Środki na smrodki - polecam!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 13, 2012 9:51 Środki na smrodki - polecam!

Dla azyli, domów tymczasowych, opiekunów kotów załatwiających się poza kuwetą i innych „zasikanych” polecam nowoodkryte przeze mnie środki czyszcząco-neutralizujące brzydkie zapachy.
Co prawda nadal uważam za bezkonkurencyjny Vitopar MSC koncentrat, ale ten niestety jest drogi (ok. 70-80 zł butelka 1 litrowa) i używa się go w bardzo małym rozcieńczeniu lub bez. Niektórzy z forum polecają Starfrish ale mnie osobiście on nie pasuje, gdyż nie ma zapachu, nie daje tego przyjemnego wrażenia długo utrzymującej się świeżości jak Vitopar oraz te poniżej opisane środki:

Producent: Richard KÜHN, Niemcy
http://www.richard-kuehn.pl
Dystybutor: CPD Alina Tomaszewska, biuro handlowe ul. Myśliborska 98 G, 03-185 Warszawa.
Tel/fax 22.747 16 85, biuro@cpdat.pl, cpdat.pl

Ja kontaktuję się bezpośrednio z przedstawicielką, która dostarcza te środki do mojej pracy. (Preparaty te dostrzegłam u serwisu sprzątającego w mojej instytucji). Jest to pani Ewa Kaczmarek 504 206 499. To od niej dostałam próbki i ofertę.

Linia zapachowa ER-KA 610
• Erka 610 neutralizator – 1 litr do rozcieńczania teoretycznie wg ulotki w 100 litrach!!!
Ja litrową butelkę rozpuszczam w kilkunastu litrach wody .
Można nim myć kuwety, zmywać podłogi inne powierzchnie, rozpylać spryskiwaczem, płukać zanieczyszczone tkaniny, dywany, itp. Daje świeży cytrusowy zapach.
Cena brutto 40, 46 zł za litr koncentratu.
http://cpdat.pl/product_info.php/erka-6 ... 7a0299fb84

• Microbiofix - 1 litr, środek całkowicie ekologiczny, wyprodukowany na bazie kultur bakterii. Rozkłada zanieczyszczenia biologiczne na czynniki pierwsze, w 100 % usuwa przykre zapachy Również usuwa plamy pochodzenia organicznego (tłuszcze białka). Można stosować jako przepychacz do zapchanej kanalizacji.
Ten drogi preparat, bo używany w małym rozcieńczeniu polecam do stosowania (polewania) bezpośrednio na miejsca zasikane.
Cena brutto 76,66 za litr
http://www.richard-kuehn.de/pl/produkty ... iofix.html
Drogi podobnie jak Vitopar, bo stosuje się raczej bez rozcieńczania.

Firma ta ma jeszcze inne fajnie środki np. zapach do pomieszczeń do rozpylania, olejki zapachowe, bardzo wydajne mleczko do czyszczenia.

Niniejszym oświadczam, że nie mam żadnych powiązań z producentem ani dystrybutorem polecanych tu środków chemicznych ani nie czerpię żadnych korzyści osobistych z tego tytułu.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Czw wrz 13, 2012 10:17 Re: Środki na smrodki - polecam!

Świetnie, że założyłaś taki wątek, bo problem jest poważny i często się z nim stykamy na forum.

Może inni też wpiszą swoje "patenty" na smrodki?
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Czw wrz 13, 2012 10:18 Re: Środki na smrodki - polecam!

O to jest ciekawe ,Prakseda olejki próbowałaś ?

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Czw wrz 13, 2012 10:24 Re: Środki na smrodki - polecam!

iwona66 pisze:O to jest ciekawe ,Prakseda olejki próbowałaś ?

Tak, mialam próbkę jednego. Jest ok, dość silny rzeczywiście. Nadaje się, do tego wodnego nawilżacza, który mam dzięki Tobie.
Ale osobiście wolę takie typowe do kominków zapachowych, bo mogę wybierac zapachy, ktore mi pasują. Zawsze wybieram cytrynkę lub pomarańczę.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.

Prakseda

Post » Czw wrz 13, 2012 10:27 Re: Środki na smrodki - polecam!

Prakseda pisze:

Tak, mialam próbkę jednego. Jest ok, dość silny rzeczywiście. Nadaje się, do tego wodnego nawilżacza, który mam dzięki Tobie.
Ale osobiście wolę takie typowe do kominków zapachowych, bo mogę wybierac zapachy, ktore mi pasują. Zawsze wybieram cytrynkę lub pomarańczę.

To pod nr tel.podany mozemy dzwonic i zamawiać ?
przywiezie nawet ,czy jakieś minimum trzeba zamówic ?

iwona66

Post » Czw wrz 13, 2012 10:44 Re: Środki na smrodki - polecam!

Bardzo przydatne informacje. Narazie mi nie sikaja ale kto wie kiedy znowu się przytrafi.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

Post » Czw wrz 13, 2012 11:13 Re: Środki na smrodki - polecam!

iwona66 pisze:
Prakseda pisze:

To pod nr tel.podany mozemy dzwonic i zamawiać ?
przywiezie nawet ,czy jakieś minimum trzeba zamówic ?

Można dzwonic do p. Ewy. Limitu nie ma.
Nie wiem jak dostarczają, ja mam ten komfort, że moja firma to zamawia i przywożą, wię przy okazji odbieram i ja.

Prakseda

Post » Czw wrz 13, 2012 11:56 Re: Środki na smrodki - polecam!

W-wa dostawa pod adres bez minimum ,inne miasta dostawa gratis przy zakupie powyzej 100pln
dzwoniłam :mrgreen:

iwona66

Post » Czw wrz 13, 2012 15:50 Re: Środki na smrodki - polecam!

bardzo dziękuje za cenne informacje :)

Blue_Sky

Od: Czw wrz 13, 2012 15:44

Post » Wto wrz 18, 2012 14:09 Re: Środki na smrodki - polecam!

Którymś z nich można spryskać po prostu dom?
Nie mam plan zasikanych, czy coś, po prostu przeszły trochę pokoje zapachem. Chyba wszystko przeszło. Ściany, obraz, podłoga i meble :roll:
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto wrz 18, 2012 14:17 Re: Środki na smrodki - polecam!

wistra pisze:Którymś z nich można spryskać po prostu dom?
Nie mam plan zasikanych, czy coś, po prostu przeszły trochę pokoje zapachem. Chyba wszystko przeszło. Ściany, obraz, podłoga i meble :roll:

Tak, mają tez w ofercie zapach do pomieszczeń, do rozpylania.

Może zastosuj tez kominki zapachowe ( do kupienia w wielu sklepach - gospodarstwo domowe, upominki), jest cała gama olejków do nich. Cytrusy dają przyjemne odświeżenie.
Są też różnego rodzaju odświeżacze typu Brise do kontaktu, są też zawieszane na ścianach automatycnze spray'je na baterie, które co kilka minut rozpylają zapach. Do kupienia np w sieci Rossmann, w marketach.

Prakseda

Post » Wto wrz 18, 2012 14:30 Re: Środki na smrodki - polecam!

Brise i te cuda z hipermarketów duszą i nie eliminują zapachu, tylko maskują.
I są trujące dla kotów.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Wto wrz 18, 2012 14:37 Re: Środki na smrodki - polecam!

wistra pisze:Brise i te cuda z hipermarketów duszą i nie eliminują zapachu, tylko maskują.
I są trujące dla kotów.

Wiesz, wszsytkie środki rozpylane tylko czasowo maskują.
Dlatego polecam te neutralizatory, którymi trzeba zadziałać bezpośrednio na żródło. Jeżeli przesiąkły meble, podłoga, to tym środkiem zmywam, zaslony narzuty piorę w tym (dodaje do ostatniego płukania)spryskuję tapicerkę, tapetę i inne sprzęty. Nie widzę innego sposobu. Trzeba zadziałać na żródło. W powietrzu utrzymują się tylko skutki tego, co u źródla.
Cała chemia jest trująca i dusząca.
Ekologicznie naturalne są tylko: polecany przeze mnie Microbiofix, jak równiez Vitopar (ale ten MSC).

Prakseda

Post » Wto wrz 18, 2012 14:56 Re: Środki na smrodki - polecam!

Kuweta jest umyta, żwir wymieniony. Podłogę odkurzam codziennie i tak samo zmywam podłogę.
Dziś umyłam meble pronto, ale to guzik dało. Okno otwarte cały czas.
Chyba kupię vitopar, jest w promocji.

A co to jest ten, Vitopar GC? Bardzo się rózni od MSC? Za cholerę nie rozumiem jakie są miedzy nimi róznice.
No i jeszcze zapach fajek trza trochę zlikwidować, bo się nie da wysiedziec w domu :wink:
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Wto wrz 18, 2012 15:04 Re: Środki na smrodki - polecam!

Wistra zainwestuj w nawilżacz powietrza ,dolewaj olejki
eteryczne i zapach zmienisz w całym mieszkaniu ,
obecnie mam 6 kuwet w pokoju i trzy małe lejki ,zapach
całkowicie opanowany ,fajkowy też ,polecam :ok:

iwona66

[następna]