Miało być jedno szczęście są 2 :) porady ???

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 17, 2012 7:28 Miało być jedno szczęście są 2 :) porady ???

Witam,
Miałam przygarnąć jednego kotka, którego wiozłam 3.5 godz na kolanach biednego spłoszonego z pseudohodowli kotka syjamskiego starego typu. A że miałam rezerwacje również w swoim mieście na szylkretke piękna, za zezwoleniem męża mam je obie :) :) Także mam dwa koty-kotki-mają po 8-9 tygodni. Od razu pisze o pseudohodowli gdzie koteczka siedziała w smierdzącej sieni, zimnej, sama i teraz to taki dzikusek że nawet odgłosu tv się boi, ale jest coraz lepeij. Z kolei szylkretka rządzi. Mam malutki problem. Od razu kotki odrobaczyłam SAMA pastą, zanim poznały mieszkanie i zaczęły jeść. Poprostu weszliśmy do domu, pobiegały i dostały paste w pyszczek. No i tak- Tajska ślicznie je,pije,siku,kupa. Z kolei mam problem z szylkretką bo nie wiem czy to nowe miejsce czy odrobaczanie ale nie chce jeść. Piłaby tylko mleko krowie podgrzane bo zimnego nietknie. Konsultowałam to z poprzednią właścicielka co jadła itd. Kupiłam to samo ale wogóle zainteresowania saszetkami czy suchą. Tylko mleko i tak od wtorku wieczorem. Siku robi normalnie, ale kupa była tylko raz po ok dobie od pasty odrobaczającej. Była bez robaków, konsystencja na 6. Kotka się ciągle bawi, nie widać oznak żadnych chorób. wygląda to tak, że jej jedzeniem jest picie mleka i jedyne w kuwecie to siku. I nawet nie moge powiezieć ze ne ma apetytu bo chętnie pije to mleko :) Nie wiem co robić. Dziś zdecydowałam że ja troche przegłodze i odtawie mleko bo może zaspokaja sobie głód. Zobaczymy...co myślicie????

Lila84

Od: Pon lip 02, 2012 14:52

Post » Pt sie 17, 2012 8:21 Re: Miało być jedno szczęście są 2 :) porady ???

koniecznie podaj parafinę :!: mogła przytkać się robalami :!:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Pt sie 17, 2012 11:47 Re: Miało być jedno szczęście są 2 :) porady ???

Na szczęście zaczęła jeść, PRZEŁOM. chyba zgłodniała bez tego mleka, ale cwaniara bo je z ręki a z talerzyka czy miski nie. Nawet sucha wcina ale podaną na ręce ot księżniczka. Kupala małego zrobiła, malutki ale to dobry znak. Wstrzymam sie z tą parafiną, chyba ruszyła maszyna :) :) :)

Lila84

Post » Pt sie 24, 2012 10:20 Re: Miało być jedno szczęście są 2 :) porady ???

Słuchajcie mam malutką zagwostkę. Odrobaczyłam oba kotki we wtorek rano tabletka cestal cat. No i ta o którą teraz mi chodzi po ok 2 godz po odrobaczeniu zrobiła kupke o łanej konsystencji ale z małym robakiem, jednym, nieruszającym się. Dzwoniłam do weta że oczywiście to normalne, tabletka powybija co ma wybić i za 14 dni na powtórke a w najbliższą sobote do szczepienia. Było to ich drugie odrobaczanie bo tydzien wczesniej jak dotarły do mnie do domku od razu pasta banminth zatkałam im pyszczki. No i tak, chodzi o Kasie, zrobiła tą kupe z robakiem po 2 godz i kolejne jej kupki były coraz rzadsze, ale już bez widocznych robaków. Druga kotka ma sie dobrze. Kasia z kolei jest bardzo wesoła, ma apetyt, pije i je, bawi się z Basia ale nurtuje mnie ta luźna kupka. Z tego co czytam to może tak być po odrobaczaniu. Jej częstotliwość to mniej wiecej tak : śpi ze 2 godz, bawi się z pół idzie kupe, idzie jeść i znów spać. Czyli wychodzi na to że kupal jest mniej wiecej co 3 godziny. Do dzis luźna kupka miała jeszcze forme kupki a dzisiejsza juz była mocnej luźna, ale z taką samą częstotliwością. Może podać węgiel? jak tak to ile? Czy myślicie że to od odrobaczania??? czy wykluczone jest w takim przypadku szczepienie?

Lila84

Post » Pt sie 24, 2012 11:33 Re: Miało być jedno szczęście są 2 :) porady ???

nikt nie chce mnie wspomóc radą - podnosze

Lila84

Post » Pt sie 24, 2012 11:39 Re: Miało być jedno szczęście są 2 :) porady ???

Nie dawaj węgla - lepiej niech ją przeczyści (no chyba, żeby się z kota lalo) i pozbędzie się wszystkich toksyn.
A szczepienie to i tak minimum 10 dni po odrobaczeniu.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pt sie 24, 2012 11:44 Re: Miało być jedno szczęście są 2 :) porady ???

nie, nie lało sie,ale jej dwie ostatnie kupki już nie były uformowane tylko takie placki a nawet usłyszałam furknięcie jelit :D no takie jak dorośli też przy biegunce. Ostatnią kupe robiła ok 9, teraz nic także nie goni jej. Już tyle sie naczytałam o tych pp i innych choróbskach a poza tym 2 miesiące temu uspałam kicie na padaczke ciężką która wcześniej wymiotowała i się niby zakłaczyła i generalnie w ciągu tygodnia było po kotce że jestem teraz PRZEWRAŻLIWIONA tymbardziej ze kotki są jescze przed szczepieniami.
ot i dziękuje że ktoś sie zainteresował i odpisał :D

Lila84

Post » Pt sie 24, 2012 19:15 Re: Miało być jedno szczęście są 2 :) porady ???

Nie dawaj kiciom krowiego mleka, często po nim występuje biegunka. Zamiast tego mozesz zakupić im specjalne mleko dla kotów w zoologicznym ( czasem w marketach jest). Zawsze muszą mieć świeżą wodę. Mam nadzieję,ze kupa się unormowała?

beata1973

Od: Czw gru 08, 2011 8:24

Post » Pt sie 24, 2012 19:16 Re: Miało być jedno szczęście są 2 :) porady ???

Przy luźnej kupie dobrze podawać gotowanego kurczaczka z odrobiną ryżu :)

beata1973

Post » Pt sie 24, 2012 19:41 Re: Miało być jedno szczęście są 2 :) porady ???

beata1973 pisze:Nie dawaj kiciom krowiego mleka, często po nim występuje biegunka. Zamiast tego mozesz zakupić im specjalne mleko dla kotów w zoologicznym ( czasem w marketach jest). Zawsze muszą mieć świeżą wodę. Mam nadzieję,ze kupa się unormowała?

Może być, ale takie: http://dodomku.pl/produkt/22734/5900027 ... ktozy.html

felin

Post » Pt sie 24, 2012 20:16 Re: Miało być jedno szczęście są 2 :) porady ???

hej hej dziewczyny, ja kocia mama- to wiem że mleka nie wolno. Pija wode, sucha rc a mokra animonda dla kociąt oczywiście. I w sumie od rana dopiero o 18 kupa była lużna, no i po posiłku mokrym też. Może to ta animonda???? jakoś wydaje mi sie ze jak cały dzień podgryzała suche rc to nawet kupy nie było.

Lila84

Post » Pt sie 24, 2012 20:22 Re: Miało być jedno szczęście są 2 :) porady ???

Może być - po animondzie moje dorosle kocury też czasem sraczkę mają. Zmień na parę dni na coś innego, to się przekonasz.

A mleka bym nie demonizowala w ogóle: istnieją (o dziwo :mrgreen: ) takie koty, które przez cale życie piją mleko i nic im nie jest. Inne piją jako kociaki, a potem same z siebie przestają. Ja mam aktualnie "na stanie" taki jeden ezgemplarz, który pija, ale to z linka, bo po normalnym też sraczuszka. Pozostali nie piją w ogóle, choć obecny najstarszy jako kociak pijal chętnie bez żadnych sensacji; teraz woli od czasu do czasu śmietankę.

felin

Post » Pt sie 24, 2012 20:29 Re: Miało być jedno szczęście są 2 :) porady ???

jedna z nich piła mleko, właśnie Kasia, ale na początku bo nic innego nie chciała, ani suchego ni mokrego i po konsultacji z właściecielem mówiła ze piła mleko matki + krowie. To ja jej dałam krowie bo zatkana była po 1 odrobaczaniu, wiec jakby miała lużną to nawet na korzyść. Pózniej ją przegłodziłam bo wiedziałam ze długo tak nie może byc i zaczęła jeść rc i pić wode :)

Lila84

Post » Pt sie 24, 2012 20:32 Re: Miało być jedno szczęście są 2 :) porady ???

mam nadzieję,że jutro będzie lepiej :)

beata1973

Post » Pt sie 24, 2012 20:41 Re: Miało być jedno szczęście są 2 :) porady ???

Ja maluchom daję do spróbowania. Jak nic się nie dzieje, to niech sobie piją dopóki chcą. Zwykle mając okolo 6 miesięcy same rezygnują. Aktualny najstarszy jako kociak dostawal zupke mleczną z kaszką manną i maslem, bo lubil; dalej lubi zresztą, więc też od czasu do czasu dostaje :D

felin

[następna]