Darmowe sterylki dla kotów - Częstochowa

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 06, 2013 6:15 Darmowe sterylki dla kotów - Częstochowa

Czy w Częstochowie jest szansa na jakieś bezpłatne sterylki dla bezdomniaków?

Szukałam informacji w necie, ale nic nie znalazłam poza TOZ Częstochowa. Na swojej stronie piszą że pomagają na terenie miasta w sterylizacji kotów. Niestety dzisiaj biuro nieczynne, ale może jest na forum jakiś koci działacz z Częstochowy i coś wie.

Na wsi pod Częstochową moja koleżanka dokarmia na swojej weekendowej działce calkiem już pokaźne stadko kotów- sztuk jest ok. 10. Nie wiadomo kotki czy kocurki, teraz pojawiły się 3 malusie kociaki. Chcę pomóc koleżance jakoś w ogarnięciu tego stadka i pokastrowaniu co się da.
Dla moich adoptusiów za TM [']

Gór mi mało i trzeba mi więcej....

berni

Od: Pon sty 10, 2005 15:12

Post » Wto sie 06, 2013 16:32 Re: Darmowe sterylki dla kotów - Częstochowa

Nie wiem, czy są darmowe sterylki w Częstochowie. Wiem, że był tam tani wet, który sterylizował bezdomniaki. Miriam miała do niego jechać, ale urodziła. Lata temu, ale namiary miałam z forum, więc pewnie uda się trafić do niego. Jeśli nie znajdziesz darmowych sterylek to postaramy się pomóc w ramach działania Operacj Zabieg. Potrzebne będą mi zdjęcia kotów i nazwa miejscowości - zorganizuję zbiórkę.

Chiara

Od: Pt mar 18, 2005 20:40

Post » Pon sie 12, 2013 8:26 Re: Darmowe sterylki dla kotów - Częstochowa

Koleżanka będzie teraz na długi weekend na wsi to porobi zdjęcia. Jeszcze nie wiem jak to wszystko poukładać, ale bardzo dziękuję już za propozycje pomocy.

berni

Post » Pon sie 12, 2013 18:30 Re: Darmowe sterylki dla kotów - Częstochowa

Witam , szczerze mówiąc to będąc u weterynarzy nie widziałam w tym roku informacji o bezpłatnych sterylkach, tj. była akcja w koniec marca/początek kwietnia taka ogólna za mniejszą opłatą. Natomiast odnośnie całorocznego programu nie wiem nic , ja poprostu zapytałabym 2-3 różnych weterynarzy czy jest taki program i ew. kto go realizuje, a ew. czy gmina na terenie której koty "zamieszkują" czy realizuje. Nie wiem czy czasem w poprzednich latach lecznica na Focha nie realizowała tego programu.

dopisuję

Przeglądając net tak informacyjnie i dla innych- widzę ze Gminy Mstów i Olsztyn w ramach akcji sterylizacja refundują 50% kosztów sterylki dla 2 szt. zwierząt w roku, umowy mają podpisane z dr M. Stroba
Obrazek

agara

Od: Pon lis 09, 2009 22:35

Post » Pon sie 12, 2013 19:55 Re: Darmowe sterylki dla kotów - Częstochowa

Był program darmowych sterylizacji z UM, ale się fundusze skończyły już dawno.
Będzie wiosną, ale to będzie za późno jak mniemam.

Polegamy na zaprzyjaźnionych weterynarzach i zniżkach, ale nie pokrywamy kosztów.
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Śro sie 21, 2013 8:46 Re: Darmowe sterylki dla kotów - Częstochowa

Przepraszam że tak zniknełam.
Temat jest ciągle aktualny tylko nie wiem narazie jak się do niego zabrać, bo dodatkowo pojawiły sie komplikacje viewtopic.php?f=1&t=155905

berni

Post » Śro sie 21, 2013 8:53 Re: Darmowe sterylki dla kotów - Częstochowa

najszczesliwsza

Post » Śro sie 21, 2013 23:39 Re: Darmowe sterylki dla kotów - Częstochowa

już nie zdązyłam dzisiaj tego tematu ogarnąć bo bardzo zajął mnie malec bez oczu.

Tak sobie nieśmiało pomyślałam że skoro Zosik jedzie łapać kociaka to może przy okazji złapie się coś dorosłego do kastracji. Tylko to na razie tylko taki plan się mi urodził w głowie, nawet Zosik nie pytałam czy by miała jak zabrać dwa koty.
Poza tym nie mam uzgodnionej sterylki z żadną lecznicą w Częstochowie.

Z dobrych wieści takie że Agatka nr 3 zgodziła się przechować kota, ale nie wiem czy dysponuje klatką do przechowywania, bo ja pisałam że dowiozę jak wrócę i zaczniemy łapać (czyli 7- 8 września). Ale z racji tego że dla kociaka pojawił się ratunek może by upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu...no i Agatka nr 3 potrzebuje żwirek i karmę mokrą dla przechowywanego kota.
Jedna Dobra Dusza z forum, której ogromnie dzięki, zaoferowała się pokryć koszty jednej sterylizacji, także kasa by była, tylko teraz ogarnąć i dogadać resztę. Lecznicę, jak z tym przechowaniem etc. a ja już nie chcę dokładać dziewczynom roboty jeszcze organizacyjnej z umawianiem, dogrywaniem etc. Od jutra nie mam w ogóle dostępu do neta przez jakieś 6 dni zatem nie mogę pomóc..ale jakby tak nie byłby to ogromny kłopot to może by rozważyć opcję...mi głupio że zostawiam taki temat na koniec.

berni

Post » Czw sie 22, 2013 6:47 Re: Darmowe sterylki dla kotów - Częstochowa

Klatkę mam. Jedynie w soboty klatka jedzie na adopcje.

najszczesliwsza

Post » Sob sie 24, 2013 9:37 Re: Darmowe sterylki dla kotów - Częstochowa

Tzw. dobra dusza to ja. :? Dajcie znać, jakby coś się na sterylke złapało - jedną sfinansuję.

Bungo

Od: Pt lut 16, 2007 0:52

Post » Sob sie 24, 2013 13:09 Re: Darmowe sterylki dla kotów - Częstochowa

Bungo zapraszamy na wątek tych kotek

viewtopic.php?f=1&t=155905&start=45
Obrazek

Goyka

Od: Pt mar 14, 2008 10:47

Post » Wto sie 27, 2013 16:30 Re: Darmowe sterylki dla kotów - Częstochowa

Teraz pora wrócić do tematu kastracji tamtego stadka. Niestety koleżanka nie porobiła więcej zdjęć poza tymi które są w wątku małej ślepinki, a które w większości przedstawiają ślepinkę i drugiego kociaka z którym ślepinka się najwięcej trzymała. Także niestety nadal nie wiem ile jest dokładnie kotów, ile kotek ile kocurków...

Z dobrych wieści od Zosik będzie namiar na weta gdzie tanio i dobrze sterylizują kotki!!!

Kłopot się pojawi tylko w kwestii łapanki i dowozu kotów, bo to jednak jest trochę km od Częstochowy. Z koleżanką mogę tam jechać tylko na weekend ( planowo 7-8 września) i próbować złapać, ale co począć jak się złapią. Koty możemy dostarczyć do Częstochowy albo w sobotę albo w niedzielę, ale lecznice robią zabiegi w tygodniu. No i trzymanie kotów tyle klatce to też dla nich stres...i już sama nie wiem jak to zorganizować. Dobrze byłoby przyjechać na wieś w czwartek wieczór, łapać w piątek rano i zawieść koty na zabieg, ale nie wiem czy uda się nam z urlopem na piątek i czy w ogole koleżance będzie tak pasować. Cholercia, chyba nie jestem urodzonym organizatorem...No i ja tak napisze że koty i koty, ale nie wiem czy uda się więcej niż po jednym kocie łapać, sterylizować, przechowywać...

berni

Post » Czw sie 29, 2013 20:22 Re: Darmowe sterylki dla kotów - Częstochowa

Powoli sytuacja sterylek się krystalizuje :D

Już dziękuję Agatce nr 3 i Zosik i ilgatto za pomoc :D

berni

Post » Czw sie 29, 2013 21:46 Re: Darmowe sterylki dla kotów - Częstochowa

Obiecałam berni pomoc przy tej akcji. Jeśli ktoś ma ochotę się dorzucić do tych i innych sterylek to zapraszam do wątku Operacji Zabieg, link w banerku. Kolejka kotów na sterylkę rośnie, każdy grosz się przyda... Musi się udać :ok:

Ilgatto, dzięki za znalezienie tak pomocnego weta. Świetna cena. 8)

Chiara

Od: Pt mar 18, 2005 20:40

Post » Sob sie 31, 2013 19:52 Re: Darmowe sterylki dla kotów - Częstochowa

Nasz wet jest nieoceniony. Czaruje tak, że kotka w 3 dobie jest jak nowa.

Jutro wkraczam na strych celem odgruzowania ;)

najszczesliwsza

[następna]