Chlamydia proszę o informację - PILNE

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 30, 2013 21:19 Chlamydia proszę o informację - PILNE

Historia jest dość długa i postaram się ją maksymalnie streścić-mam nadzieję,że ktoś będzie w stanie mi choć mniej więcej udzielić informacji.

Skontaktowana ze mną została dziewczyna , a sprawa dotyczy kota który przebył chlamydę (mam nadzieję choć pewności nie mam). W okolicy jej domu stado kotów dokarmiała starsza karmicielka, wśród kotów pojawiła się chlamydia (około pól roku temu) koty podobno były leczone-podobno bo karmicielka zmarła.Właściciel posesji zadecydował ,że albo koty ktoś zabierze ,albo on problem definytywnie rozwiąże. Wszystkie za wyjątkiem jednego znalazły jakieś miejsca pobytu (kilka ds,kilka dt) został ten jeden. I choć właściciel posesji dał tydzień na znalezienie domu to dziś zmienił zdanie-kot ma być zabrany jutro. W okolicy jest tylko jedna osoba,która może go wziąść do siebie-właśnie ta dziewczyna która do mnie dzwoniła. Problem jest jeden- po pierwsze dysponuje jednym pokojem w którym mieszka z trójką małych dzieci i kotem. O izolacji kota nie ma więc mowy. Jej kot jest szczepiony,ale dzieci są na tyle małe ,że kontaktu z kotem nie da się uniknąć. Kot ma apetyt, ma ładne futro (cytuje to co mi przekazała), jedno oczko ma z bielmem , nie widać wysięku ani z oka ani z nosa. W okolicy jest jeden weterynarz,ale w jego fachowość wątpie-stwierdził że albo kot jest zdrowy albo chory :roll: Mój numer dostała jako do osoby która będzie jej umiała odpowiedzieć na pytanie czy kot nie zarazi jej kota i/lub dzieci, ale ja nie znam odpowiedzi na to pytanie. Mam świadomość ,że kot powinien trafić do weterynarza (jestem w trakcie organizowania i transportu i wizyty u jakiegoś weterynarz), ale nie ma na to czasu, nie do jutra. Nie mam doświadczenia z kotami po chlamydi?Dziewczyna dostała od własciciela posesji jakąś książeczkę,ale nawet ie wiadomo czy to tego kota. Znała trochę karmicielke -podobno wszystkie koty były szczepione,podobno bo nie ma jak tego sprawdzić,nie wiadomo jak iczym kot był leczony. Właściwie nic nie wiadomo - i sama nie wiem co mam jej doradzić ? Ma wziąść kota? Rezydent nic nie złapie? Może ktoś bardziej doświadczony coś mi odpowie?

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30

Post » Wto paź 01, 2013 6:37 Re: Chlamydia proszę o informację - PILNE

Nie każda szczepionka jest przeciwko chlamydii. Trzeba to sprawdzić.

Mój kot przechodził chlamydię - bardzo ciężko. Choroba okropna, męcząca i długo trwa.

A gdzie się zaraził? U weterynarza...Także tak to wygląda...

Jeden z moich rezydentów się zaraził, drugi nie. Trochę tylko pokichał...

Nikt z ludzi się nie zaraził - ale to kwestia indywidualna.

natalian

Od: Śro sty 16, 2013 12:04

Post » Wto paź 01, 2013 7:52 Re: Chlamydia proszę o informację - PILNE

Myślę że kocurek nie jest dużym zagrożeniem w temacie chlamydii - większość takich infekcji ma tło wirusowe (żeby zdiagnozować chlamydię trzeba zrobić specjalistyczne badanie w tym kierunku), a nawet jeśli wdadzą się powikłania to po wyleczeniu nie ma powodów do obaw - pod warunkiem że kot zostanie odrobaczony przed samym wzięciem (to oczywiście bez związku z chlamydią). Z tego co piszesz to oczy są już ok - poza pozostałościami po infekcji? Więc tu byłabym raczej spokojna.
Aktywną chlamydię bardzo widać.

Bardziej obawiałabym się wzięcia dorosłego kota wolnożyjącego do jednego pokoju, z trójką małych dzieci i kotem rezydentem.
Wiem że dla tego kota jest to być albo nie być - ale to może być trudne.
Choć oczywiście wszystko zależy od wielu zmiennych - charakteru tego kota, tego który już jest, zachowania dzieci i reakcji nowego na nie.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto paź 01, 2013 19:23 Re: Chlamydia proszę o informację - PILNE

Kot jest u dziewczyny - nie miała sumienia zostawić go tam gdzie był, na koniec tygodnia będzie wizyta u weterynarza. Do tego czasu mam jeszcze parę pytań,ale zadam je na wątku ślepaczkowym.

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30