Kupa poza kuwetą albo w kuwecie - młody kot, pomocy....

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 10, 2013 19:32 Kupa poza kuwetą albo w kuwecie - młody kot, pomocy....

chodzi o tą koteczkę Niglet:

viewtopic.php?f=13&t=157326
byłą u mnie na DT, kupa lądowała w kuwecie, albo i nie...
była po przejściach, leczyliśmy, liczyliśmy na poprawę.

Teraz, wraz z kumplem jest w DS od 11.11 i.... mimo kilku kuwet, krtych także, bo ona preferuje kryte - dom jest pełen niespodzianek. Obawiam się, że Niglet wróci z adopcji. Poważnie się obawiam.

Kto się spotkał z takim problemem u młodziaka? Jej nie przechodzi od października, siki 100 % kuweta, kupa.. różnie, bardzo różnie... Kumpel Twister się bawi jak szalony, nawet ogonem Niglet, gdy ta jest w kuwecie, stąd może ona się chowa gdzieś "na kupę" ? Ale czemu "na siki" się nie chowa?

Kurczę, nie zdziwię się, jak stracą cierpliwość :(
szkoda byłoby je rozdzielać....

pomóżcie proszę radami...
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Wto gru 10, 2013 19:53 Re: Kupa poza kuwetą albo w kuwecie - młody kot, pomocy....

Sprawdź uszy, czy nie ma świerzba. Wiem, że to dziwacznie brzmi ale pamiętam Wilczkę Eweliny, która robiła kupy wszędzie (nawet narobiła na patelnię), a okazało się że miała świerzba i tak pokazywała że coś jest nie tak, po wyleczeniu kupy ustąpiły. Jeśli wszystko jest ze zdrowiem OK, to dajcie jej obrożę behawioralną Vetscription.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Wto gru 10, 2013 19:54 Re: Kupa poza kuwetą albo w kuwecie - młody kot, pomocy....

zdrowa jak byk. obróżka tak - dobrze by było - zgadzam się, tylko na razie problem z kasą będzie
Obrazek

czarno-czarni

Post » Wto gru 10, 2013 19:57 Re: Kupa poza kuwetą albo w kuwecie - młody kot, pomocy....

Moje kocię miało problemy z kuwetą generalnie, oczywiście z załatwianiem się poza nią przez chwilę również. Na początku winiłam o to stres, który przeżył w związku ze zmianą domu. Siki wylądowały w pościeli, dwa razy, pościel do śmieci. Oczywiście kupal również lądował poza kuwetą, a do kuwety owszem, wchodził, grzebał w niej, kopał, ale potrzeb fizjologicznych nie załatwiał. Jeśli wykluczone są problemy ze zdrowiem to Pafnucowi pomogła zmiana żwiru na bardzo drobny i ładnie pachnący. Rozumiem jego potrzeby, naiwnie wierzyłam że jeśli wsypię mu żwir z którego korzystał na tymczasie to on grzecznie podąży do kuwety i się do niej załatwi. Myliłam się, po zmianie żwiru ogarnięcie kuwety zajęło mu 30 sekund, jak na zawołanie wysikał się do kuwety i nigdy nie byłam bardziej dumna z sików. :oops: Wiem niestety, że najprawdopodobniej problem leży dużo głębiej niż u mojego półrocznego diabła :(

kotelsonciorny

Od: Pt lis 22, 2013 13:05

Post » Wto gru 10, 2013 20:00 Re: Kupa poza kuwetą albo w kuwecie - młody kot, pomocy....

dziękuję, piszcie proszę, ja te rady podeślę domowi Nigletki.
Obrazek

czarno-czarni

Post » Wto gru 10, 2013 20:06 Re: Kupa poza kuwetą albo w kuwecie - młody kot, pomocy....

Rozumiem, że kocia jest absolutnie zdrowa.
Jeśli jest co jest poświadczone wynikami badań to nasuwa się pytanie co jest nie tak z kuwetą?
Ten sam piasek? Kuweta taka, że się można skupić :wink: ? Czy może ktoś się czai opodal? Jeden ze znajomych mi kotów robił wszystko wszędzie (łącznie z cukierniczką) - powodem były psy, które pilnowały go podczas wizyt w kuwecie i wsadzały tam nosy kiedy on musiał się skupić. Pomogło odwrócenie krytej kuwety wejściem do ściany, w takiej odległości od ściany że tylko kot mógł tam wejść.
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13

Post » Wto gru 10, 2013 20:08 Re: Kupa poza kuwetą albo w kuwecie - młody kot, pomocy....

zdrowa. mieszka z kumplem zktórym się uwielbiają. było podejrzenie, że jej zabawowo - ale przeszkadza - stąd właśnie kryta kuweta itp. Podsunę pomysł !
Obrazek

czarno-czarni

Post » Wto gru 10, 2013 20:39 Re: Kupa poza kuwetą albo w kuwecie - młody kot, pomocy....

Dostawienie nowych kuwet, różne rodzaje żwirku (zwłaszcza najzwyklejszy bentonit), kalm aid do jedzenia/do pysia, badanie moczu i krwi... więcej pomysłów nie mam :( Pani Jadwigi kotka tak robiła przez kilka lat, w DS dostała inne podłoze do kuwety - najzwyklejszy bentonit i jak ręką odjął. Chyba tylko raz jej się zdarzyło załatwić poza kuwetą (bo najpierw dali żwirek drewniany). Problem też dotyczył wyłącznie kupy. Może sterylizacja obu kociaków pomoże? Już chyba są wystarczająco duże... I może Bezo-pet na poślizg kupala - jak bedzie jej się łatwiej wypróżniać, to może w kuwecie będzie mieć komfort. Z mlodymi kotami też już miałam kilka razy pacanie klapki od kuwety gdy drugi kot był w środku, ale nie było nigdy nic poza kuwetą napaskudzone...

michalinadzordz

Od: Nie wrz 25, 2011 9:24

Post » Wto gru 10, 2013 20:43 Re: Kupa poza kuwetą albo w kuwecie - młody kot, pomocy....

na sterylkę jeszcze czas jest, zdrowie - jest, kupa miękka i komfortowa :)
wszystko przekażę do domu Niglet
Obrazek

czarno-czarni

Post » Wto gru 10, 2013 20:45 Re: Kupa poza kuwetą albo w kuwecie - młody kot, pomocy....

Niech wrzucają kupale do kuwety i chwalą kota za "celne" trafienie! Wstawia się kota i chwali pod niebiosa podtykając smakołyki.
Może pomoże położenie podkładu w miejscu w jakim się załatwia. Może za mało zwirku? Za "publiczne" miejsce? Robale?
A czasem kot tak ma. Niestety. Mój Rudolf rżnie kupale obok kuwety .
Ale to mój.
Ile ona ma? Może czas o sterylce pomyśleć?
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Wto gru 10, 2013 20:46 Re: Kupa poza kuwetą albo w kuwecie - młody kot, pomocy....

czarno-czarni pisze:na sterylkę jeszcze czas jest

robali brak, miejsce ustronne i milusie :)
Obrazek

czarno-czarni

Post » Wto gru 10, 2013 20:51 Re: Kupa poza kuwetą albo w kuwecie - młody kot, pomocy....

czarno-czarni pisze:
czarno-czarni pisze:na sterylkę jeszcze czas jest

robali brak, miejsce ustronne i milusie :)

znaczy się ile mają?
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Wto gru 10, 2013 20:53 Re: Kupa poza kuwetą albo w kuwecie - młody kot, pomocy....

maks 4- 5 mcy, dziewczynka młodsza z problemem z kupą od października w sumie
Obrazek

czarno-czarni

Post » Wto gru 10, 2013 21:40 Re: Kupa poza kuwetą albo w kuwecie - młody kot, pomocy....

Zmiana żwirku lub druga kuweta, jak dziewczyny pisały - są koty, które robią kupę do innej kuwety, a siku do innej. Jak w jednej kuwecie jest siku to już kupy do niej nie zrobią tylko gdzie indziej.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro gru 11, 2013 1:51 Re: Kupa poza kuwetą albo w kuwecie - młody kot, pomocy....

Ja mam podobnego typa.
Siku zawsze do kuwety ale kupol dość często ląduje obok.
Jak go podpatrzyłam to on najpierw wchodzi i robi siku.
Potem wychodzi idzie do drugiej kuwety - opiera się o nią łapkami i dalej nie wchodzi.
Wepchnięty w tym momencie do kuwet zostanie tam i zrobi to.
Mam wrażenie, że jemu jest chyba łatwiej się tak załatwiać jak się opiera i prawie w pionie się znajduje.
Jeśli by się udało to niech spróbują zaobserwować jak ona się załatwia. Czy może robi to w jakiejś dziwnej pozycji. Może anatomicznie ma jakiś problem.
To może też dziwnie zabrzmi ale ja bym zbadała kupę pod kątem robali czy jakiegoś życia wewnętrznego. Jeśli tego jeszcze nie robili.

Cammi

Od: Sob lip 21, 2007 23:34

[następna]