-Tamago, o czym myślisz?
-Tamago?
-tak, to teraz Twoje imię.
-imię? Nigdy nie miałam imienia.
-Każdy, kto jest dla kogoś ważny, powinien mieć jakieś imię-żeby łatwiej było o tym kimś mówić, i myśleć.
-Nigdy nie byłam dla nikogo ważna. Każdego dnia musiałam bać się i uciekać, bo przeszkadzałam. Tylko jedna kobieta, która przynosiła mi jedzenie,była dla mnie miła.Jej także się bałam. Nauczyłam się uciekać przed każdym, a mam już dwanaście lat-więc silne jest moje przyzwyczajenie. Ciebie też się boję.
-Wiem. Dlatego starasz się zniknąć, gdy podchodzę.
-Dwanaście lat strachu trudno zmienić. Długo jeszcze będę się bała.
-to nic. Poczekam.
-Najbardziej bałam się ostatnio. Ludzie nie lubią chorych kotów, a moje zakrwawione ucho i oko było bardzo widoczne. Przepędzali mnie i rzucali kamieniami. Nawet moje miseczki na jedzenie ciągle znikały, chociaż przecież nie przeszkadzały nikomu. Dlatego przeniosłam się w inne miejsce.
-Bałam się, że już nie wrócisz.Długo Cię nie było.
-Wróciłam, bo tam gdzie poszłam było tak samo. A moje stare miejsce znałam już od dawna, wiedziałam, gdzie mogę się schować...
-Nigdy nie miałaś domu?
-Domu?
-to takie miejsce, w którym nie trzeba się bać, nikt nie przepędza, miseczki z jedzeniem nie przeszkadzają i jest ciepło nawet w zimie.
-byłam w takim miejscu, bardzo dawno temu-byłam wtedy mała. Pamiętam, że w tym miejscu została moja mama, a mnie wyniesiono daleko, żebym nie mogła wrócić. Wtedy poznałam kobietę, która przynosiła mi jedzenie. Na początku próbowała mnie złapać, ale nie pozwoliłam jej na to.
-chciała zabrać Cię do swojego domu.
-skąd mogłam wiedzieć? Wszystko było takie nowe, niczego nie nie znałam, więc na wszelki wypadek zawsze uciekałam.Podobno, ludzie mówią, że byłam 'wolna'...
-wolność jest wtedy, kiedy czujesz się spokojna i bezpieczna.
-w takim razie chyba nigdy nie byłam wolna. Co ze mną teraz będzie?
-może ktoś będzie chciał z Tobą zamieszkać.
-a jeśli nie?
-to nic. Wtedy zostaniesz z nami.
-na długo?
-jak długo będziesz chciała. Mam nadzieję, że zdążysz przestać się bać.