od jakiegoś czasu mijałem się u mnie na ogródku z jakimś młodym kotem. Myślałem, że pojawił się u mnie tymczasowo (a takie często się u mnie pojawiają, ale potem znikają - w większości to kocury czające się na moją blondynę:), ale trochę czasu już jednak minęło. Zauważyłem dzisiaj jak ten właśnie kotek wyjada jakieś resztki warzyw z mojego kompostownika. Jak podszedłem to się wystraszył i uciekł, ale zagruchotało mi w sercu i zrobiło mi się go strasznie żal, w związku z czym pobiegłem do domu po trochę suchego jedzenia od mojej kotki (je Leonardo). Gdy wróciłem kot znów siedział w kompostowniku szukając jedzenia, więc wysypałem pokarm na tackę, ten szybko podbiegł i zaczął jeść. Zrobił się bardziej ufny i dał się nawet pogłaskać - zauważyłem wtedy, że jest w ciąży i to raczej zaawansowanej, sutki też już miała nabrzmiałe.
Nie za bardzo się znam, ale wydaje mi się, że wrzesień/październik to trochę kiepska pora na ciąże i kocięta (w nocy jest po 4-5 stopni). Trochę mnie to zmartwiło, więc postanowiłem na szybko zbudować mu jakąś kanciapę z płyt OSB (ach te moje zapędy DIY)

Nie wiem czy zrobiłem dobrze, ale wydaje mi się, że jest teraz za zimno, żeby kotka kociła się po jakiś kątach w ogrodzie, a kocięta marzły w tak niskich temperaturach. Czy to dobrze tak "oswajać" dzikiego kota? Z drugiej strony musiała być okrutnie wygłodniała jeśli szukała pokarmu w warzywnych odpadach... A na dodatek ta ciąża teraz. koło 18 sypnąłem jej jeszcze raz tego jedzenia (trochę koło kompostownika i trochę przed tą "kanciapą" - po godzinie 20 już wszystko było zjedzone (choć kotki już nie widziałem). Jak takiego kota "zaprosić" do takiej budy?
Niestety nie mogę jej wziąć do domu, mam już swoją kotkę, która nie toleruje niestety innych, ponadto choruje na padaczkę i nie chciałbym jej stresować obecnością innego kota. Co począć? Z chęcią przeczytam wszystkie rady. Jestem miłośnikiem zwierząt i jestem szczególnie przewrażliwiony na ich cierpienie

Pozdrawiam

PS. Macie jakieś rysunki/zdjęcia przykładowych domków dla kotów? Przebudowanie obecnej kanciapy nie powinno mi sprawić problemu, a może znajdzie się jakieś ciekawsze rozwiązanie