Świdwińskie koty, szukamy domu dla miziastej Smerfetki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 18, 2012 11:56 Świdwińskie koty, szukamy domu dla miziastej Smerfetki

Szukam pomocy dla kota, który kręci się koło bloku w którym mieszkają moi rodzice. Kot jest ufny, co przypłacił utratą ogona (i nie był to wypadek). W tej chwili kot za jedyne schronienie ma prowizoryczną budkę (okienka piwniczne w blokach pozamykane, niestety), parę osób go podkarmia. Widać że kot słabo sobie radzi - jest brudny, sierść brzydka, z tego co widać wychudzony. Być może miał kiedyś dom, bo według relacji pani, która go dokarmia, kotek garnie się do ludzi. Kot jest dosyć niewielki, biało-bury, płeć nieznana (nie miałam okazji zajrzeć pod resztki ogona, karmicielka przypuszcza że może to być kotka). Leży mi ten kot na sercu, już kilku kotom z tej okolicy udało się znaleźć dom, ale na tego nie mam chętnych - dorosły, i w dodatku bez ogona, brudny... Do siebie nie mogę go zabrać, bo moja Ofelia łagodnie mówiąc nie przepada za innymi kotami (myślałam co prawda o dokoceniu, ale w tej chwili z różnych względów nie mogę). Gdyby znalazł się ktoś chcący dać kotu doświadczonemu przez los ciepły, spokojny dom, to przez kilka dni mogłabym kota przetrzymać u siebie łącznie z pierwszą wizytą u weta (odpchlenie, odrobaczenie, przebadanie).
Ostatnio edytowano Pon cze 18, 2012 15:30 przez MB&Ofelia, łącznie edytowano 7 razy
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Sob lut 18, 2012 20:52 Re: potrzebna pomoc Świdwin kot bez ogona

Podrzucam :cry:

Millena

Od: Pon sty 24, 2011 11:15

Post » Nie lut 19, 2012 10:28 Re: potrzebna pomoc Świdwin kot bez ogona

Przydałby się jakieś zdjęcia jeśli to możliwe. Inaczej może być ciężko znaleźć chętnego.
Oto jeden z kotów wystraszony wielką liczbą cisnacych się do klatki widzów, wyrwał się z niej i skoczył na otwarte okno. Rozszalałe zwierzę udało się jednak niebawem ułaskawić i sprowadzić z powrotem do klatki, zanim pomyślało o dalszej ucieczce. (z wystawy kotów - Bruksela styczeń 1894 r.)

tomek_k

Od: Wto wrz 27, 2011 15:38

Post » Nie lut 19, 2012 11:56 Re: potrzebna pomoc Świdwin kot bez ogona

Podniosę :!:
Obrazek

kinia098

Od: Pt maja 01, 2009 21:53

Post » Nie lut 19, 2012 15:34 Re: potrzebna pomoc Świdwin kot bez ogona

Mam fotki na komórce, tylko chwilowo nie mogę ich zgrać. Jak mi się uda, to spróbuję wkleić.
To niestety kolejny proludzki kot, który pojawia się przy bloku i kolejny kot bez ogona w mieście. Na dodatek nie ma programu darmowych czy choćby dofinansowanych kastracji, więc bezdomnych kotów jest pełno.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Wto lut 21, 2012 9:37 Re: potrzebna pomoc Świdwin kot bez ogona

Z fotkami nadal ciężko. Żeby je zgrać, muszę rozwiązać jeden problem techniczny, a u mnie ze zdolnościami technicznymi krucho :oops: No ale próbuję. Na razie podrzucę temat, bo może znajdzie się ktos, kto mi pomoże ratować kotka.
Wydaje mi się, że na razie kotu przydałby się dt, żeby go dobrze przebadać, ewentualnie doleczyć kikut ogona i sprawdzić jego zachowanie i kuwetkowanie, bo na razie za dużo o kocie nie wiadomo. Mogłabym bezogonka dofinansować, gdyby się dt znalazł...
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Wto lut 21, 2012 11:24 Re: potrzebna pomoc Świdwin kot bez ogona

Kotek powinien byc przebadany przez veta, zanim pojdzie do kogos. Jesli cos ma moze zarazic inne zwierzeta.
Oto jeden z kotów wystraszony wielką liczbą cisnacych się do klatki widzów, wyrwał się z niej i skoczył na otwarte okno. Rozszalałe zwierzę udało się jednak niebawem ułaskawić i sprowadzić z powrotem do klatki, zanim pomyślało o dalszej ucieczce. (z wystawy kotów - Bruksela styczeń 1894 r.)

tomek_k

Od: Wto wrz 27, 2011 15:38

Post » Wto lut 21, 2012 11:30 Re: potrzebna pomoc Świdwin kot bez ogona

A czy Tomek słyszał o izolacji? Poza tym ten ktoś, kto go przygarnie, także może się wysilić i zabrać go do weta.
Obrazek

gaota

Od: Pt cze 19, 2009 9:10

Post » Wto lut 21, 2012 12:07 Re: potrzebna pomoc Świdwin kot bez ogona

Jeżeli znajdzie się chętny dt lub ds, to jakoś zorganizuję przynajmniej pierwszą wizytę u weta - choćby odrobaczenie i odpchlenie. Mogę też podsponsorować dalsze leczenie. Rzecz w tym, żeby się znalazł jakiś ciepły i bezpieczny kąt dla kota. Na razie kicia błąka się koło bloków, gdyby np. trzeba było regularnie podawać jakieś lekarstwa, to jest problem ze znalezieniem kota. U siebie mogłabym kota przechować najwyżej na kilka dni, a nie chciałabym takiej sytuacji, że zabieram kota, przez kilka dni podleczam, daję mu nadzieję na dom, po czym odwożę z powrotem pod blok.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Śro lut 22, 2012 9:03 Re: potrzebna pomoc Świdwin kot bez ogona

Mam wreszcie zgrane fotki kota (z komórki, ale zawsze coś), teraz będę kombinować, jak je wstawić (blondynka jestem :oops: )
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Śro lut 22, 2012 9:11 Re: potrzebna pomoc Świdwin kot bez ogona

Możesz je wgrać na stronę http://imageshack.us/, po wgraniu będziesz mogła skopiować linki do zdjęć i wstawić je do posta.
Obrazek

gaota

Od: Pt cze 19, 2009 9:10

Post » Śro lut 22, 2012 9:18 Re: potrzebna pomoc Świdwin kot bez ogona

Nie ma jakiejś łatwiejszej metody?
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Śro lut 22, 2012 9:54 Re: potrzebna pomoc Świdwin kot bez ogona

Spróbuj przez http://iv.pl/
otwierasz stronę
klikasz na 'chooise file'
otworzą się Pliki na Twoim komputerze
wybierasz zdjęcie
klikasz w nie
klikasz 'wczytaj pliki na serwer'
klikasz na zdjęcie
kopiujesz link 'miniatura forum' i wstawiasz go do swojego posta.
kopiujesz link bezpośredni i wstawiasz w post, a my możemy zobaczyć zdjęcie w oryginalnym rozmiarze

issey32

Od: Śro maja 18, 2011 9:39

Post » Śro lut 22, 2012 9:58 Re: potrzebna pomoc Świdwin kot bez ogona

Obrazek

MB&Ofelia

Post » Śro lut 22, 2012 10:01 Re: potrzebna pomoc Świdwin kot bez ogona

Wyszło! Udało się! :piwa: Dzięki za instrukcję!
Kiepska fotka, ale biedactwo akurat jadło, nie chciałam podchodzić bliżej, żeby go nie wystraszyć, a głodny był bardzo. Kikutka ogona z tej perspektywy nie widać, ale widać w jakich warunkach kot przebywa - prowizoryczna budka, jadalnia na parapecie okna piwnicznego.
Komu bezogonka, komu? Ja obiecuję wsparcie finansowe
Obrazek

MB&Ofelia

[następna]