Schroniskowe kociarnie- zdjęcia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 19, 2013 15:23 Schroniskowe kociarnie- zdjęcia

Prowadzę szkolenia z zakresu bezdomności zwierząt dla pracowników schronisk, inspektorów weterynaryjnych, urzędników odpowiedzialnych za nadzór i kontrolę podległych im schronisk. Wpadłem na pomysł, żeby pokazywać im zdjęcia wzorowo prowadzonych kociarni, a więc tych kociarni wyposażonych w dużą wolierę, domki, naturalne drapaki w postaci pni i gałęzi do wspinania, budki w części wewnętrznej (zadaszonej) itp. Obecnie buduje się kilka schronisk, jeszcze inne dostają dofinansowania do modernizacji, a więc pieniądze są lub zaraz będą, brak jest tylko dobrych wzorców i pomysłów. Często jest tak, że wykonawcy nie mają żadnego doświadczenia w projektowaniu takich obiektów i mimo chęci pomieszczenia takie nie wyczerpują potencjału jaki w sobie mają. Jednym słowem fajnie byłoby mieć zdjęcia sprawdzonych kociarni, gdzie koty czuja się naprawdę dobrze. Zdjęcia umieszczone byłyby też na stronie FB, tak aby promować dobrze prowadzone schroniska dla zwierząt.

https://www.facebook.com/pages/Lontra/169405319850026

Franco

Od: Śro wrz 12, 2012 21:58

Post » Pt lip 19, 2013 18:11 Re: Schroniskowe kociarnie- zdjęcia

mogę podrzucić zdjęcia z katowickiego schroniska
tutaj trochę widać kociarnię http://www.youtube.com/watch?v=YMw8lsfOxzU

jest "konstrukcja" z drewna, itd, do tego nowa kwarantanna
na filmiku kociarnię widać koło 22-28 sekundy - jeśli można ją określić jako "ładną" to jutro zrobię zdjęcia ;)

charm

Od: Nie paź 26, 2008 20:07

Post » Pt lip 19, 2013 21:26 Re: Schroniskowe kociarnie- zdjęcia

Super, dziękuję za odzew. Najbardziej mi zależy na zdjęciach panoramicznych, z szeroką perspektywą, takich żeby widać było całe pomieszczenie i poszczególne rozwiązania. Pamiętam kilka lat temu byłem w Rzeszowie- tamta kociarnia zrobiła na mnie wielkie wrażenie, zwłaszcza jej część połączona z wybiegiem dla kotów, a w zasadzie ogrodzie... O schronisku w Milanówku słyszałem wiele dobrego. Wojewódzki Mazowiecki Lekarz Weterynarii uznał je za prowadzone wzorcowo w 2010r.. Z tego co widzę, Katowice też mają fajną kociarnię. Mam nadzieję, że to nie koniec propozycji. :D

Franco

Post » Pt lip 19, 2013 23:44 Re: Schroniskowe kociarnie- zdjęcia

na stronie na FB schroniska w Korabiewicach widziałam wybieg dla kociów. Ja dla swoich bezdomniaków też zbudowałam wolierę na działce, niedługo je przenoszę. Z ciekawości pogoogluję tę z Rzeszowa :D
Puszek ciuła do swojej skarbonki na nerki https://pomagam.pl/chorenerkipuszka

girlonthebridge

Od: Sob wrz 22, 2012 1:24

Post » Sob lip 20, 2013 17:30 Re: Schroniskowe kociarnie- zdjęcia

W Milanówku w sumie są 2 (albo 3) wybiegi zewnętrzne i chyba 5 kociarni w środku, o różnej wielkości. Dużo drapaków i ogólnie warunki naprawdę fajne, tym bardziej, że mają ok. 10 kotów (w sezonie kocięcym ta ilość potrafi wzrosnąć dwukrotnie), więc jak na tak niewielką ilość kotów to naprawdę komfortowo :ok:

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Sob lip 20, 2013 19:35 Re: Schroniskowe kociarnie- zdjęcia

Ostatnio przeglądałam strony hoteli dla kotów i zrobiłam wielkie oczy ze zdziwinia,że niektórzy to potrafią takie cuda wianki dla kotów powymyślać:) Myślę, że takie zdjęcia kocich hoteli też mogą być inspiracją, np:
http://www.hoteldlakotow.pl/hotel_dla_kotow/galeria
http://hotel-pupil.pl/galeria-zdjec/galeria-kota.php

Natruszka

Od: Czw maja 30, 2013 19:47

Post » Nie lip 21, 2013 19:30 Re: Schroniskowe kociarnie- zdjęcia

Szalony Kot pisze:W Milanówku w sumie są 2 (albo 3) wybiegi zewnętrzne i chyba 5 kociarni w środku, o różnej wielkości. Dużo drapaków i ogólnie warunki naprawdę fajne, tym bardziej, że mają ok. 10 kotów (w sezonie kocięcym ta ilość potrafi wzrosnąć dwukrotnie), więc jak na tak niewielką ilość kotów to naprawdę komfortowo :ok:

10 kotów... hmmm.... (brakuje emotki marzyciela....)
niedawno było coś koło 90... "norma" poza sezonem to powiedzmy 30-40...

Ogólnie dwie kociarnie, jedna mała, z półkami i malutką częścią zewnętrzną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

druga dużo większa, mająca część wewnętrzną (podobną do pierwszej, tylko ciut większą, ale że gorzej oświetloną, to zdjęć nie ma), część "częściowo wewnętrzną" - tzn są drzwi, przez które można przejść, przy zamkniętych drzwiach da się przejść, jeśli ktoś się mieści w ok 25cm otworze ;)
w części tej są kuwety, i takie "klatki", tzn półki, ze swobodnym wejściem od dołu, z miskami, i legowiskami, dla kotów, które "wolą być same"..

Obrazek

Obrazek

no i wybieg

Obrazek

Obrazek

Obrazek

do tego kwarantanna - dwa pomieszczenia z klatkami - koty leczone i kwarantanna dla nowych - łatwe do utrzymania w czystości :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

więcej zdjęć tutaj: https://plus.google.com/photos/10515888 ... I6NvLOLmQE

charm

Post » Nie lip 21, 2013 20:33 Re: Schroniskowe kociarnie- zdjęcia

Super, dziękuję za zdjęcia. Mam pytanie- z tego co widzę klatki kwarantanny były robione na zamówienie, mam rację?

Franco

Post » Nie lip 21, 2013 21:07 Re: Schroniskowe kociarnie- zdjęcia

My w Fundacji KOT co prawda nie mamy woliery tylko osiatkowane okna, ale staramy się, żeby było jak najbardziej domowo :D
http://www.fundacjakot.pl/index.php?opt ... y&Itemid=7
Piękna kwarantanna charm :ok:
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Nie lip 21, 2013 21:43 Re: Schroniskowe kociarnie- zdjęcia

Charm, bajeczna kwarantanna i przepiękny wybieg...

Co do ilości kotów w Milanówku - to schronisko pod TOZem, z tego co mi się wydaje. W związku z tym nie przyjmują wszystkich zwierząt, część odsyłają, gdy nie mają miejsc. No i jedno z wielu w okolicy Warszawy - mamy Milanówek, Józefów, Celestynów, koci azyl w Konstancinie, Paluch... Na Paluchu obłożenie jeszcze większe niż u Was :( i nie ma takiego wybiegu niestety...

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Nie lip 21, 2013 22:07 Re: Schroniskowe kociarnie- zdjęcia

Szalony Kot pisze:Charm, bajeczna kwarantanna i przepiękny wybieg...

Co do ilości kotów w Milanówku - to schronisko pod TOZem, z tego co mi się wydaje. W związku z tym nie przyjmują wszystkich zwierząt, część odsyłają, gdy nie mają miejsc. No i jedno z wielu w okolicy Warszawy - mamy Milanówek, Józefów, Celestynów, koci azyl w Konstancinie, Paluch... Na Paluchu obłożenie jeszcze większe niż u Was :( i nie ma takiego wybiegu niestety...

Nie jesteśmy pod TOZem: nazwa fundacji, która prowadzi schronisko w Mialnówku to Fundacja im. 120-lecia TOZ w Polsce. Nazwa mylna, bo z TOZem nie mamy w zasadzie nic wspólnego. Nasza fundacja prowadzi tylko to jedno schronisko.

Mamy podpisane umowy z ościennymi gminami na przyjęcia psów. Kotów trafia do nas mało, bo to gminy w których przeważa zabudowa jednorodzinna, nie ma właściwie blokowisk, gdzie bezdomność kotów byłaby zauważalna.

Nasza kociarnia to bardzo stary budynek, z tego powodu są problemy z ociepleniem (zła izolacja) i kilka innych.
Mamy trzy "kociarnie" (pomieszczenia dla kotów), każda z nich ma swój wybieg, niestety jeden z nich jest nieodpowiednio zabezpieczony i wymaga remontu, więc z tego powodu w największej kociarni mieszka tylko dwójka kotów. Czekamy na remont wybiegu, aby zacząć wykorzystywać w pełni tę kociarnię i wybieg przy niej.

Za to średnia kociarnia jest fajna, ma duży i fajnie ogrodzony wybieg, z którego koty bardzo chętnie korzystają.

Oprócz tych trzech kociarni mamy dwie izolatki oraz osobne pomieszczenie przy biurze dla najmłodszych kociąt.
Obrazek Obrazek

Anuk

Od: Pon paź 15, 2007 20:58

Post » Pon lip 22, 2013 7:49 Re: Schroniskowe kociarnie- zdjęcia

justyna p pisze:Piękna kwarantanna charm :ok:
Szalony Kot pisze:Charm, bajeczna kwarantanna i przepiękny wybieg...
dzięki :) :oops:

Franco pisze:Super, dziękuję za zdjęcia. Mam pytanie- z tego co widzę klatki kwarantanny były robione na zamówienie, mam rację?
tak, robione - to się trwale trzyma ściany, jest że tak to określę szczelne, żeby nie było problemu z utrzymaniem w czystości, dezynsekcji przy każdej zmianie "lokatora", itd.
klatek jest dość sporo (nie pamiętam :oops: chyba 45-48), choć i tak niestety bywa za mało :(

charm

Post » Pon lip 22, 2013 8:07 Re: Schroniskowe kociarnie- zdjęcia

Ale super :1luvu: Chętnie sobie zaznaczę, my niedługo remoncik, więc może jakieś pomysły podpatrzę ;)
Obrazek Obrazek Nefi - moje serduszko <3 Obrazek

LadyStardust

Od: Pon cze 25, 2012 21:02

[następna]