[Wrocław] Biały, czarny i biało-bury maluch szukają domków!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 23, 2012 18:59 [Wrocław] Biały, czarny i biało-bury maluch szukają domków!

Od kilku dni koło mojego domu pałęta się czarno-biały kotek. Wygląda na chudego i jest brudny... Wczoraj kupiłam mu miseczkę i suchego Friskasa - zjada wszystko co mu daje :) jest dziki, ucieka gdy podchodzę. Nigdy wcześniej nie widziałam go w mojej okolicy. Nie chcę go oddawać do schroniska - co mam z nim zrobić? Na zdjęciach widać go niewiele... Bardzo płochliwy jest.

Obrazek

Obrazek

Proszę o rady :) może ktoś mógłby mi podarować trochę karmy dla niego?
Czy gdzieś we Wrocławiu można bezpłatnie lub za drobną opłatą sterylizować bezpańskie koty?
Ostatnio edytowano Nie cze 17, 2012 20:44 przez marciula, łącznie edytowano 3 razy
Obrazek Obrazek
Adoptuj króliczka! :) http://adopcje.kroliki.net/

marciula

Od: Pt gru 30, 2011 15:15

Post » Czw maja 24, 2012 1:27 Re: WROCŁAW łaciaty znajdek - co mam z nim zrobić?

tu jest wątek wolontariuszek z Wrocławia, może Ci coś doradzą:
viewtopic.php?f=1&t=127144&hilit=wroc%C5%82aw

Może mogłabyś na jakiś czas wziąć kotka do siebie? Doprowadzić do ładu, trochę oswoić, porobić zdjęcia i zacząć ogłaszać? :ok:
Wiem, że to trochę pracy, ale za to jaka satysfakcja potem, jak taka bida znajduje fajny domek 8)
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Czw maja 24, 2012 7:32 Re: WROCŁAW łaciaty znajdek - co mam z nim zrobić?

marciula prowadzi DT dla królików i już ich trochę u siebie ma :wink:
Jeżeli kot jest typowo wolnożyjącym kotem to złapać na kastrację/sterylizację, wypuścić w miejscu bytowania i dokarmiać. Jak będę robić zamówienie na zooplusie dla swoich to mogę też trochę zamówić dla Ciebie - ale muszę czekać na wypłatę.
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Czw maja 24, 2012 7:37 Re: WROCŁAW łaciaty znajdek - co mam z nim zrobić?

Myślę, że to będzie najlepsze rozwiązanie... :)
Ale gdzie i za ile sterylizacja? I macie coś do "łapania"? Jeśli nie zrobiłyście mi jeszcze przelewu to nie ślij do mnie tych pieniędzy tylko kup za to karmę dla niego :)
To jest typowy dzikus...
Obrazek Obrazek

marciula

Post » Czw maja 24, 2012 8:36 Re: WROCŁAW łaciaty znajdek - co mam z nim zrobić?

marciula pisze:Myślę, że to będzie najlepsze rozwiązanie... :)
Ale gdzie i za ile sterylizacja? I macie coś do "łapania"? Jeśli nie zrobiłyście mi jeszcze przelewu to nie ślij do mnie tych pieniędzy tylko kup za to karmę dla niego :)
To jest typowy dzikus...

o boże.... zabij mnie... miałam zrobić przelew i mi z głowy wypadło :oops: już Ci robie
ja talonów żadnych nie mam niestety i do łapania też niet bo ja z Gubutkową łapałam na transporter :wink:

Edit: przelew poszedł
Obrazek

JaEwka

Post » Czw maja 24, 2012 8:40 Re: WROCŁAW łaciaty znajdek - co mam z nim zrobić?

To co można zrobić dla tego kota:
- sterylizacja
-regularne karmienie
-zrobienie mu domku lub usostępnienie piwnicy
-odrobaczenie ( w karmie)
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Czw maja 24, 2012 10:03 Re: WROCŁAW łaciaty znajdek - co mam z nim zrobić?

talony wydawane są w schronisku, zawsze na początku miesiąca :)

możemy też pożyczyć klatkę łapkę :)

jessi74

Od: Sob kwi 11, 2009 23:21

Post » Czw maja 24, 2012 10:06 Re: WROCŁAW łaciaty znajdek - co mam z nim zrobić?

jessi74 pisze:talony wydawane są w schronisku, zawsze na początku miesiąca :)

możemy też pożyczyć klatkę łapkę :)

czy na talony kastrują też kocury ? czy tylko kotki można ciachać?
Obrazek

JaEwka

Post » Czw maja 24, 2012 12:48 Re: WROCŁAW łaciaty znajdek - co mam z nim zrobić?

nie wiem jak jest w umowie pomiędzy lecznicą a tozem, ale lecznice nie robią problemów z tym, aby na talon przyjąć kocurka

jessi74

Post » Czw maja 24, 2012 16:55 Re: WROCŁAW łaciaty znajdek - co mam z nim zrobić?

A po talony trzeba iść z kotem? jessi74 bardzo przyda mi się ta "łapka" - odezwę się jak już dostanę ten talon i będzie umówiony zabieg :)
A czy ewentualną kontrolę weterynaryjną muszę przeprowadzić na własną rękę? Ja go/ją będę karmić, a okażę się, że niedługo umrze, bo zaniechałam takiej podstawowej rzeczy...
Obrazek Obrazek

marciula

Post » Czw maja 24, 2012 17:02 Re: WROCŁAW łaciaty znajdek - co mam z nim zrobić?

jeżeli to kotka to trzeba by ją było przetrzymać do czasu wygojenia tydzień/półtora ? u kocura prościej bo z 2 dni i można puszczać.
Po talony idziesz bez kota :wink:
Obrazek

JaEwka

Post » Czw maja 24, 2012 18:30 Re: WROCŁAW łaciaty znajdek - co mam z nim zrobić?

Pobiegłam za nią! :mrgreen: i co się okazało... To dzika kotka, żyję z dwoma kocurami, ma aktualnie maluchy... Rozmawiałam z Panem, który mieszka w kamienicy - powiedział, że małe są w garażu u sąsiada, podał numer mieszkania sąsiada, podejdę jak wróci z pracy.
Mieszkaniec mówił, że koty dokarmia jakaś Pani, ale nie ma problemu, można zabrać samiczkę i wysterylizować - pogadam z Panem z góry(właściciel garażu), zobaczę małe, określę wiek, zrobię zdjęcia i... pewnie będą do adopcji :)
To są koty bezdomne, mamusia jest wychudzona... Ma ktoś jakąś kaloryczną karmę dla kocić karmiących? Bardzo proszę o pomoc! Chucherko z niej :roll:
Będę teraz czekać na przyjazd "Pana z góry" :mrgreen:
Zdjęcia kotki:

Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek

marciula

Post » Czw maja 24, 2012 18:44 Re: WROCŁAW wychudzona kotka i jej małe proszą o pomoc!!

Mogę Ci odsypać trochę dobrej suchej, mokre też mam trochę, właśnie przyszło. Sprawdź koniecznie czy matka nie karmi jeszcze maluchów, dopiero potem sterylka, jak skończy karmić, no i gluty to by trza złapać jednak :roll: te by się pewnie nadały do adopcji, pod warunkiem że nie są już na tyle duże że zdążyły mocno zdziczeć.
Jutro jestem w domu, potem jadę do Buni w okolice Grunwaldu, pod wieczór (17-18). Jakby co to mogę wziąć ze sobą żarło na grunwald albo możesz do mnie po nie podskoczyć.

A... jak małe mogą w garażu być to można by je tam pooswajać i wyadoptować "bezpośrednio" ;) Teraz dużo zapytań o maluchy, jak zrobisz ładne zdjęcia to je poogłaszam :D
Ostatnio edytowano Czw maja 24, 2012 18:46 przez Gibutkowa, łącznie edytowano 1 raz
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Czw maja 24, 2012 18:44 Re: WROCŁAW wychudzona kotka i jej małe proszą o pomoc!!

ja niestety z karmą niestety nie mogę pomóc :(

jessi74

Post » Czw maja 24, 2012 18:48 Re: WROCŁAW wychudzona kotka i jej małe proszą o pomoc!!

Mogę podjechać :) to co, jak są już "samodzielne" to zabieramy je? Mogę je ewentualnie do babci dać jeśli są już duże - babcia lubi koty, sama teraz chciała jednego malucha, może je troszkę odchowa :)
Zaraz podejdę tam, może już jest ktoś w mieszkaniu...
Obrazek Obrazek

marciula

[następna]