Zajączek ..........................

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 09, 2013 15:05 Zajączek ..........................

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kochani dziś byłkam z Alą i jej córką w ośrodku i złapaliśmy kotka który już kilka dni kulał i się okazało że ma ropień łapka już jest sina .Kotek został u weta w szpitaliku będzie leczony wet ma nadzieje ze nie doszło do martwicy, czas pokaże mam w poniedziałek zadzwonić ......Pilnie szukam dt dla kota gdyż jest zimno jak go odbiore od weta nie mam co z nim zrobić , a do ośrodka wypuścić na zimno jeszcze z rana....To ok trzy letni kocurek oswojony trzymałam go przy zastrzyku zero problemu , w transportówce tak gadał ..Kotek został porzucony w ośrodku zeszłego roku to domowy kot , bardzo ładny umaszczenie ma zajączka , nie umie się odnaleźć w ośrodku koty go przeganiają ...A on każdemu kotu schodzi z drogi jest łagodny bardzo .Prosze o pomoc w dt lub jeżeli ktoś by chcial się dorzucić do weta ...ten kot już tyle przeszedł porzucenie przez swojego pana i poniewierka piersza jego zima spędzona na ziemi pod domkiem letniskowym ;( Pilny DT.!!!!!!
Ostatnio edytowano Śro kwi 03, 2013 19:07 przez lidka02, łącznie edytowano 3 razy

lidka02

Od: Czw cze 09, 2011 9:22

Post » Sob mar 09, 2013 16:57 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

Przyłączam się do prośby, serce się kroi, na chwile go przytuliłam, a on wcisnął główkę w mój rękaw. A w samochodzie , w transporterku, w cieple położył się i spał. Proszę pomóżcie znaleźć dla niego jakiś kąt. Pod koniec tygodnia trzeba go zabrać od weta i co dalej? :cry:
Ropień jest od ugryzienia przez innego kota :cry:

Wpłaty dla Zajączka:

rysiula : 100,00
Barbara z FB: 202,00
kotkins: 100,00
bazarek : 273,00
Razem: 675,00

Wydatki: :arrow: Lekarz wet :arrow: 270,00
transport Zajączka: :arrow: 170,00
Razem: 440,00

Obrazek[/quote]

Pozostało: 235,00. Pieniądze te zostaną przeznaczone na leczenie koleżanki Zajączka, białej 10-letniej koteczki z chorymi oczami :(
Ostatnio edytowano Pon mar 25, 2013 20:10 przez alab108, łącznie edytowano 5 razy
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Sob mar 09, 2013 17:14 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

córka alab108

Od: Wto sie 07, 2012 20:28

Post » Sob mar 09, 2013 17:29 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

Następna bieda :(

Zróbcie mu przy okazji testy, bo wtedy łatwiej szukać choćby tymczasu.
Oby się udało łapkę uratować :ok: :ok: :ok:
Wiatrusia [*] 27.09.2012 r. Kacperek [*] 02.12.2016 r.
Filemonek [*] 31.03.2017 r.

EVA2406

Od: Pt lip 27, 2007 13:47

Post » Sob mar 09, 2013 20:33 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

O Boże, jaka bieda, on tam nie może wrócić :(

iwoo1

Od: Pt sty 11, 2008 18:37

Post » Sob mar 09, 2013 20:35 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

EVA2406 pisze:Następna bieda :(

Ewuniu bardzo chętnie, tylko za co? :cry:
Obrazek

alab108

Od: Wto lis 09, 2010 22:35

Post » Sob mar 09, 2013 20:36 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

EVA2406 pisze:Następna bieda :(

Testów nie zrobie bo nie wiem ile zapłace wet założył mu karte pacje nta na moje dane ...Zrobie co moge ale za wiele nie moge ...

lidka02

Post » Sob mar 09, 2013 20:38 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

Iwoo1 wiem w transporterku chciał pod kocyk wejść tak mu bylo dobrze i tak gadał :cry: chyba kiedyś zejde na zawał .Ala widziała widzi że to nie takie proste jak nie którzy pisza ...

lidka02

Post » Sob mar 09, 2013 20:59 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

kolejna bieda :oops: :oops:

podniose
agula76

Post » Sob mar 09, 2013 20:59 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

Jest tyle ludzi tu wiem że koty znajduja tutaj dt więc prosze o dt dla niego ..Mysle że to co zrobił mu człowiek taką krzywde pora już naprawić , proszę on nie może wrócic tam .Jak będe musiała to go uśpie nie dam go do ośrodka z powrotem żeby go inne koty gryzły.

lidka02

Post » Sob mar 09, 2013 21:10 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

Z ropniem miejmy nadzieję że wet sobie poradzi, z miejscowymi małymi ogniskami ewentualnej martwicy też - gorzej ze znalezieniem domku :(
Niech się ktoś zlituje i weźmie biedaka, nie usypiaj go :(
Ja nie dam rady teraz przy nowym i jeszcze nie do końca sprawdzonym a co dopiero nieoswojonym kocie w domu :/ Brak mi pomieszczeń do ewentualnego zamknięcia kolejnego kota a z żadnym z dwóch nie mogę go złączyć :/

Czym go leczy wet, wiadomo?
Jaki antybiotyk?
Przyznam, że zupełnym przypadkiem (w sobotę popołudniu wet nie przyjmuje, dopiero w poniedziałek, a kot płacze i ma gorączkę. Auta jak na złość brak) wyleczyłam brzydkiego podskórnego i długo niewidocznego pougryzieniowego ropnia na głowie Julka zwykłą amoksycykliną- tą samą którą podaje się kotom przeciwmartwiczo- przynajmniej moja wet podaje i jak narazie skutecznie.
Amoksycyklina pochodziła z.... Duomoxu - antybiotyku dla ludzi za śmieszne 5zł za paczkę (czysta amoksycyklina). Przeciśniętego w wyciskarce do czosnku na proszek i w dawce "na oko" zmieszanego z jedzeniem - czyli baaaaaardzo minimalnej bo to tabletki 1000mg.
Oczywiście ropa mimo protestów kota została delikatnie wyciśnięta (łatwo nie było,totalny brak rany a kot płaaaaacze z bólu), łepek umyty i miejsce wycieku posmarowane Triblotic'kiem.
W poniedziałek rano po wysięku już śladu nie było, gorączka spadła zaraz po usunięciu ropy i podaniu antybiotyku, a popołudniowa wizyta u wet zakończyła się kontynuacją podawania antybiotyku jeszcze przez 2-3 dni.
Zmian skórnych poza lekkim wyłysieniem z futerka (w 2 tyg zarosło) nie stwierdzono.

Wiadomo, wizyta u weta ważna by dobrać dawki, ale na przyszłość w razie braku możliwości szybkiej wizyty z czystym sumieniem sposób polecam- moja wet nigdy go nie skrytykowała, jeśli kot nagle dostał procha przed wizytą to zwyczajnie wprowadzała dalej wersję weterynaryjną odpowiednią do wagi.
Triblotic sama dała na ucięty ogonek aby smarować jak nie było widać ropy.

Zestaw amatorski ale przetestowany i skonsultowany z lekarzem- co najważniejsze działający w sytuacjach krytycznych i przy całkowitym braku funduszy- na mniej groźne przypadki może się komuś przyda.
Sadysta Zabrza cd http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=160149
Tona karmy dla schroniska !! http://www.youtube.com/watch?v=YMw8lsfOxzU
Obrazek Julian [*] (13.02.14) i Rysia Obrazek Sara [*] 17.09.2013

Ventrue1

Od: Pon mar 04, 2013 20:41

Post » Sob mar 09, 2013 21:14 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

lidka02 pisze:Jest tyle ludzi tu wiem że koty znajduja tutaj dt więc prosze o dt dla niego ..Mysle że to co zrobił mu człowiek taką krzywde pora już naprawić , proszę on nie może wrócic tam .Jak będe musiała to go uśpie nie dam go do ośrodka z powrotem żeby go inne koty gryzły.

Taki szantaż to już jest niesmaczny :|
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Sob mar 09, 2013 21:18 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

Kot został lekko uspiony bo lapki nie dał dotknąć , wet wycisnął wszystko i do środka wduśił jakiś antybiotyk z tuby nie patrzyliśmy na nazwe ..Bedzie miał co dzień rane czyszczoną i płukana jak lapka będzie puchła będzie miał USG .....Dużo wyniesie szpitalik , ale jak będzie lepiej nie można go teraz z budynku dac na mróz żeby szedł pod domek na glebe a inne koty będą znów go gryzły ...Ja nie moge go zabrać do domu bo mam na chwile obecną 20 kotów w domu...Zobaczymy może z tych osób co o mnie ciągle źle piszą ktoś da mu dt...

lidka02

Post » Sob mar 09, 2013 21:19 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

Szenila pisze:
lidka02 pisze:Jest tyle ludzi tu wiem że koty znajduja tutaj dt więc prosze o dt dla niego ..Mysle że to co zrobił mu człowiek taką krzywde pora już naprawić , proszę on nie może wrócic tam .Jak będe musiała to go uśpie nie dam go do ośrodka z powrotem żeby go inne koty gryzły.

To nie szantaż to fakt ..a co mam go wypuścić gdzie jest 25 kotów wolnozyjących w jednym miejscu żeby go gryzły jak on nie umie sie bronić..

lidka02

Post » Sob mar 09, 2013 21:20 Re: Pilnie dt dla kota , ropień sina łapka i poniewierka ;(

Szenila pisze:

Niestety, też tak to odebrałam :(

Lidka, zapytaj ile będą kosztowały testy. Jeśli w granicach zdrowego rozsądku, pokryję koszty.
Wiatrusia [*] 27.09.2012 r. Kacperek [*] 02.12.2016 r.
Filemonek [*] 31.03.2017 r.

EVA2406

Od: Pt lip 27, 2007 13:47

[następna]