Mruczysław + Mała v. Burczysława + mały biały Ktoś

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon paź 21, 2013 19:16 Mruczysław + Mała v. Burczysława + mały biały Ktoś

Jestem nowa, mam na imię Asia, przyszłam na pierwsze spotkanie klubu AA... a to nie to ;-)

Od piątku mieszka z nami Mruczek, ma ok 12tyg.

Mruczysław Wspaniały vel Mruczek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wszyscy w przychodni zlecieli się podziwiać jego umaszczenie.

Jestem alergiczką, jak widać na koty też. Kot musi zostać to nie podlega dyskusji. Łykam leki antyhistaminowe.
Pytanie czy drugi kot pogłebiłby moją alergię czy to już wszystko jedno bo alergen i tak jest??

Koty w moim domu mają również rolę terapeutyczną dla mojej 8letniej córki dla której świat się zawalił i z 3 razy przewrócił (rozwód rodziców, 2 moje operacje i nieuleczalna moja uśpiona choroba, niedawna śmierć ukochanej babci, wszystko w przeciągu roku). I dla mnie też

Zapisałam się do alergologa na koniec listopada, młodej zrobiłam testy, żeby nie było tragedii.
Ostatnio edytowano Pon maja 26, 2014 6:46 przez fajerka, łącznie edytowano 2 razy

fajerka

Od: Nie paź 20, 2013 11:55

Post » Pon paź 21, 2013 19:22 Re: Mruczysław Wspaniały vel Mruczek- alergiczka ma kota, ch

Z mojego doświadczenia wynika, że na każdego kota organizm reaguje :( - jeśli przywyknie do jednego kota, co może z czasem nastąpić, to do nowego będzie się przyzwyczajał do nowa.
Każdego nowego tymczasa "czuję" kilka dni a rude z przytupem
Witaj na forum i powodzenia z kociakiem i w życiu :ok:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pon paź 21, 2013 19:34 Re: Mruczysław Wspaniały vel Mruczek- alergiczka ma kota, ch

Witaj Mały Mru na forum :) Witaj Asiu :)
"We don't apologize
And that's just the way it is
But we can harmonize
Even if we sound like shit
Don't try to criticize
You bitches better plead the fifth" \\m//
MRRRRAAUUUUUU! :twisted: HELL BLOODY YEAH! :twisted:
"Dark matter. It's not atoms. It's the other stuff." :ryk:

Caragh

Od: Pon sie 03, 2009 23:03

Post » Pon paź 21, 2013 19:36 Re: Mruczysław Wspaniały vel Mruczek- alergiczka ma kota, ch

w sumie chciałabym drugiego kotka żeby Mruczek się nie nudził bo nas długo nie ma w domu więc on spi a w nocy chce się bawić ;-)
Ponieważ jest dopiero 3 dni u mnie to domontowanie drugiego kotka lub kotki byłoby raczej dla niego bezproblemowe. Dla mnie - nie wiem.

A tak chciałam rudego :-(

fajerka

Post » Pon paź 21, 2013 19:39 Re: Mruczysław Wspaniały vel Mruczek- alergiczka ma kota, ch

Witaj mały Mru i Szacowny Personelu :kotek:
Z alergiami jest roznie, od alergologa mozesz uslyszec,ze masz usunac kota z domu :roll:
Synek kolezanki jest alergikiem- na moja Smakusie mial taka kontaktowke,ze lecialy mu lzy z obu kacikow oczu- mimo to,glaskal,przytulal sie i.............po jakims roku spotkan z kotka( raz w tygodniu) przeszla mu alergia, na Gucia,ktory duzo ludzi uczula- nie mial juz alergii :kotek:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Wto paź 22, 2013 6:51 Re: Mruczysław Wspaniały vel Mruczek- alergiczka ma kota, ch

Witaj! :D

Mruczek zostal wpisany na liste Mruczkow (poz. 46).
viewtopic.php?f=8&t=23184&p=982210#p982210
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Wto paź 22, 2013 7:52 Re: Mruczysław Wspaniały vel Mruczek- alergiczka ma kota, ch

Z alergiami różnie bywa- ja mam astmę i od 16 lat kota w domu, tego samego. Nic mi nie było w związku z tym.

Kiedy nagle pod koniec lutego przyniosłam Rysię szybko się okazało że astma się odezwała po długim czasie. Przypadek to albo i nie, ale doszło do nieciekawego momentu kiedy trzasnęło tak, ze ja wylądowałam pod koncentratorem tlenowym na 3 dni (mam takie dziwne urządzenie przypadkiem), a kot sobie chodził dalej...

Testów nigdy nie robiłam, nigdy wcześniej nie miałam żadnych objawów świadczących o alergii,a tu nagle taki rzut...

Uparłam się jednak że ja biorę leki, a kot zostaje bo nie zafunduję kotu kolejnej traumy i przeprowadzki.

Koło maja było już lepiej, teraz jest normalnie, koty w domu są 2.

Próbowałam to konsultować z kilkoma osobami i okazuje się, że organizm który zaadaptował się przez lata do jednego futrzaka miał prawo nie robić problemów z tamtym a zareagować ostro na nowego- szczególnie że MCo z taką ilością sierści i masą liczy się jak 2-3 koty.
U mnie wystarczyło przeczekać i pobrać jakiś czas leki.

Nie wiem jak jest u typowych uczuleniowców.

Tak czy inaczej- powodzenia w dokoceniu i walce z alergią!
Wygrajcie wraz z kotem!
Sadysta Zabrza cd http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=160149
Tona karmy dla schroniska !! http://www.youtube.com/watch?v=YMw8lsfOxzU
Obrazek Julian [*] (13.02.14) i Rysia Obrazek Sara [*] 17.09.2013

Ventrue1

Od: Pon mar 04, 2013 20:41

Post » Wto paź 22, 2013 11:03 Re: Mruczysław Wspaniały vel Mruczek- alergiczka ma kota, ch

Mruczysław jest piękny! Z kotami bywa różnie. Nie możesz generalizować, że albo nic nie zrobi albo pogłębi alergię. Musisz sprawdzić.

kociak12

Od: Wto lut 19, 2013 13:58

Post » Wto paź 22, 2013 11:57 Re: Mruczysław Wspaniały vel Mruczek- alergiczka ma kota, ch

U mnie leki anty , duże ilości wapna :wink: , zmiana leków na astmę i organizm sie przyzwyczaił . Ale przy czarnym bywało ostro przez jakiś miesiąc .Może być też tak , że weźmiesz kota w czasie pylenia czegoś i już się wszystko kumuluje . Na pierwsze trzy nie reagowałam wcale . Dopiero na czwartego .

barbarados

Od: Sob lip 21, 2012 18:01

Post » Wto paź 22, 2013 12:12 Re: Mruczysław Wspaniały vel Mruczek- alergiczka ma kota, ch

jestem alergiczką i astmatyczką przez całe swoje życie. Za młodu wyglądało to nieciekawie, teraz jest lepiej. Posiadam psa, miałam koty, myszy, chomiki, myszoskoczka. Mogę przytaknąć poprzednim wypowiedziom. Na każde zwierze mój organizm reaguje inaczej. Na nowe w moim otoczeniu zawsze "obroną" (odchoruje swoje i po kilku dniach jest ok), choć np owczarek niemiecki mojej ciotki, to było dla mnie za wiele :mrgreen: Mimo, że na własnego psa od lat w ogóle już nie reaguje, zdarzają się okresy nagłego zaostrzenia dolegliwości, wtedy zwiększam dawki leków i oddelegowuje sierściucha do innego pomieszczenia, aż mi przejdzie.
Jeśli zdecydowałaś się już na jednego kota i czujesz się dobrze, to myślę, że drugi nie powinien mieć większego znaczenia dla Twojego organizmu.

PS
kociak jest śliczny :D

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Wto paź 22, 2013 20:27 Re: Mruczysław Wspaniały vel Mruczek- alergiczka ma kota, ch

mrau, Mruczek dziś dostał drapak ale nie jest zainteresowany ;-) w domu skąd pochodzi ustrojstwa nie było

szukam kolegi dla Mruczka, zaczęłam przeglądać portale

fajerka

Post » Wto paź 22, 2013 20:48 Re: Mruczysław Wspaniały vel Mruczek- alergiczka ma kota, ch

fajerka pisze:

:ok:

I szukaj na miau 8)
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Wto paź 22, 2013 20:57 Re: Mruczysław Wspaniały vel Mruczek- alergiczka ma kota, ch

fajerka pisze:mrau, Mruczek dziś dostał drapak ale nie jest zainteresowany ;-) w domu skąd pochodzi ustrojstwa nie było

Tu na miau jest bardzo duzo kotow potrzebujacych domkow-wejdz na kociarnie np.
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

[następna]