Re: Oko Milkusia- nieźle. Ataki nosowo-gardłowe ??? CO TO?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob wrz 14, 2013 15:30 Re: Oko Milkusia- nieźle. Ataki nosowo-gardłowe ??? CO TO?

U mojego ok. 8 letniego kocura zauważyłam dziś coś z okiem. Jeszcze wczoraj było o.k. dziś zaś zamyka zupełnie to oko, zwłaszcza gdy jest w jasnym pomieszczeniu, tak więc najwięcej czasu ma je zamknięta zupełnie.
Gdy je zaś otwiera widać że łzawi tzn. jest mokre, nie żeby łzy mu płynęły po pyszczku ale włoski wokół oka są mokre a w jednym miejscu utrzymuje się taka jakby zgrupowana szara wydzielina- taka galaretka, próbowałam ją przesunąć po gałce oka powiekami jak to robię gdy wpadnie mi rzęsa do oka by ją łatwiej wyjąć ale ta wydzielina jakby przylegała do tego konkretnego miejsca. Kot ma też zwężoną źrenicę w tym oku, (nie żeby wcale nie reagowała na światło, bo zachęcałam kota do otwierania oka zabawą i widzę że się ona może rozszerzać choć mniej niż w drugim oku) ale jest najczęściej bardzo zwężona tzn. do maksimum, podczas gdy w drugim oku jest np. zupełnie rozszerzona gdy kot bawi się ze mną w ciemnym miejscu.

Poza tym nie widzę innych objawów w oku ani w stanie ogólnym.
Kot jest niekastrowany i żyje z drugim niekastrowanym kocurem w tym samym wieku, czasem się kłócą, ostatnio często.
Czy może to być skutek zadrapania podczas bójki? Czytałam też coś o zapaleniu ucha, ale on nie nosi krzywo głowy, ani ucha...

Zamierzam kotu dać krople z antybiotykiem i przeciwbólowe, zobaczyć co dalej i jeśli bez zmian to w pon. jechać do wet.

Spotkał się ktoś z tym? Jakieś sugestie co to może być?
Ostatnio edytowano Pon paź 14, 2013 21:02 przez Paulusek, łącznie edytowano 4 razy

Paulusek

Od: Pt wrz 02, 2011 9:45

Post » Sob wrz 14, 2013 15:44 Re

Z tego, co piszesz, ta "wydzielina" to wg mnie trzecia powieka - wychodzi podczas zapalenia spojówek, kociego kataru itp. Jeśli jesteś w stanie zrobić zdjęcie tego oka i wstawić, to będzie super. Ale wg mnie to ta powieka, bo piszesz, że "nie da się przesunąć".
kicikicimiauhau

Post » Sob wrz 14, 2013 15:51 Re

Jeśli ostatnio dochodzi do bójek, drugi kot mógł mu uszkodzić trzecią powiękę i dlatego oko łzawi. Mój Panda ma tak uszkodzone oko - jak był kotem bezdomnym, to ktoś (inny kot) go tak urządził podczas bójki. Takie oko można wtedy smarować maścia Neomycyna dla ludzi, albo z wetem skonsultuj. A co do źrenic - to nie wiem. Taki objaw jest przy obrzęku mózgu bodajże, ale chyba nie miał żadnego urazu w głowę, typu upadek?
kicikicimiauhau

Post » Sob wrz 14, 2013 16:09 Re: Zamykanie oka, szara wydzielina i zwężona źrenica- HELP!

Jest to w prawym oku. Trzecia powieka to nie jest bo jest po prawej stronie (jakby oko podzielić na dwie części, to ta galaretka jest po prawej stronie czyli w tej drugiej części oka dalszej od nosa a trzecia powieka wychodzi przecież od strony lewej (w przypadku oka prawego) czyli z kącika wewnętrznego.
Jakoś tak zagmatwanie tłumaczę :mrgreen:
Nie wiem czy kotu się nic nie przytrafiło, bo zobaczyłam to po 13:00 a kot od rana przebywa na zewnątrz- jest wychodzący, od rana go nie widziałam bo mnie nie było w domu, wypuściła go inna osoba która nie wie jak od rana oko wyglądało i czy coś kotu się nie przytrafiło, ale zachowuje się normalnie...tylko to oko...

Paulusek

Post » Sob wrz 14, 2013 16:32 Re: Zamykanie oka, szara wydzielina i zwężona źrenica- HELP!

Mam w domu tylko Dicortineff vet ale chyba nie powinnam podawać jeśli oko może być zadrapane, o ile dobrze pamiętam miałam też jszcze gdzieś Tobrex i Difadol. Puki co na szybko znalazłam stary Tobrex- jest już do niczego ale powinien być jeszcze gdzieś nieotwarty Tobrex i Difadol, nie mogę znaleźć...

Jak myślicie jeśli rogówka będzie zadrapana to te leki mogę podać?

Spróbuję wieczorem dodać foto oka lub jutro jeśli będę mogła.

Paulusek

Post » Sob wrz 14, 2013 16:43 Re: Re

kicikicimiauhau pisze:Jeśli ostatnio dochodzi do bójek, drugi kot mógł mu uszkodzić trzecią powiękę i dlatego oko łzawi. Mój Panda ma tak uszkodzone oko - jak był kotem bezdomnym, to ktoś (inny kot) go tak urządził podczas bójki. Takie oko można wtedy smarować maścia Neomycyna dla ludzi, albo z wetem skonsultuj. A co do źrenic - to nie wiem. Taki objaw jest przy obrzęku mózgu bodajże, ale chyba nie miał żadnego urazu w głowę, typu upadek?

Fajna jesteś :evil: Nie wiesz nawet, jak to wygląda, ani co się stało, ale wiesz, jak leczyć.
Pewnie, co za problem wepchnąć coś kotu do oka :evil:

Oko powinien zobaczyć wet, nie podawaj nic na własną rękę.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Sob wrz 14, 2013 17:46 Re: Zamykanie oka, szara wydzielina i zwężona źrenica- HELP!

do weta. Nie ma co kombinować! Można zaszkodzić.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Sob wrz 14, 2013 17:49 Re: Zamykanie oka, szara wydzielina i zwężona źrenica- HELP!

wet będzie dostępny dopiero w pon. a tu chodzi by kotu ulżyć choć trochę. Niestety znalazłam Difadol choć nieotwarty to po terminie ważności bo do kwietnia. Jest tylko Tobrex, antybiotyk. Podać?
Właśnie wytarłam kotu oko bo wypłynęło mu trochę takiej jasno-zielonej wydzieliny, taka jedna kuleczka jak "śpioch" z wewn. kącika. Podchodzi mi to więc na jakieś bakteryjne ale ta źrenica mniejsza od drugiej mnie martwi...

Paulusek

Post » Sob wrz 14, 2013 17:51 Re: Zamykanie oka, szara wydzielina i zwężona źrenica- HELP!

może zadzwoń do weta i skonsultuj się. Masz numer?
Dicortinef to steryd.W żadnym wypadku nie podawaj go bez uzgodnienia. Tobrex to antybiotyk.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Sob wrz 14, 2013 17:58 Re: Zamykanie oka, szara wydzielina i zwężona źrenica- HELP!

Nie odbiera już.

Paulusek

Post » Sob wrz 14, 2013 18:04 Re: Zamykanie oka, szara wydzielina i zwężona źrenica- HELP!

to wygląda na uraz mechaniczny oka

poczekaj chwile, sprawdze w mojej ksiazeczce co dostawal kot przy tym urazie

u nas po urazie rogówki kot dostał:
[...] Takie porady udziela tylko i wyłącznie weterynarz po zapoznaniu się z konkretnym przypadkiem. aassiiaa

No,ale ja nie wiem czy Twój kot się zarapał, czy gdzies nadział...czy cos moglo mu wpasc do oka
BOZENAZWISNIEWA

Post » Sob wrz 14, 2013 18:31 Re: Zamykanie oka, szara wydzielina i zwężona źrenica- HELP!

to może znaleźć nr do weta w innym mieście i zadzwonić. Bym się bała dawać coś kotu jak nie wiem co mu jest....A diagnoza przez net to kontrowersyjna sprawa gdy niefachowiec rad udziela. Nawet, gdy ma dobre chęci.

izydorka

Od: Śro lut 04, 2009 21:09

Post » Sob wrz 14, 2013 18:47 Re: Zamykanie oka, szara wydzielina i zwężona źrenica- HELP!

izydorka pisze:to może znaleźć nr do weta w innym mieście i zadzwonić. Bym się bała dawać coś kotu jak nie wiem co mu jest....A diagnoza przez net to kontrowersyjna sprawa gdy niefachowiec rad udziela. Nawet, gdy ma dobre chęci.

A czy Pani kot też miał źrenicę w tym oku mniejszą? Mój ma choć ona też reaguje na światło ale jest prawie ciągle mniejsza od drugiej tj. na maxa zwężona. Choć stymulowałam kota do reakcji, pokazywałam mu kiełbaskę na ziemi by otworzył oko a potem patrzyłam i miał rozszerzoną źrenicę, potem pokazywałam mu kiełbasę nad nim by podniósł pyszczek do góry i spojrzał w lampę i renica się zwężała, ale bez tej "stymulacji" ma oko zamknięte a gdy troszkę otwiera to źrenica jest na maxa zwężona.

Paulusek

Post » Sob wrz 14, 2013 18:53 Re: Zamykanie oka, szara wydzielina i zwężona źrenica- HELP!

nie jestem wetem, nie potrafię diagnozować. Ja bym poszukała całodobowej przychodni i tam bym zasięgnęła porady telefonicznej, czy można coś kotu doraźnie podać przed wizytą u specjalisty( jeśli będzie potrzebna).

izydorka

Od: Śro lut 04, 2009 21:09

Post » Sob wrz 14, 2013 19:11 Re: Zamykanie oka, szara wydzielina i zwężona źrenica- HELP!

izydorka pisze:to może znaleźć nr do weta w innym mieście i zadzwonić. Bym się bała dawać coś kotu jak nie wiem co mu jest....A diagnoza przez net to kontrowersyjna sprawa gdy niefachowiec rad udziela. Nawet, gdy ma dobre chęci.

to prawda
wiem,ze Tobrex nie powinien zaszkodzić...a trzeba kotu cos podać ,zeby nie draał tego oka i żeby oko nie wypłyneło.
tez uwazam,że zadzwonic do pzrychodni,tyle,że jak znam zycie podpowiedza,żeby kotu gentamecyne podac,a to sie przy urazie nie daje...Tobrex,Tobrexan jest na recepe,ale w aprtece mozna poprosic "na krechę'i doniesc recepte.
Inna sprawa to to,że idziesz do apteki prosisz farmaceute o cos,na pewno poradzi i odradzi.No co mozna tutaj pisac więcej

Paulusek,wex wacik kosmetyczny,albo kawałek miekkiej szmatki bialej(miękkiej)i zmocz ja ciepa woda i wycisnij.Potem delikatnie przemyj to oko i napisz co jest na szmatce...Mocno nie trzyj
BOZENAZWISNIEWA

[następna]