Problem z oczkiem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 11, 2013 14:03 Problem z oczkiem

Nigdy nie udzielałam się na tego typu forach, przejrzałam wątki i szczerze mówiąc nie wiem czy powinnam się pod jakiś podczepić, czy zakładanie nowego tematu jest ok.
Więc jeśli zrobiłam coś źle, proszę od razu nie wieszać :wink:

A teraz do sedna...
Mojej kotce pojawiła się wczoraj na oku błona, to oczko czasem ma całkiem zamknięte.
Przeglądając zdjęcia i informacje w internecie na moje oko najlepiej pasuje to do trzeciej powieki.
Nie ma gorączki , ani innych poważnie niepokojących objawów.
Nigdy nie była łakomczuchem, ale od jakichś trzech tygodni niemal na wszystko kręci nosem i nie pije zbyt wiele.
Czasami sobie kichnie, dwa razy tylko miała taką serię dwuminutową kichania, ale najpewniej coś wąchnęła, bo pocierała nosek łapką.
Jest kotem typowo domowym - nigdzie nie wychodzi i nie ma w domu kontaktu z innymi zwierzętami.
Z uwagi na sytuację finansową nie poleciałam od razu do weterynarza, no i trochę też z obawy o złe leczenie - już za kociaka trafiłam do weta, który raczej chciał wyciągnąć kasę niż ją leczyć.
Dlatego piszę tutaj, z pytaniem co może się wiązać z tą jej 'dolegliwością' i czy można pomóc zwierzakowi bez wizyty u weterynarza?

http://tinypic.com/view.php?pic=wvznyg&s=6
Tutaj zdjęcie oczka

misty089

Od: Czw kwi 11, 2013 13:41

Post » Czw kwi 11, 2013 14:32 Re: Problem z oczkiem

Jeśli przeglądałaś wątki, to już chyba wiesz, że nie ominie cię wizyta u weta ;)
To oko może być jedynie objawem poważniejszej choroby - kotka słabo je, a to jest b. niepokojące.
Nawet jeśli ktoś pokusiłby się o jakieś porady odnośnie oka, to wszelkie leki okulistyczne są na receptę.
Samowolne zakraplanie czegoś do oka może się źle skończyć (np. absolutnie nie wolno stosować rumianku!). Kotka musi być obejrzana przez dobrego lekarza, który pewnie zaleci badania krwi. Nie da się tego zrobić przez internet;]
Napisz, skąd jesteś, to ktoś może doradzi ci dobrego weta. Albo poszukaj w swojej okolicy w dziale "Weci polecani".
ObrazekObrazek

Hikiko

Od: Sob paź 30, 2010 22:27

Post » Czw kwi 11, 2013 20:52 Re: Problem z oczkiem

Co do rumianku wyczytałam gdzieś ,że nie powinno się go stosować, ale chyba zależnie od schorzenia, bo za młodu weterynarz (nie ten,który źle ją leczył) zalecił przemywanie rumiankiem , ran świerzbowych i oczek kiedy lekko jej ropiały i wtedy pomogło.
Słyszałam też coś o przemywaniu świetlikiem.
Jestem świadoma ,że nie zbadam jej przez internet,ale doświadczenie i porady innych bywają pomocne nawet jeśli pójdzie się do weta.

misty089

Post » Czw kwi 11, 2013 21:51 Re: Problem z oczkiem

nie przemywaj tego rumiankiem :!: :!: :!: trzecia powieka to oznaka choroby kota ....
Przyczyny wysunięcia się trzeciej powieki

Trzecia powieka jest niezwykle wrażliwa i podatna na różnego rodzaju zakażenia, a także podrażnienia spowodowane obecnością drobin kurzu, pyłków, cząstek brudu. W czasie aktywności migotka nie powinna być widoczna, jednak czasami możemy zaobserwować nachodzącą na powierzchnię rogówki białą błonkę (może ona zasłaniać znaczną część oka).

Wysunięta trzecia powieka może świadczyć o tym, że ze zwierzęciem dzieje się coś niedobrego.
Przyczyn może być kilka – oto niektóre z nich:

- choroby ogólnoustrojowe, zwłaszcza wirusowe (np. koci katar)
- uraz rogówki – trzecia powieka nasuwa się na gałkę oczną, gdyż organizm w ten sposób usiłuje „usunąć” przyczynę podrażnienia oka
- inwazja pasożytów wewnętrznych (nicienie, tasiemiec itp.)
- silne osłabienie organizmu
- ciało obce w oku
- infekcje
- zaburzenia nerwowe
- odwodnienie organizmu
- spadek ciężaru ciała
- zapadnięcie się gałki ocznej (wskutek niektórych chorób)

Jeśli zauważymy u naszego kota nasuniętą na oko trzecią powiekę, koniecznie udajmy się do lekarza weterynarii – tylko on po szczegółowym zbadaniu kota może postawić właściwą diagnozę i zastosować odpowiednie leczenie w zależności od przyczyny wysunięcia się trzeciej powieki.

Nie próbujmy nigdy stosować żadnych środków bez konsultacji z lekarzem weterynarii, gdyż możemy poważnie zaszkodzić naszemu pupilowi. Przykładem jest chociażby przemywanie oczu kota naparem z rumianku – rumianek rozpulchnia błony śluzowe, a w przypadku niektórych chorób, np. herpeswirozy, rozpulchniona tkanka sprzyja wnikaniu bakterii do oka, co powoduje powikłania.
Obrazek

#MAGDA#

Od: Śro cze 30, 2010 22:32

Post » Pt kwi 12, 2013 13:36 Re: Problem z oczkiem

Witaj, dopiero teraz zajrzałam. Jestem z Włocłąwka. Bardzo polecam dr Kraszewskiego. Przyjmuje na ul. Łanowej. Fajna i z podejściem , rozsądna jest też dr Kopeć. Przyjmu7je na ul. Kraszewskiego-centrum.
Biegaj sobie za TM kochana Misieńko [*]/26.05.2005r.-11.11.2010r./
===================================
Teraz w Twoim domku mieszka Miłka:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Prawda, że pięknota

Dom bez kota jest jak samolot bez pilota

ula-misia

Od: Pon lis 01, 2010 14:34

Post » Pt kwi 12, 2013 14:00 Re: Problem z oczkiem

Witam,
rumianku nie wolno, można świetlik... ale nie rób nic tylko idź do weta. Choroby, zarobaczenie zazwyczaj wywołują wystające trzecie powieki ale obie-zazwyczaj! Na zdjęciu ewidentnie jest to jedna powieka jakby jakiś uraz mechaniczny... nie ma co gdybać trzeba kocie pokazać wetowi...

Lila84

Od: Pon lip 02, 2012 14:52

Post » Sob kwi 13, 2013 19:13 Re: Problem z oczkiem

Co słychać? Jak kicia? Obejrzał ją weterynarz?
Biegaj sobie za TM kochana Misieńko [*]/26.05.2005r.-11.11.2010r./
===================================
Teraz w Twoim domku mieszka Miłka:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Prawda, że pięknota

Dom bez kota jest jak samolot bez pilota

ula-misia

Od: Pon lis 01, 2010 14:34

Post » Śro kwi 17, 2013 18:34 Re: Problem z oczkiem

ula-misia dziękujemy za zainteresowanie :wink:
Właśnie wróciłyśmy od weta.
Byłyśmy na Łanowej ale u dr.Walczak.
Jakiejś konkretnej diagnozy nie usłyszałam.
Póki co postawione jest na stan zapalny od ząbków, które ma nie załadne po stronie chorego oczka.
Kotka dostała dwa zastrzyki i dwa leki w tabletkach.
Synergal na 8 dni i Tolfedine na 4 dni.
Po ośmiu dniach mamy telefonicznie powiedzieć jak się sprawy mają i wet zadecyduje co dalej.
Po wykurowaniu raczej nie obejdzie się od czyszczenia ząbków.
Wymacane ma też guzki przy brodawkach, ale ten temat na razie zostawiamy.
Pani doktor policzyła tylko za wizytę.

misty089

Post » Nie cze 09, 2013 7:14 Re:

Niech się szybko kuruje
kicikicimiauhau