Pomorskie, dokładnie Jastarnia i okolice - prośba o radę

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 16, 2012 13:33 Pomorskie, dokładnie Jastarnia i okolice - prośba o radę

Jestem na wakacjach w jednym z ośrodków wypoczynkowych w Jastarni. Na terenie ośrodka zaobserwowałam dwie młode oswojone kotki. Porozmawiałam z jedną pań, które tam pracują i fartem trafiłam na tę, która się nimi opiekuje, dokarmia. Okazało się, że kotki mają niespełna rok, przeżyły tam zimę, a jedna z nich (były wcześniej 3) została przez tą panią przygarnięta, bo jakimś cudem była "połamana". Kotka jest już po operacji i zostanie w domu u tej pani.
W okolicy jest też dzika kotka, która zostawiła tam te młode i koniecznie trzeba ją wysterylizować. Problem jest, że nie da się złapać. Podobno zostawiła też jakiś miot w sąsiednim ośrodku wypoczynkowym i wszystko wskazuje na to, że może się dalej mnożyć i zakacać okolicę.
Czy jest tu ktoś z okolicy Jastarni lub dalej, z Trójmiasta, kto mógłby pomóc załatwić talony na sterylki tych trzech kotek lub chociaż wskazać w okolicy dobrą lecznicę, która zrobiła by to w korzystnych,"fundacyjnych" cenach? Chcę poradzić tej Pani jak ogarnąć tę sytuację.
Operacja połamanego kota kosztowała ją 700 zł, teraz musi wyjąć mu jeszcze gwoździe. No i ma jeszcze w domu inne zwierzęta...Sterylka tych 3 kotek to może być w cenach komercyjnych duża kwota. Te dwie młode są jeszcze chude, brzucha nie widać, ale tylko patrzeć...
Ona się boi pytać w UM w Jastarni, że oni te koty zabiorą i umieszczą w schronisku zamiast ciachnąć i wypuścić. Podobno niedawno była w tej miejscowości akcja wyłapywania bezdomnych kotów i nie wiadomo, gdzie je wywieźli...
Czy ktoś zna temat, jak w tych nadmorskich małych miasteczkach pomagać bezdomiaczkom i ich karmicielom?

Mimisia

Od: Nie lut 05, 2006 11:27

Post » Sob cze 16, 2012 13:39 Re: Pomorskie, dokładnie Jastarnia i okolice - prośba o radę

Podrzucam temat :!:
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Sob cze 16, 2012 22:51 Re: Pomorskie, dokładnie Jastarnia i okolice - prośba o radę

Mogę jedynie podrzucic i doradzić aby Pani jednak poszła do UM nie zdradzając adresu bytowania kotów i dowiedziała się czy są tansze lub darmowe sterylki
Obrazek

aga marczak

Od: Sob lis 12, 2011 13:03

Post » Śro cze 20, 2012 21:27 Re: Pomorskie, dokładnie Jastarnia i okolice - prośba o radę

Ta Pani już była dzisiaj w urzędzie, za radą forumowiczki z podpiętego wątku o sterylkach w miastach. Jest budżet na ten cel i nawet klatka łapka. Dzisiaj nie było jeszcze wiadomo, czy została jeszcze jakaś kwota do wykorzystania na ten rok, ale mamy nadzieję, że wszystko zakończy się z powodzeniem. Jak będę wiedziała, to napiszę czy się udało.

Te dwie młode koteczki z ośrodka są przemiłe i fajnie by było, jakby jednak znalazły jakiś dobry dom przed zimą...Ja za daleko mieszkam, by pilotować adopcję, a pani karmicielka nie ma doświadczenia w selekcji domów i w kocich adopcjach..niestety, nikt z jej znajomych nie planuje przygarnięcia kota.

Mimisia

Od: Nie lut 05, 2006 11:27

Post » Śro cze 20, 2012 21:30 Re: Pomorskie, dokładnie Jastarnia i okolice - prośba o radę

A ja mogę jedynie napisać, że uwielbiam Jastarnię i tak mi tam tęskno...I tak mi smutno, że w tym roku nie uda mi się tam pojechać.
adeeniet