Pingwinki i biało-bure już w DS

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 29, 2013 14:50 Pingwinki i biało-bure już w DS

Znajoma z sąsiedztwa, która pod okiem p. Ewy dokarmia koty w okolicy znalazła w śmietniku dwa maluszki. Na oko mają półtora miesiąca. To dwa kocurki, ślicznie umaszczone z białymi skarpetkami i różowymi noskami i bardzo głodne. Zajmie się nimi, ale potrzebuje pomocy a my jesteśmy spłukane. Jeśli ktoś mógłby odstąpić mleczka lub jakiegoś jedzonka, ewentualnie wspomóc finansowo, będziemy wdzięczne. Konieczny też będzie przegląd u weta, a jak pisałam w wątku Koneserowców, talonów w naszej dzielnicy nie będzie. Podobno burmistrz twierdzi, że problem kotów na Pradze Północ nie istnieje, bo już wszystkie zostały wykastrowane 8O Nie, no racja, pewnie nam się te wszystkie koty śnią.
Jak jutro dam radę wyjść z domu (bom chora) to zrobię maluszkom zdjęcia.

Edit: Dla jednego to już nawet mamy dom, ale najpierw trzeba zrobić przy nim co należy, bo dom biedny więc i tak będzie prosił nas o pomoc.

Edit: Maluszki już są cztery, opis i zdjęcia poniżej :strach: Dwa dni - dwa mioty. Co dalej?
Ostatnio edytowano Pt maja 24, 2013 21:03 przez Migota, łącznie edytowano 7 razy
Obrazek

Migota

Od: Sob mar 29, 2008 20:57

Post » Pon kwi 29, 2013 15:04 Re: Dwa małe pingwinki - prośba o pomoc PILNE!!!!!

O kurcze... Za maluchi!
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon kwi 29, 2013 15:09 Re: Dwa małe pingwinki - prośba o pomoc PILNE!!!!!

Migota, wolisz kasę czy kocie żarcie? Jeśli to drugie, to co kupić?
Kto ma koty, ten ma kłaki.
Trufelka & Merci & Wuzetek alias Pączusie Dwa i Sucharek

Fairy 20.12.15 :( Kocurra 24.01.2019 :( Skierka 6.10.2022 :( Mori 20.07.2023 :( Banshee 8.06.2024 :(

Petroniusz

Od: Wto sty 13, 2004 12:22

Post » Pon kwi 29, 2013 15:21 Re: Dwa małe pingwinki - prośba o pomoc PILNE!!!!!

podniosę wątek.
Sezon kociakowy trzeba uważać za otwarty :cry:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pon kwi 29, 2013 15:23 Re: Dwa małe pingwinki - prośba o pomoc PILNE!!!!!

migota, mogę oddać trochę jedzenia.
ostatnio robiłam zamówienie, nie wszystko mój kot chce jeść niestety, a jedzenie jest dobrej jakości mogłoby się przydać.
z tym, że to jedzenie dla dorosłych kotów, nie dla maluchów.
daj znać, proszę.

.Mia.

Od: Wto sty 15, 2013 19:03

Post » Pon kwi 29, 2013 15:50 Re: Dwa małe pingwinki - prośba o pomoc PILNE!!!!!

Dzięki dziewczyny.
Nie wiem czy karma dla dorosłych jest w tym momencie wskazana. Możliwe, że one dotąd tylko matkę ssały.

Petroniusz, mnie to wszystko jedno tylko jak się spotkamy? To jest problem bo daleko nam do siebie. Więc może lepiej kasa, bo mamy tu sklepy pod nosem i nawet nowy, całkiem tani zoologiczny. A Ewa zakupy załatwi. To co na początek potrzebne. Ale tak w ogóle to wszelkie produkty dla maluchów mile widziane.
Wkurza mnie to, że nie mogę wyjść, ale tak mnie kaszel dusi, że chyba udusi :twisted:
Obrazek

Migota

Post » Pon kwi 29, 2013 16:08 Re: Dwa małe pingwinki - prośba o pomoc PILNE!!!!!

Pingwinki jak będziecie miały zdjęcia to pochwalcie się jakie jesteście fajne .
Hop. :ok:
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger
Obrazek...ObrazekA tu znajdziesz nasz koci wątek: http://tiny.pl/hk6cq

Monika_Krk

Od: Wto lis 27, 2012 12:51

Post » Pon kwi 29, 2013 18:57 Re: Dwa małe pingwinki - prośba o pomoc PILNE!!!!!

Pingwinki kuwetkują, jeden ma lekką (mam nadzieję) biegunkę, a oba mają pchły, bo się bardzo drapią. Co ciekawe, nie boją się ludzi więc pewnie z domu wywalone :twisted: Były w takim małym kontenerze na kółkach, z klapą. Nijak by same nie wyszły.
A co jeszcze ciekawsze, pani która je znalazła ma psa i ten pies je od razu zaadoptował. Gania za nimi po całym mieszkaniu i zapędza je na posłanie. Musi być niezłe widowisko :D
Obrazek

Migota

Post » Pon kwi 29, 2013 18:59 Re: Dwa małe pingwinki - prośba o pomoc PILNE!!!!!

.Mia. pisze:migota, mogę oddać trochę jedzenia.
ostatnio robiłam zamówienie, nie wszystko mój kot chce jeść niestety, a jedzenie jest dobrej jakości mogłoby się przydać.
daj znać, proszę.

Jeśli masz jakieś mokre, którego Twój kot nie chce jeść, to może by małym nie zaszkodziły, tak po troszku wprowadzane. Bo co do suchego to nie wiem
Obrazek

Migota

Post » Pon kwi 29, 2013 19:20 Re: Dwa małe pingwinki - prośba o pomoc PILNE!!!!!

Migota, chodzi o p. Danusię?
Jeśli tak, to mój TŻ mnie dzisiaj poinformował o tych maluchach, nie wiem czy rozmawiał z Ewką czy osobiście z p. Danusią. W każdym razie nam przekazano, że dla maluchów potrzebne jest mleko, więc oddamy trochę Mixolu z fundacyjnych zapasów.
Możemy też obsłużyć kociaki weterynaryjnie, aczkolwiek przydałaby się pomoc w transporcie do lecznicy - trochę jesteśmy ugotowani czasowo.
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Pon kwi 29, 2013 20:09 Re: Dwa małe pingwinki - prośba o pomoc PILNE!!!!!

Tak, to o te maluchy chodzi. Chyba z Ewą rozmawiał. Właśnie, przydałby się przegląd. Ja niestety zdycham od piątku i nie wiem jak będzie jutro, więc się na transport zadeklarować nie mogę. Może zdjęcia zrobię, jak temperatura spadnie.

Edit: Ewa alarm od świtu podniosła więc założyłam wątek
Obrazek

Migota

Post » Wto kwi 30, 2013 6:42 Re: Dwa małe pingwinki - prośba o pomoc PILNE!!!!!

Migota pisze:
.Mia. pisze:migota, mogę oddać trochę jedzenia.
daj znać, proszę.

Jeśli masz jakieś mokre, którego Twój kot nie chce jeść, to może by małym nie zaszkodziły, tak po troszku wprowadzane. Bo co do suchego to nie wiem

migota, mam trochę mokrego, mogę ci przekazać.
możemy się umówić na przekazanie gdzieś w centrum lub w okolicach ostrobramskiej (będę jechała trasą na terespol).
z tym, że jestem w blokach startowych do wyjazdu na wieś, więc albo dzisiaj albo po długim weekendzie.
daj proszę znać najlepiej na pw, to się umówimy.

.Mia.

Od: Wto sty 15, 2013 19:03

Post » Śro maja 01, 2013 9:17 Re: Dwa małe pingwinki - prośba o pomoc PILNE!!!!!

Wczoraj rano u p. Danusi zadzwonił domofon. Nikt się nie odzywał, więc zeszła na dół. Patrzy, a tam karton. Zgadnijcie co w kartonie? Dwa gratisy, biało-buro-srebrne, chłopiec i dziewczynka. Czyli mamy już cztery kociaki. Nie wiem czy się śmiać, czy płakać. W końcu te podrzucone pod drzwi, a nie do śmietnika. Ciekawe ile takich niespodzianek jeszcze będzie?
Kociaki musiały siedzieć w tym kartonie co najmniej przez noc, bo dno było zasikane, zakupane, a one całe wysmarowane w odchodach.

Pingwinki oceniam na 5-6 tyg., nie więcej. Ewa dała im trochę na wyrost.
Biało-buro srebrne mogą mieć ze dwa tyg. (6-7) więcej, ale pełnych dwóch miesięcy to bym im nie dała, no i chude.
Oba mioty po domowych kotkach, nie boją się ludzi, nie boją się psa, wiedzą jak się wspinać po spodniach i na kanapę po narzucie. Jedzą, choć tym mniejszym trzeba jeszcze pomagać, ale na szczęście szybko załapują. Kuwetkują bez problemu.
Pingwinki całą wczorajszą noc przepłakały, za mamą zapewne. Mam nadzieję, że dzisiejsza noc była już lepsza. Na początku obie parki na siebie furczały i syczały, ale po południu już razem spały i się bawiły. Pchełki są, niestety. Starsze miały bardzo brudne uszy więc wyczyściłam i zakropliłam oridermyl. Mam nadzieję, że to tylko brud, choć drapią się po uszach. Ale możliwe, że to skutek moich zabiegów.
Zaraz powrzucam zdjęcia.
Obrazek

Migota

Post » Śro maja 01, 2013 9:48 Re: Dwa małe pingwinki - prośba o pomoc PILNE!!!!!

Zdjęcie poranne Obrazek i popołudniowe Obrazek Obrazek

Pingwinki Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Buraski Obrazek chłopiec Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
dziewczynka Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dodam jeszcze, że maluszki są cudownie umaszczone, czego moje kiepskie zdjęcia niestety nie oddają.
Pingwinki nie są tak do końca czarne, bo przez tę czerń przebiją tygrysie pręgi, a te starsze mają bure łepki a umaszczenie na grzbiecie srebrne.
Obrazek

Migota

[następna]