Warszawa zaginiony SAURON odnalazł się po 4 miesiącach :)...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 18, 2012 6:20 Warszawa zaginiony SAURON odnalazł się po 4 miesiącach :)...

Cześć. Nazywam się SAURON i jestem całym czarnym kocurkiem. Nie mam nawet jednej białej plamki. I mam wielkie żółte oczy. Jestem wykastrowany i zaczipowany.Zaginąłem 16 lipca. Nie jestem kotkiem wychodzącym, więc schowałem się w jakimś ciemnym kącie i boję się wyjść. Proszę, pomóż mi znaleźć mój domek i moich kochanych człowieków, którzy bardzo za mną tęsknią a Pańcia na pewno strasznie płacze bo mnie bardzo kocha :(. No i czeka na mnie moja kocia przyjaciółka Sheela. Mieszkam na ul. Krasińskiego, ale mogę być w ok. ul. Próchnika, Filareckiej, Toeplitza, Suzina, a nawet Słowackiego. Tel. do mojej Pańci Anusi: 508 402 811 a do Pańcia Sysia 533 536 395. Chcę wrócić do nich i do ich ciepłego łóżeczka :(...

A to jestem ja:

Obrazek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9a2 ... 5aa63.html

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano Pt lis 16, 2012 13:36 przez Almare, łącznie edytowano 13 razy
Moja kocia ferajna: Sauron, Sheela i Arya :)...

Obrazek Obrazek Obrazek

Almare

Od: Wto lip 17, 2012 6:57

Post » Śro lip 18, 2012 9:42 Re: Warszawa- Żoliborz zaginął czarny kotek SAURON

trzeba wrzucic na jakis serwer np. www.fotosik.pl
i przekleic tu, do postu

wyslalam Twoja prosbe do Fundacji Canis
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Śro lip 18, 2012 10:00 Re: Warszawa- Żoliborz zaginął czarny kotek SAURON

Almare pisze:Cześć. Nazywam się SAURON i jestem całym czarnym kocurkiem. Nie mam nawet jednej białej plamki. I mam wielkie żółte oczy. Jestem wykastrowany i zaczipowany.W poniedziałek się przestraszyłem i wyskoczyłem przez okno z I piętra. Nie jestem kotkiem wychodzącym, więc schowałem się w jakimś ciemnym kącie i boję się wyjść. Proszę, pomóż mi znaleźć mój domek i moich kochanych człowieków, którzy bardzo za mną tęsknią a Pańcia na pewno strasznie płacze bo mnie bardzo kocha :(. No i czeka na mnie moja kocia przyjaciółka Sheela. Mieszkam na ul. Krasińskiego, ale mogę być w ok. ul. Próchnika, Filareckiej, Toeplitza, Suzina, a nawet Słowackiego. Tel. do mojej Pańci Anusi: 508 402 811 a do Pańcia Sysia 533 536 395. Chcę wrócić do nich i do ich ciepłego łóżeczka :(...

PS. A jak dodać zdjęcie??

Będę się rozglądać i popytam. Mieszkam naprzeciwko WOSP.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro lip 18, 2012 10:22 Re: Warszawa- Żoliborz zaginął czarny kotek SAURON

Szukacie kota? Najlepiej pod wieczór, grzechocząc puszką z chrupkami. Sprawdzają się ogłoszenia papierowe o okolicy i kontakt z karmicielkami.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Śro lip 18, 2012 10:35 Re: Warszawa- Żoliborz zaginął czarny kotek SAURON

Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Śro lip 18, 2012 10:42 Re: Warszawa- Żoliborz zaginął czarny kotek SAURON

Dziękuję za odzew. Ogłoszenia wiszą już od poniedziałku, i jak pytam ludzi czy nie widzieli czarnego kota to od razu pytają czy to ten z ogłoszenia. Moja koleżanka pracuje w spółdzielni mieszkaniowej a, że jest kociarą to sama mi pomaga i angażuje kogo się da. Pytałam na pobliskim bazarku, w sklepach, ludzi na ulicy, wszystkich mieszkańców, panie dokarmiające koty, dozorczynie też prosiłam żeby miały to na uwadze. Wszyscy sąsiedzi też o tym wiedzą. No i z moim chłopakiem szukamy go na zmianę, on do drugiej w nocy a ja od czwartej rano. No i w dzień oczywiście też.Niestety, ale kiedyś musimy spać bo inaczej łaziłabym cały czas. Oczywiście chodzimy grzechocząc chrupkami.I od miejsca, w którym wylądował aż pod drzwi mieszkania usypałam ścieżkę z jego żwirku żeby jakoś złapał swój zapach. Najbardziej boję się, że wlazł gdzieś do piwnicy i jest zbyt przestraszony żeby miauczeć. Dzięki Bogu, że nie ma upału to jakoś lepiej da radę bez wody bo o to się najbardziej martwię. Oczywiście przy okazji wszystkie koty z okolicy wykazały chęć zaprzyjaźnienia się ze mną ;)... Zadzwoniła do mnie dzisiaj miła pani i zaoferowała mi swoją pomoc. Powiedziała, że w razie czego ma klatkę- łapkę. Są jeszcze dobre duszki na tym świecie :)...
Ostatnio edytowano Czw lip 26, 2012 10:10 przez Almare, łącznie edytowano 1 raz

Obrazek Obrazek Obrazek

Almare

Post » Sob lip 21, 2012 8:26 Re: Warszawa- Żoliborz zaginął czarny kotek SAURON

I nadal nic. Próbowałam już dwa razy, poświęciłam na to cierpliwie dwie noce i nic. Piwnice raczej wykluczam gdyż sprawdzam je codziennie i o ile tylko mogę wejść do środka zostawiam trochę jedzenia a później sprawdzam czy jest zjedzone- nie jest. A inne koty u mnie po piwnicach się nie chowają. Nie może być daleko bo jako kot niewychodzący będzie chciał wrócić na swoje terytorium a ponieważ należy do kotów ostrożnych to pewnie schował się w jakimś kącie i siedzi przestraszony do tego stopnia, że nawet nie reaguje na wołanie i grzechotanie chrupkami. I tu pojawia się moje pytanie. Właściwie to jak długo kot o ostrożnym temperamencie może siedzieć w ukryciu?? Bo słyszałam, że nawet 10 dni :/...
Ostatnio edytowano Czw lip 26, 2012 10:10 przez Almare, łącznie edytowano 1 raz

Obrazek Obrazek Obrazek

Almare

Post » Sob lip 21, 2012 9:24 Re: Warszawa- Żoliborz zaginął czarny kotek SAURON

Obrazek

Znajdź sie koteczku!!!! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
ObrazekObrazekObrazek
Tylko przyjaciele słyszą Twój krzyk , gdy milczysz i widzą łzy, gdy się śmiejesz
"Boże , chroń mnie od fałszywych przyjaciół -z wrogami sobie poradzę"

kropkaXL

Od: Wto sie 12, 2008 14:18

Post » Sob lip 21, 2012 9:45 Re: Warszawa- Żoliborz zaginął czarny kotek SAURON

Cześć Almare ,tak to ja ,ta Iwona :D
Cierpliwości ,dużo cierpliwości i obserwacja .Znajdzie się Sauronek :ok: :ok: :ok: :ok:
innej opcji nie ma :ok: :ok: :ok: :ok:

iwona66

Od: Pt paź 23, 2009 15:40

Post » Sob lip 21, 2012 10:46 Re: Warszawa- Żoliborz zaginął czarny kotek SAURON

Wydrukowałam sobie kilka artykułów Kat Albrecht i w drodze z pracy do domu będę się ich uczyć na pamięć. Kupiłam sobie nawet składane krzesełko wędkarskie żeby nie siedzieć na oponie (jak dzisiaj w nocy) i pomyślałam o wskaźniku laserowym. Przecież koty mają na jego punkcie bzika. Nie wiem, muszę kombinować bo zwariuję inaczej. Tęsknię za nim straszliwie. I kicia też :'(...

Hej Iwonko :)...
Ostatnio edytowano Czw lip 26, 2012 10:11 przez Almare, łącznie edytowano 1 raz

Obrazek Obrazek Obrazek

Almare

Post » Sob lip 21, 2012 11:03 Re: Warszawa- Żoliborz zaginął czarny kotek SAURON

Użytkowniczka Mała1 w wątku o zaginionej kotce z Katowic wkleiła przetłumaczony artykuł Kat Albrecht właśnie. Wrzucę kawałek.

tutaj ściąga jak szukać
przetłumaczona przez domek jednego z naszych byłych podopiecznych

Opracowanie na podstawie szeregu artykułów autorstwa Kathy “Kat” Albrecht (Seattle, USA). Kat Albrecht jest jednym z najbardziej znanych „kocich” detektywów na świecie. Do poszukiwań zaginionych kotów wprowadziła techniki policyjne stosowane w poszukiwaniach ludzi: prawdopodobieństwo sukcesu poszukiwań w określonym miejscu, profilowanie behawioralne, poszukiwania za pomocą szkolonych psów, zastosowanie nowoczesnego sprzętu (np. kamery na podczerwień). Kat wyszkoliła ponad 100 „kocich” detektywów w takich krajach jak: USA, Kanada, Meksyk i Japonia. Pomogła wielu tysiącom kotów wrócić do swoich domów i opiekunów.
tłumaczenie i redakcja: Marian Simka

Jak określenie charakteru może pomóc znaleźć zaginionego kota?
Typy kociej osobowości są kluczem do określenia gdzie może być twój ulubieniec

Kot, który ma kłopoty nie myśli jak człowiek. Kot to kot. Myśli jak kot i zachowuje się jak kot. Jeśli kot zaginął, należy spróbować myśleć jak on. Kocia logika nie jest ludzką logiką, ale JEST to logika. Kot nie zachowuje się w sposób przypadkowy i można z grubsza przewidzieć, co kot myśli i jak będzie się zachowywał w określonych okolicznościach.
Niestety, nawet miłośnicy kotów nie widzą jak i gdzie szukać kota gdy zaginie. Zrozpaczeni właściciele najczęściej rozwieszają mnóstwo plakatów z wizerunkiem zaginionego „niewychodzącego” pupila lub szukają go w promieniu wielu kilometrów. Nie wiedzą, że często najwłaściwszym postępowaniem jest rozmieszczenie “żywołapek” w najbliższym otoczeniu. Nie wiedzą też, że ranny kot ukrywa się w obrębie swojego terytorium I nie będzie dawać miauczeniem znaku o miejscu swego ukrycia. Ogłoszenia w prasie lub internecie będą w takim przypadku całkowicie nieskuteczne.Jednym z ważniejszych odkryć dokonanych przez amerykańskie firmy profesjonalnie zajmujące się poszukiwaniem zaginionych kotów jest fakt, że zasady poszukiwania są zupełnie inne w przypadku kotów „wychodzących” i „niewychodzących”. Najbardziej prawdopodobny los zaginionego „wychodzącego” i „niewychodzącego” kota jest zupełnie inny. Ponadto, decydującym czynnikiem decydującym o strategii poszukiwań powinno być profilowanie kociego charakteru.
Jeśli twój kot jest kotem „wychodzącym”, podstawowym pytaniem jest: „Co przydarzyło się kotu?”
Jeśli kot dotąd nie wychodził z domu, podstawowym pytaniem jest: „Gdzie kot się ukrywa?”
Jeśli twój kot nie wychodził z domu, to jest to - paradoksalnie - dobra wiadomość. Twój kot jest prawdopodobnie do uratowania. Kot zapewne ukrywa się i zwykle jest bliżej niż myślisz. Jest tak, ponieważ „niewychodzący” kot znalazł się na obcym terytorium. Jego własne terytorium znajduje się wewnątrz domu. Kot poza swoim terytorium boi się i szuka ukrycia. Taki kot nie będzie miauczał ani w inny sposób objawiał swojej obecności, ponieważ miauczenie mogłoby go zdradzić przed drapieżnikami. Kot na obcym terytorium zachowuje się cicho i ukrywa się.

Koty są stworzeniami ściśle terytorialnymi. To oznacza, że z punktu widzenia kota cały świat jest podzielony na oddzielne „państwa”. Na swoim terytorium kot czuje się pewnie, tutaj je, śpi i odpoczywa. Zwykle pomiędzy terytoriami poszczególnych kotów znajduje się teren neutralny. Na obcym terytorium koty, szczególnie te o typie kota ostrożnego lub bojaźliwego, szukają pierwszego lepszego miejsca, które może im zaoferować ukrycie i schronienie. Koci instynkt nakazuje im ciche ukrycie się przed wrogami. To, jak długo kot będzie przebywał w takim przejściowym schronieniu i co będzie robił po jego opuszczeniu, zależy przede wszystkim od charakteru poszczególnego kota.

Koty „niewychodzące”

Kluczem do określenia prawdopodobnego miejsca przebywania zaginionego kota, który wcale nie wychodził z domu, a także kota, który odbywał tylko krótkie spacery, a więc nie miał stałego dużego terytorium poza domem, jest ocena charakterologiczna kota. Dotyczy to też „wychodzących” kotów, które przypadkowo znalazły się w nieznanym terenie, np. wydostały się z transportera w czasie wizyty do weterynarza.
Istnieją cztery podstawowe typy kociego charakteru i temperamentu. Kluczem do określenia charakteru naszego mruczka może być jego reakcja na obce osoby, a także jego zachowanie w stresujących okolicznościach w przeszłości.

. Koty ciekawskie i towarzyskie

Ciekawski i towarzyski kot podbiega do drzwi by przywitać się z obcą osobą (często z tego powodu może wpaść w kłopoty). Dla takiego kota nie ma osoby, z którą nie warto próbować się zaprzyjaźnić. Jeśli taki kot znajdzie się na obcym terytorium, w pierwszej chwili ukryje się, zwykle w promieniu pięciu budynków od swojego domu. Jednak nie należy się spodziewać, że napotkany, podbiegnie na dźwięk głosu opiekuna (znajduje się na obcym terytorium!). Jednak po pokonaniu początkowego strachu taki kot będzie wędrować, niestety nie zawsze w kierunku swojego domu.
Strategia poszukiwania ciekawskiego kota polega na:
 Umieszczeniu informacyjnych plakatów w promieniu PRZYNAJMNIEJ pięciu budynków od domu.
 Osobistej rozmowie z sąsiadami z prośbą o pozwolenia przeszukania ich posesji.
 Uwaga – kot o tym typie charakteru może wywędrować nawet na odległość kilku kilometrów (jeśli nie będzie takich przeszkód jak szerokie ruchliwe ulice, linie kolejowe, rzeki).

Koty o obojętnym charakterze

Taki kot raczej nie przejmuje się ludźmi. Jeśli obca osoba pojawi się w domu, kot obserwuje obcego z pewnego oddalenia. Kot o obojętnym charakterze, który znajdzie się na obcym terytorium, początkowo ukryje się, ale gdy uzna, że zagrożenie minęło, spróbuje wrócić do domu i miauczeniem da znać by go wpuścić. Jest też jednak możliwe, że zamiast wrócić do domu, zacznie wędrować, nawet na duże odległości.
Strategia poszukiwania obojętnego kota jest podobna jak w przypadku kota ciekawskiego. Jeśli te czynności będą nieskuteczne, jest możliwe, ze kot nadal skutecznie ukrywa się w promieniu 5 budynków. Można wtedy rozważyć założenie atraumatycznej pułapki na koty (tzw. „żywołapki”).

Koty ostrożne

Kot ostrożny lubi ludzi, ale jest płochliwy i nieśmiały. Jeśli osoba obca pojawi się w domu, ostrożny kot od razu ukryje się, gdy obcy pojawi się w drzwiach. Później może przyglądać się zza rogu i powoli badać sytuację. Jeśli taki kot znajdzie się na obcym terytorium, natychmiast ukryje się przestraszony. Jeśli nie będzie niepokojony przez ludzi i zwierzęta, może próbować powrócić do domu o własnych siłach lub miauczeniem może zwrócić uwagę poszukującego opiekuna. Takie zachowanie może pojawić się jednak dopiero po 2 dniach od zaginięcia lub później - po około 7-10 dniach, gdy głód i pragnienie staną się dla kota zbyt nieznośne.
Strategia poszukiwania ostrożnego kota polega na:
 Osobistej rozmowie z sąsiadami z prośbą o pozwolenia przeszukania ich posesji.
 Intensywnym przeszukaniu wszystkich możliwych kryjówek.
 Założeniu atraumatycznych pułapek.

Kot bojaźliwy (ksenofobiczny)

Ksenofobia to strach przed wszystkim co nieznane. Taki typ charakteru może być u kota wrodzony, może jednak być następstwem złych doświadczeń, zwłaszcza w młodości. Ksenofobiczny kot boi się wszystkiego, co nowe i nieznane. Ukrywa się, gdy obca osoba pojawia się w domu i nie wychodzi z ukrycia, póki obcy sobie nie pójdzie. Taki kot z reguły nie lubi przytulania i źle znosi wszelkie zmiany w otoczeniu. Jeśli bojaźliwy kot znajdzie się w na obcym terytorium, będzie cicho siedzieć w ukryciu. Ksenofobiczny kot zwykle będzie przebywał w tym samym ukryciu, w bezruchu, sparaliżowany przez strach. Jeśli ktoś inny niż dotychczasowy opiekun znajdzie takiego kota, może go wziąć za dzikie i nieprzyjazne zwierzę. Niestety, wskutek takiej tragicznej pomyłki, wiele zaginionych domowych kotów o bojaźliwej psychice na stałe zasila populację zdziczałych kotów.
Podstawowa strategia poszukiwania ksenofobicznego kota polega na:
 Ustaleniu prawdopodobnego miejsca jego ukrycia się, a następnie:
 Założeniu atraumatycznych pułapek.

Sauron jest zdecydowanie typem ostrożnym. Przeważnie jak ktoś obcy do mnie przychodzi to ucieka do drugiego pokoju po to żeby potem wrócić i schować się pod stołem. A dopiero po dłuższym czasie nieśmiało wychyla głowę i powolutku zaczyna się zbliżać. A jak już się zbliży, poniucha i oceni, że zapach danej osoby mu odpowiada to nawet pozwoli się pogłaskać.

W tym wszystkim z jednego się bardzo cieszę i zdałam sobie z tego sprawę dopiero przed chwilą. Mam przecież dwa koty !!! I przecież ciągle się tłuką. Niby dla zabawy, ale czasami wygląda to poważnie jak oba się nastroszą i zaczną na siebie prychać i syczeć. A do czego zmierzam?? Zmierzam do tego, że dzięki temu Sauron nie da sobie tak łatwo zrobić krzywdy innym kotom a o to też się bardzo bałam.

Ach, czy nie ma w naszym pięknym kraju jakiegoś detektywa od odnajdywania zaginionych zwierzaków? Albo specjalnie przeszkolonych piesków? Marzenia...
Ostatnio edytowano Czw lip 26, 2012 10:11 przez Almare, łącznie edytowano 1 raz

Obrazek Obrazek Obrazek

Almare

Post » Nie lip 22, 2012 4:30 Re: Warszawa- Żoliborz zaginął czarny kotek SAURON

Nie dałam rady wyjść na całą noc na poszukiwania. Jestem zła na siebie. Po prostu jak zasnelam przed 17.00 to obudziłam sie dopiero o 4.00 i od razu wyszłam. I na razie nic :(. Gdzieś usłyszałam przez moment miauczenie wściekłego kota, ale raz i nie zdążyłam sprawdzić. Zaczynam tracić siły a jestem z tym sama bo mój chłopak się bardzo źle czuje i mi nie pomaga. Tracę nadzieję :(...

Obrazek Obrazek Obrazek

Almare

Post » Nie lip 22, 2012 4:33 Re: Warszawa- Żoliborz zaginął czarny kotek SAURON

I żaden kot się nie interesuje klatką-łapką mimo sardynek w środku. Czy ją coś robię nie tak :(???

Obrazek Obrazek Obrazek

Almare

Post » Nie lip 22, 2012 7:08 Re: Warszawa- Żoliborz zaginął czarny kotek SAURON

Ty tez się musisz regenerować, nie chodzisz na baterie :wink: . Do klatki najlepszy jest tuńczyk sałatkowy, tani, śmierdzący albo whiskas sardynkowy. No i trzeba odejść trochę od klatki, obserwować ją z daleka.

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Nie lip 22, 2012 13:22 Re: Warszawa- Żoliborz zaginął czarny kotek SAURON

Jutro rozwieszam nowe ogłoszenia. Z propozycją wysokiej nagrody. Może jak ktoś go złapał i przetrzymuje to go odda. A po południu połażę z koleżanką po piwnicach. Ona pracuje w spółdzielni to ją wszędzie wpuszczą. A jak to w końcu jest z tym instynktem terytorialnym u kastrowanych kocurów? Bo w necie znajduję sprzeczne informacje. Jedni twierdzą, że kot go zachowuje a inni, że traci =/...

Obrazek Obrazek Obrazek

Almare

[następna]