blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 29, 2012 22:29 Karma: Karmagedon - Minus trzy zęby na drugą rocznicę

Obrazek

Pojawiła się u mnie dwa (prawie) tygodnie temu. Kilkuletnia, wzięta ze schroniska gdzie była ponad rok. Ma ciekawy, choć trochę dziwny zwyczaj uaktywniania się kiedy rozmawiam z kimkolwiek przez telefon, lub Skype'a jakby wiedziała, że się o niej mówi (co często jest prawdą). Dopiero kilka dni temu zorientowałam się, że brakuje jej górnego lewego kła, prawdopodobnie po złamaniu, poza tym wygląda na zdrową.
Ostatnio edytowano Wto maja 27, 2014 19:02 przez erraticmuse, łącznie edytowano 9 razy
Wątek Karmy
Obrazek
Obrazek
Pysia [*] - 1.10.2012

erraticmuse

Od: Wto sty 17, 2012 19:34

Post » Nie sty 29, 2012 22:32 Re: kotka Karma

Sliczna czarnulka :1luvu: :1luvu:
Witamy na forum :ok:
Obrazek

Danusia

Od: Pon kwi 02, 2007 11:56

Post » Pon sty 30, 2012 0:00 Re: kotka Karma

Troja też tak miała z gaduleniem. Zaczynala zawodzić zawsze, jak dzwonił telefon... co było malo wskazane, bo na ogół dzwoniła mama, która nie wiedziała, że sprawiłam sobie kota... A ja czekałam na odpowiedni moment, żeby jej to delikatnie oznajmić ;]
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Od: Nie mar 21, 2010 14:00

Post » Pon sty 30, 2012 0:22 Re: kotka Karma

Karma na szczęście miauczy niezwykle rzadko.
Tylko jeśli chce zwrócić na coś moją uwagę.
Rodzice o niej wiedzą ponieważ widzieli ją w czasie "widzeń" na Skype (są za granicą).
Wątek Karmy
Obrazek
Obrazek
Pysia [*] - 1.10.2012

erraticmuse

Post » Pon sty 30, 2012 1:03 Re: kotka Karma

Ja się trochę obawialam, bo moja mama pomaga mi w utrzymaniu (ach te kredyty mieszkaniowe) i wiedzialąm, że będzie kręcić nosem na kota, który trochę kasy pochlania przecież. Swoją drogą.. jakby mi te prawie dwa lata temu powiedział, że teraz będę mieć w mieszkaniu..yy..niech policzę.. dziewieć kotów.. to byl go zabiła śmiechem... ;]
Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. E. Zola

KaleidoStar

Post » Pon sty 30, 2012 1:14 Re: kotka Karma

Mnie niestety stać na jednego kota.
Jak chcę więcej jeżdżę do brata, który wraz ze szwagierką poratował kocią przybłędę w okolicach Bożego Narodzenia chociaż w domu był już jeden kot i owczarek niemiecki. (Bez obaw psina wie, że nie może zrobić kotom nic złego a jak zapomni to one jej przypomną.) Chciałoby się wziąć więcej, szczególnie że w kociarni w schronisku były trzy pokoje pełne kotów.

Mam pytanie związane z Kocią Przybłędą mojego brata (obecnie zwaną Dolores). Otóż Dolores wyszła cała sierść wokół nosa. Czy to jakaś choroba? I czy powinni zabrać kota do weta? Bo Kota wygląda na zdrową poza tym, że ciągle się bije z kotką która była tam pierwsza.

A z Karmą też jest fajnie. Dzisiaj po raz pierwszy wlazła mi na kolana. Sama, bez żadnego nakłaniania z mojej strony. I daję słowo, że aportuje myszkę którą jej kupiłam.
Wątek Karmy
Obrazek
Obrazek
Pysia [*] - 1.10.2012

erraticmuse

Post » Pon sty 30, 2012 1:24 Re: kotka Karma

Każdego znalezionego zwierzaka należy zabrać do weterynarza, niezależnie od tego czy wygląda na zdrowego czy nie. Szczególnie jak już się ma w domu inne zwierzęta, bo znajda zawsze może coś przywlec ze sobą nawet, jeśli nie choruje.
Jeżeli znaleziona kotka nie jest malym kociakiem, to brat powinien ją też wysterylizować. Pomijając niechciany przychówek, latwiej się potem dogada z rezydentką.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pon sty 30, 2012 9:45 Re: kotka Karma

erraticmuse pisze: Otóż Dolores wyszła cała sierść wokół nosa.

Grzybica? Trzeba to pokazać wetowi! Jeśli to grzybica, być może trzeba będzie leczyć obydwa koty.

wojtek_z

Od: Pt gru 31, 2010 12:08

Post » Pon sty 30, 2012 9:49 Re: kotka Karma

witam was czarnulka jak moja :1luvu:
Obrazek

panimama

Od: Czw paź 08, 2009 15:14

Post » Pon sty 30, 2012 13:32 Re: kotka Karma

ma ułamany ząb? Zanieś ją do veta i sprawdźcie, czy ślicznotka nie ma korzenia... taki zostawiony korzeń może się wstrętnie paprać :(
Moi kochani:
Silvuś
Rudolf *
Stefanek*

Miśka74

Od: Śro paź 19, 2011 11:51

Post » Pon sty 30, 2012 15:36 Re: kotka Karma

Weta sobie narazie odpuszczę. Bo ząb wygląda na zaleczony. Pewnie się tym zajęli w schronisku. Jedyne co mnie zastanawia to czym ją karmić. W tej chwili dostaje Perfect-Fit In-Home. Tylko się zastanawiam czy nie dawać jej też mokrego jedzenia.
Wątek Karmy
Obrazek
Obrazek
Pysia [*] - 1.10.2012

erraticmuse

Post » Pon sty 30, 2012 16:27 Re: kotka Karma

Moje dostają mokre od wielkiego dzownu - na ogół jak jakaś kocia cioteczka podarki przyniesie. Nie stać mnie na puchy, siodemka (od wczoraj dziewiatka) pochłania ich ogromną ilość... Tanie, a równie smacznie wychodzi kupowanie im surowizny. Wątrobki i serca drobiowe, oo, to jest szaleństwo ;]
A perfect fit jest umiarkowanie dobrym pomyslem, to slaba karma...
Tu masz fajny wątek o dobrym żywieniu, ale trohę się długi zrobił. Poczytać raczej od końca niż od początku, tam najświeższe info są..
viewtopic.php?f=1&t=6486&start=1275

KaleidoStar

Post » Pon sty 30, 2012 18:38 Re: kotka Karma

Moje dostają mokre raz dziennie, rano, zwykle jest to surowizna-indyk(to kochają oba), wołowina(Rudolf), ryba(Silver), serca, wątróbki, albo mokre-zwykle Carny Animody. Perfect Fit nie jest zbyt dobra-poszperaj np w zooplusie popatrz na skład i pozamawiaj małe paczki. Nigdy nie wiadomo co kotom zasmakuje. Bo zdecydowanie nie wszystko smakuje, niestety 8)
Moi kochani:
Silvuś
Rudolf *
Stefanek*

Miśka74

Od: Śro paź 19, 2011 11:51

Post » Pon sty 30, 2012 19:38 Re: kotka Karma

No chyba że ma się takie stwory jak ja, one ŻRĄ. Żrą wszystko, potrafią mi suchą bułkę ukraść z torebki. Oczywiście swoje też wcinają, zresztą micha u mnie zawsze pelna, bo mam dwa koty nieśmiale, które sporadycznie wychodzą..i jak już wyjdą, to muszą mieć po co ;] (rozważałam podstawienie im misek bliżej ich schowanka, ale wtedy w ogóle by nie wyłaziły, do bani z taką socjalizacją ;] )

KaleidoStar

Post » Pon sty 30, 2012 19:39 Re: kotka Karma

KaleidoStar pisze:No chyba że ma się takie stwory jak ja, one ŻRĄ. Żrą wszystko, potrafią mi suchą bułkę ukraść z torebki. Oczywiście swoje też wcinają, zresztą micha u mnie zawsze pelna, bo mam dwa koty nieśmiale, które sporadycznie wychodzą..i jak już wyjdą, to muszą mieć po co ;] (rozważałam podstawienie im misek bliżej ich schowanka, ale wtedy w ogóle by nie wyłaziły, do bani z taką socjalizacją ;] )

moja była takim dzikiem a teraz to bez człowieka ani rusz :mrgreen:
Obrazek

panimama

Od: Czw paź 08, 2009 15:14

[następna]