POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt cze 01, 2012 20:52 POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !!

Historia jest bardzo smutna...

Żyje sobie w Poznaniu na Dębcu pewna pani.. Pani ma na imie Maria i ma już ponad 60 lat.
Pani Maria wiele w życiu doświadczyła. Dwadzieścia lat temu miała wylew, zapalenie opon mózgowych, wypadek....
Tak wiele złego stało sie w tak krótkim czasie.
Pani Maria prawie nie słyszy, ledwo chodzi, ma problemy z utrzymaniem równowagi...

Pomimo to pani Maria od 15 lat, ledwo chodząc, widząc i słysząc pomaga wszystkim bezpańskim kotom na poznańskim Dębcu.
Dokarmia je, sterylizuje, leczy.. gdy były małe kociaki, potrafiła pół nocy siedzieć i łapać maluchy zeby zabrac je do domu i znaleźć nowych właścicieli..

Pani Maria żyje z BARDZO skromnej renty.. nie dojada, brakuje jej do opłat, ubiera sie w rzeczy z drugiej ręki, za duże czy za małę - nie ważne - byle coś na siebie włożyc i iść nakarmic koty.

Codziennie wieczorem o 20 przechodzi kilka kilometrów na Dębcu i dokarmia swoich podopiecznych. Dogląda czy są zdrowe, leczy na własny koszt.
Za własne pieniażki karmi te skrzywdzone przez życie kociaki.

Na domiar złego - dowiedziała sie że jej 40 letnia córka ma nowotwór na gałce ocznej.
Córka Jolanta miała wiele badań. W Poznaniu chcieli jej gałkę oczną usunąć.

Ale znalazła światełko nadziei - w Krakowie w klinice dali jej 90% szans na uratowanie oka i pozbycie sie nowotworu metodą laserowych cięć.
Koszt zabiegu - 45 tysięcy złotych ! :(

Z tego wszystkiego Pani Maria robiąc dzisiaj pranie zapomniała włożyć wąż od pralki do wanny i zalazła sklep z zabawkami znajdujący się pod nią. Bedzie musiała zapłacic za remont ;(

To przecudowna kobieta, bardzo pogodna mimo wszystko, nie poddająca sie nawet na chwilę.
Dzielnie znosi obelgi rzucane w jej strone przez ludzi którym przeszkadza to że pani Maria dokarmia koty. Nie raz zostałą opluta, wyzwana czy oblana zimną wodą z 3 piętra...

Kochani - pomóżmy tej kobiecie, tak wiernie oddanej pomocy zierzakom. Ona już tyle pomogła - teraz my pomóżmy jej.

POTRZEBNA JEST KARMA DLA KOTÓW WSZELKIEGO RODZAJU - SUCHE I PUSZKI.
Chcę jakoś odciażyć tę kobiete, pomóc jej w jakikolwiek sposób.
Mój narzeczony zaoferował sie że zrobi jej z rur pvc odpływ na wode z pralki zeby takie wypadki sie juz nigdy nie zdazały.
Przez kilka dni ja teraz bede karmić kotki zeby ona mogła trochę odpocząć.

Czy macie jakieś pomysły jak można tej wspaniałej kobiecie pomóc??
Niedługo będę miała oficjalny nr konta na które sa zbierane środki na operacji córki pani Marii.

Proszę wszystkich tych, którzy mają serca pełne współczucia i miłości do bliźniego - POMÓZCIE.

Jeżeli macie jakieś pomysły bądź sugestie - podzielcie sie tym ze mną. Wierzę, że razem damy radę chociaż trochę odciażyć te kobietę.....
Im bardziej poznaje ludzi - tym mocniej kocham zwierzęta.

Pozdrawiamy - Emi i Billi

bulefka

Od: Wto kwi 11, 2006 20:51

Post » Pt cze 01, 2012 21:10 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

Kolejna osoba o wielkim sercu w potrzebie :(
Może by wrzucić link na wątek kotów z dworca poznańskiego, tam sporo Poznaniaków wolontariuszy zagląda, może ktoś będzie mógł jakoś pomóc:

viewtopic.php?f=1&t=142382

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Pt cze 01, 2012 21:36 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

Jak podrzucić karmę?
Tej pani bezpośrednio, czy komuś innemu?
Obrazek

Avian

Od: Śro lip 05, 2006 13:15

Post » Pt cze 01, 2012 21:49 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

Naprawde wlasciciele tego sklepu zadaja od schorowanej, niezamoznej kobiety remontu?

Pewnie akcja na facebooku tez nie bylaba zla.

Podrzucilam linka na watek kotow z Poznania.

kociamysza

Od: Czw wrz 24, 2009 17:08

Post » Pt cze 01, 2012 22:11 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

Podrzucam ... przez wakacje będę mieszkać na Dębcu to się odezwę.
Mam też trochę ubrań może akurat coś się znajdzie. Jaki rozmiar nosi pani ? Może coś jeszcze potrzebuje dla siebie ?

Może na operację dla córki zbierać przez siepomaga.pl :?:

Poprosiłam o banerek na banerkowie.
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Pt cze 01, 2012 22:27 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

okej, karma dla kotów, a dla pani co? i kto to będzie zbierać?
Możesz jakoś sprecyzować czego potrzeba i jak dostarczać rzeczy?

maneki

Od: Pon wrz 19, 2011 12:40

Post » Pt cze 01, 2012 22:48 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

Ja jestem z Dębca. Mogłabyś jakoś opracować, gdzie są miejsca, w których zbierają się koty? Bo prawdę mówiąc przez kilka lat, jak tu mieszkam, to kotów widziałam w sumie niewiele. Dwa wyraźnie domowe zgarnęłam. Większość innych mi znanych z widzenia to koty wychodzące. Dębiec tak naprawdę jest mały. Ja z końca do końca przechodzę w 15 minut, więc kilometrowych spacerów tu nie ma. Jakby podzielić te miejsca karmienia na 2-3 osoby, to nie byłoby to takim ciężarem.

Jeśli Pani ma rzeczywiście niską rentę, to przy kościele jest wydawana pomoc żywnościowa ze środków unijnych. Podstawowe wymagania są wypisane na kartce na drzwiach do wieży kościoła.

filo

Od: Śro lip 08, 2009 13:53

Post » Pt cze 01, 2012 23:30 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

Jedno miejsce gdzie są koty na Dębcu to na pewno jak jest ryneczek-manhatan, potem jest za Biedronką przedłużeniem ryneczku alejka i park, tam w krzaczkach (jak się idzie od biedronki po prawej) są miseczki dla kotów, o to dokładnie to: https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater akurat kaczka była :D ale zazwyczaj są koty :D.

saggi

Od: Nie wrz 13, 2009 11:55

Post » Pt cze 01, 2012 23:40 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

Ja znam miejsce na Dębowej i Jaworowej. Ale tam dokarmiają mieszkańcy z konkretnych bloków, przy których to jest.

A na Manhatanie gdzie? Bywam w sumie tylko w godzinach handlowych, a wtedy tam ludzi pełno.
Koty czasami siedzą z pijaczkami wzdłuż tej alejki w stronę Czechosłowackiej. A za Biedronką to widuję zazwyczaj ptactwo wszelakie.

filo

Od: Śro lip 08, 2009 13:53

Post » Pt cze 01, 2012 23:42 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

Tyle lat tam chodzę na zakupy i nigdy ich nie widziałam :| A mają tam jakieś budki, miejsce do spania ?
Obrazek

itaka

Post » Sob cze 02, 2012 9:29 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

Banerek zamówiony:

Wersja statyczna:
Obrazek
Kod: Zaznacz cały
[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=142641][img]http://miau_miau2010.republika.pl/Poznan_debiec.jpg[/img][/url]

Wersja dynamiczna:
Obrazek
Kod: Zaznacz cały
[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=142641][img]http://miau_miau2010.republika.pl/Poznan_debiec.gif[/img][/url]

:ok: :ok: :ok:
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

Post » Sob cze 02, 2012 9:48 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

DZIĘKUJEMY za śliczny banerek :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek

itaka

Post » Sob cze 02, 2012 9:54 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

podpięłam sobie banerek ,tyle tylko mogę :oops:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Sob cze 02, 2012 10:11 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

Avian pisze:Jak podrzucić karmę?
Tej pani bezpośrednio, czy komuś innemu?

Można podrzuciś dla pani Marii albo dla mnie a ja jej przekaże.
W poniedziałek bede miała jej dokładny adres, narazie wiem że mieszka na Cedrowej na Dębcu.

bulefka

Post » Sob cze 02, 2012 10:12 Re: POMOCY ! nie przechodź obojętnie ! Kociara w potrzebie !

kociamysza pisze:Naprawde wlasciciele tego sklepu zadaja od schorowanej, niezamoznej kobiety remontu?

Pewnie akcja na facebooku tez nie bylaba zla.

Podrzucilam linka na watek kotow z Poznania.

Tak, żąda remontu i jeszcze ją wyzwał....
Postaram sie dzisiaj zrobić wydarzenie na FB

bulefka

[następna]