Zapalenie wielostawowe? Obrzęki łapek - co robić???Warszawa

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 27, 2012 23:06 Zapalenie wielostawowe? Obrzęki łapek - co robić???Warszawa

Witajcie,

Z jednym z moich futrzaków dzieje się coś dziwnego... tj. w czwartek spuchła mu lewa przednia łapka i to bardzo - szczególnie paluszki. nic to kota zapakowałam do transportera i do weta. Było prześwietlenie, ale łapa cała - żadnym nieprawidłowości poza dwa razy większą tkanką miękką. Dodatkowo wet wyginał łapkę na wszystkie strony i nic - żadnej reakcji na ból. Poza tym Zygmunt jeszcze przed wyjściem do weta ganiał swojego starszego kolegę Tita ( tutaj wątek o przebojach trzustkowo-wątrobowych http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=133452 ). Poza tym wszystko w normie - futro puszyste i lśniące, apetyt koński, w głowie mu harce i mizianki. Jednym słowem nie zauważyłam żadnych odstępstw od normy - kot wesoły i ciekawski. Padłą więc diagnoza, że być może w ferworze zabaw stuknął łapką o kant bądź źle skoczył - dostał zastrzyk przeciwzapalny i przeciobrzękowy. W piątek rano łapa była prawie ok a popołudniu poszliśmy na kontrol i kolejny zastrzyk. W sobotę popołudniu spuchła mu prawa łapka.... więc do weta czym prędzej i badanie krwi bo może czymś się zatruł, albo to zapalenie/niewydolność nerek, albo wada serca... W nocy dostałam wyniki i w sumie nie rozwiały wątpliwości bo kreatyninę miał na poziomie 2,0 (norma do 1,8) mocznik w normie - 41,0 (norma do 70,0). Poza tym miał podwyższone białko całkowite - 90,0 (norma do 80,0), nieco podwyższoną hemoglobinę 9,70 ( norma do 9,31) oraz hematokryt 0,48 (norma 0,45) ale białko, hemoglobina i hematokryt mogą wskazywać na lekkie odwodnienie, ale jest w sumie ciepło, poza tym Zygmut nie ma wymiotów ani biegunki, on w zasadzie mało pije, ale tak jest od kiedy go mamy czyli od 2,5 roku a on sam ma lekko ponad 3 lata. Miał też obniżoną glukozę 82 (norma od 100 do 130). Podwyższona kreatynina może być też przy stanie zapalnym w organizmie... Poza tym na początku kwietnia Zigi był leczony z zapalenia dziąseł - dość przykry zapach z mordki miał w zasadzie od kociaka, kamienia nie ma dużo, zważywszy że nie lubi suchej karmy, więc je głownie mokrą. Dzisiaj miał robiony rentgen klatki piersiowej - ale obraz serca i płuc idealny... wiec jest leczony od zapalenia wielostawowego, ale kurde nie jestem przekonana. Prawa łapka wraca do normalnego rozmiaru, ale zauważyłam ze teraz puchnie mu lewa tylna łapka :cry: :cry: Ale Zigi nic sobie z tego nie robi - lata jak szalony za muchą, ma apatyt przychodzi na mizie. Temperaturę ma w normie. Kurde tylko czy to zapalenie wielostawowe nie powinno go choć trochę boleć? i to puchnięcie po kolei wszystkich łapek... czy ktoś miał do czynienia z zapaleniem wielostawowym u kota? A może to objawy innej choroby?

Reasumując Zygmunt ma lekko ponad 3 lata, jest kastrowanym niewychodzącym rudym dachowcem, w domu nie mam draceny i tego typu roślin, które mogły mu zaszkodzić po ewentualnym zjedzeniu - generalnie w ogóle nie mam roślin. Leku żadnego raczej też nie połknął... a może to zatrucie jakimś środkiem chemicznym? czasami mu się zdarzyło że wdepnął w akurat czyszczoną wannę, ale zawsze starałam mu się opłukać łapki wodą, no chyba, że nie zauważyłam takiego faktu... a może to jednak nerki i wartość w tym kierunku? tylko jakie jeszcze badania wykonać? Badanie moczu? USG jamy brzusznej? Tomograf? Może jest jeszcze coś na co powinnam zwrócić uwagę...?

Czy możecie polecić jakiegoś dobrego weta w Warszawie, który pomógłby pomóc w zdiagnozowaniu Zigiego? Nie jestem jakoś przekonana do zapalenia wielostawowego.. nie mogę za bardzo znaleźć w necie info na ten temat - a jeśli już to jest to z reguły objaw innej choroby. Echhhh :crying: :crying:

Dziękuję z góry za wszystkie sugestie....
Obrazek

smoky-eyes

Od: Wto lis 27, 2007 16:30

Post » Nie maja 27, 2012 23:13 Re: Zapalenie wielostawowe? Obrzęki łapek - co robić???Warsz

Animal Center - dr Ada Uznańska - idź jutro koniecznie :!:
http://www.animal-center.pl/lecznica.html
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Nie maja 27, 2012 23:20 Re: Zapalenie wielostawowe? Obrzęki łapek - co robić???Warsz

Marzenia11 pisze:Animal Center - dr Ada Uznańska - idź jutro koniecznie :!:
http://www.animal-center.pl/lecznica.html

Dziękuję za odpowiedź, ale ta lecznica kurka jest aż na Ursynowie a ja mieszkam na Targówku... Do tego w pracy jestem do 20 tej. Czy ta pani dr przyjmuje też w innych lecznicach? Z tego co troszkę poczytałam to specjalizuje się w neurologii ...
Obrazek

smoky-eyes

Od: Wto lis 27, 2007 16:30

Post » Nie maja 27, 2012 23:25 Re: Zapalenie wielostawowe? Obrzęki łapek - co robić???Warsz

Nie, tylko tam. Ja dojeżdżam prawie z Młocin. Polecam bardzo.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Nie maja 27, 2012 23:31 Re: Zapalenie wielostawowe? Obrzęki łapek - co robić???Warsz

Te puchnięcia mogą być na tle alergii- znam kotkę której puchły łapki oraz pyszczek - wyszła alergia, kicia była adoptowana również z Kotkowa chodzi o Kruszynkę którą adoptowała XMonikaX Mógł się uczulić na to czym myjesz podłogę, np.

Czarnulka21

Od: Pt wrz 04, 2009 12:12