Sezon na kociaki w pełni - co widać. Na adopcje niestety raczej ogórkowy - i to jak. A smarkaczy zatrzęsienie.
No i chcąc - nie chcąc (nie chcąc, nie chcąc) zostałam niańką dwóch uroczo wrzeszczących maluchów, które jakiś (bez epitetów, które cisną mi się na usta) rozmnażacz, znaczy... miłośnik teorii, że każda kotka powinna poznać uroki macierzyństwa, zostawił pod sklepem. Znaczy duże są i jakoś sobie w życiu poradzą.
No cóż, jak mówi reklama, trzeba sobie z wakacji przywieźć jakąś pamiątkę, a muszelki są mało praktyczne.
Kotki na szczęście są śliczne, do tego w rudym kolorze. I to prawdziwie rudym rudym. Jeden ma wybarwienie trochę mniej intensywne, ale za to zupełnie rude, drugi trochę bardziej intensywne, ale z niewielkim dodatkiem białego. Wyglądają na zdrowe. Dziś byłam u weta, zostały odpchlone i odrobaczone, za tydzień do szczepienia - ale wygląda, że nie zdążyły jeszcze nic złapać od kotów podwórkowych. Widać, że są od domowej kotki - nie tylko po kartoniku w ramach wyprawki - ale też zachowaniu - pragną obecności ludzi i nawet wiedzą, do czego służy kuweta (oprócz zabawy).
Wymagania co do domu standardowe - muszą kota naprawdę chcieć i mieć szczery zamiar kochać i uwielbiać. Oprócz tego oczywiście zabezpieczone okna/balkon, porządna karma i wizytacje u weta. W żadnym razie nie przewiduję ich na słodkie zabawki dla rozpuszczonych bachorów.
No i w skrócie to, co najważniejsze:
• kot nie jest zabawką ani rzeczą, której się pozbywa, gdy się znudzi lub zepsuje,
• kot domowy to prawdziwy członek rodziny, potrzebuje miłości, uwagi i leczenia w razie choroby,
• kot, jak i człowiek, ma swój charakter i upodobania,
• zdrowie kota to cenna rzecz, o którą warto dbać i tak jak dzieci nie żywi się chipsami i czekoladą, tak kotów whiskasami i kitekatami, niezależnie od tego, jak bardzo są reklamowane,
• bezpieczeństwo kota jest jeszcze ważniejsze, dlatego należy zabezpieczać okna i balkony,
• małe kociaki są słodkie i urocze, ale a) szybko dorastają, b) jak to dzieci, mają dużo głupich pomysłów, które mogą wpływać destrukcyjnie na stan posiadania,
• piękne meble i tapety są miłe dla oka, ale to ludzie i zwierzęta tworzą prawdziwy dom,
• nic nie sprawia większej radości niż oglądanie i słuchanie zadowolonego z życia, mruczącego kota.
A to koty w kolażowym enturażu: