale uwaga na niektóre środki zatrzymują mocz (anafranil)
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Wto maja 06, 2014 7:03 Re: Nagłe ataki agresji! Drgawki! Pomocy!!!! (Wrocław)

Bałyśmy się jak cholera, ale zrobiłyśmy test, FELV- ujemny, FIV- ujemny.
Za całość wyszło 112,00zł.
ObrazekObrazek

martka

[następna]