Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 07, 2014 18:40 Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Witam potrzebuje porady,podpowiedzi pomocy?
Otóż,moja kicia 13 letnia Milka się drapie............ :oops: cały czas......
Kotka wydrapuje sie po
uszach,skroniach,karku,szyi
Ma brudne uszy,i pryszcze na brodzie.
Co było robione:
-zeskrobiny głębokie na świerzba i nużenca
-mykologia
Wyniki negatywne
Kotka po podaniu sterydu wogóle sie nie drapie
Weci obstawiaja alergie pokarmową ,atopie-po podaniu sterydu kotka sie nie drapie
Jadla karmy whiskas,kitekat,sanabelle,royal-weci powiedzieli że pewnie to alergia pokarmowa-przeszlam na royal hypoallergenic-bez efektu
potem była tylko na kurze gotowanej i podrobach-bez efektu
Swiąd jest stały nie sezonowy
kotka obecnie je taste z ryba plus olej z apl-bez efektu
nie stac mnie na testy alergiczne, może ktos bez tego mi cos podpowie?
Dawałam rc hypo przez 2 mce bez efektu,znajoma powiedziala zebym przeszla na hillssa zd bo lepszy niz royal a royal hypo uczula

prosze o porady bo już nie wiem co robić
Kotka Milka

Post » Pt mar 07, 2014 18:44 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Moge kupić każdą karme jaką tylko trzeba tylką .no właśnie jaka?
Kotka Milka

Post » Pt mar 07, 2014 19:31 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Spróbuj takiej, która nie ma żadnych zbóż i drobiu. Nawet te hypoalergiczne mają drób, a on często uczula - przewertuj składy karm - może sama ryba? Kaczka też podobno mało uczula...
może cielak z ziemniakami...?
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... bel/376032

też jestem na podobnym etapie... aktualnie Mruczomir je chrupy kaczkowe i właśnie cielaka z warzywami i szału może nie ma, ale jest troszkę lepiej...

PaniKot

Od: Pt sie 30, 2013 19:32

Post » Pt mar 07, 2014 19:43 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Miałam podobnie. Moja kicia rozdrapywała sobie do krwi swędzące miejsca na szyi i karku. Przez dwa tygodnie brała antybiotyk i dostała steryd, ale dopiero po odstawieniu karmy ze zbożami i zamianie kurczaka na indyka (chociaż to też drób, więc może to jednak te zboża) przestała się drapać. Trzeba sprawdzać metodą prób i błędów. Powodzenia i trzymam kciuki :)
Fifi [*] 14.07.2011

meg80

Od: Śro lut 06, 2013 21:08

Post » Pt mar 07, 2014 20:08 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Wklejam skład Acany Rybnej (Pacifica)
Skład:
świeże mięso śledzia (30%), dehydratyzowane mięso śledzia (15%), dehydratyzowane mięso rdzawca (12%), świeże mięso storni (5%), świeże mięso morszczuka północnopacyficznego (5%), ciecierzyca, czerwona soczewica, olej canola, zielony groszek, zielona soczewica, żółty groszek, olej ze śledzia (3%), lucerna, suszone wodorosty, dynia, dynia piżmowa, szpinak, marchew, jabłka, gruszki, żurawina, korzeń cykorii, korzeń mniszka, rumianek, liście mięty pieprzowej, korzeń imbiru, kminek, kurkuma, owoce dzikiej róży, liofilizowana wątróbka z kurczaka, liofilizowana mięso śledzia, liofilizowane mięso morszczuka, liofilizowane mięso storni.

3060 kcal/kg, z tego 34% z białek, 42% z tłuszczu, 24% węglowodanów.

Jedyne co tam jest z kurczaka to wątróbka, ale wygląda na to, że w jakiejś minimalnej ilości.
Futra znajomych zaczęły "wyglądać" po zmianie na tę karmę.
(...) powiedział kiedyś do mnie: „Nie wiem, czy uda ci się poprawić rasę, ale zrób wszystko, żeby przynajmniej jej nie zepsuć". Zrozumiałam wtedy, jak wielka odpowiedzialność ciąży na hodowcach i jak ważne są podstawowe zasady, którym powinni oni pozostać wierni przez całe życie. (...)

mów mi Fatum

Od: Pon maja 03, 2010 13:39

Post » Pt mar 07, 2014 20:25 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Moja Qq miała atopię, po dość krótkim czasie wet metodą prób i błędów dobrał właściwy steryd.
Na wszelki wypadek zrób jej profil nerkowy - mój wet stawiał w 80% na atopię, w 20% na problemy ze strony układu moczowego, podobno objawy są do pewnego stopnia podobne. Z dwojga złego atopia jest mniej przykra. Testy alergiczne zdaniem mojego weta są cholernie drogie, a przy tym nie do końca miarodajne. Badanie krwi to koszt dwucyfrowy.

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Sob mar 08, 2014 11:40 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

kicia jest na karmie taste of the wild z ryba-czy to zła karma? patrzyłam na skład i tam nic z drobiu?
Kotka Milka

Post » Sob mar 08, 2014 11:41 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

MaryLux pisze:Moja Qq miała atopię, po dość krótkim czasie wet metodą prób i błędów dobrał właściwy steryd.
Na wszelki wypadek zrób jej profil nerkowy - mój wet stawiał w 80% na atopię, w 20% na problemy ze strony układu moczowego, podobno objawy są do pewnego stopnia podobne. Z dwojga złego atopia jest mniej przykra. Testy alergiczne zdaniem mojego weta są cholernie drogie, a przy tym nie do końca miarodajne. Badanie krwi to koszt dwucyfrowy.

kicia w sierpniu miala robiony mocznik i kreatynine i byly w normie drapie sie juz dlugo

czy brudne uszy i pryszcze na brodzie to nie książkowe objawy alergii?
choc nie ma biegunek,kupki ladne
gdyby to byla alergia wziewna to by kichala , miala katar a tak nie jest :?
Kotka Milka

Post » Sob mar 08, 2014 11:44 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Karma nie jest zła, ale może być nieodpowiednia dla Twojego kota. Tu to tylko metoda prób i błędów - skoro po danej karmie nie ma poprawy, to może być obiektywnie najlepsza, ale subiektywnie jest do d...

PaniKot

Post » Sob mar 08, 2014 11:46 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

PaniKot pisze:Karma nie jest zła, ale może być nieodpowiednia dla Twojego kota. Tu to tylko metoda prób i błędów - skoro po danej karmie nie ma poprawy, to może być obiektywnie najlepsza, ale subiektywnie jest do d...

hmmmm,karma jest tylko z rybą czyli na rybe tez uczulona....je ją od 10 lutego tylko to więc pewnie byłby juz jakis minimalny efekt
Kotka Milka

Post » Sob mar 08, 2014 11:52 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

może to niekoniecznie ryba, ale jakiś inny składnik tej karmy - spróbuj z inną - u mojego lekka poprawa (zwłaszcza w zachowaniu) była widoczna po ok. tygodniu

PaniKot

Post » Sob mar 08, 2014 12:21 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

PaniKot a jaka karme je twoj kot?

Czy porta feline 21 bez zborz z kurą to dobry wybór?
Kotka Milka

Post » Sob mar 08, 2014 12:28 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

moim zdaniem kura to nie najlepszy wybór - Mruczomir na początku jadł RC sensitivity saszetki, ale jest w nich kurczak i choć źle na niego nie reagował, to postanowiłam zaryzykować z Miamor sensicośtam z cielakiem i ziemniakami - a i cena mniej powalająca ;)
Z suchej RC sensitivity - kaczka z ryżem, choć Mruczomir za suchymi nie przepada, więc stoi sobie ta karma i podjada ją Miauczysław, który jej jeść nie musi :)

PaniKot

Post » Sob mar 08, 2014 12:32 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

a tak w ogóle to staram się eliminować z diety kurczaka - jest bardzo alergizujący - indyk już mniej, a kaczor prawie w ogóle... i zboża właśnie

PaniKot

Post » Sob mar 08, 2014 12:35 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

to moze ten rc sensitivity control?kupic?
juz jednak wole acane za 159 zl niz rc za 200zl za 4,5kg :evil:
Kotka Milka

[następna]