Śnieżka, Zołza, Ferbi, Synciu i Jadziunia- prosimy o 1% s.31

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 18, 2011 7:44 Śnieżka, Zołza, Ferbi, Synciu i Jadziunia- prosimy o 1% s.31

Zacznę od początku:
Jestem wolontariuszką TOZ Oddział w Jastrowiu od 5 lat
W 2001r w mojej piwnicy przyszły na świat 3 kocięta. Zostawiłam je do czasu aż się usamodzielnią. Dokarmianiem ich zajmował się mój sąsiad, który niestety zmarł w 2005r, więc przejęłam po nim dokarmianie tych 3 kociczek - matka gdzieś sobie poszła i więcej jej nie widziałam. Niestety, sterylizacje nie były modne w tamtych latach w moim mieście, zresztą nadal nie są.Mimo iż 2 z tych 3 kocic nie żyją ( została tylko Babunia (lato 2001-10.11.2011), która padła ofiarą wybryków gówniarzy i miała tylko połowę ogona), kotów z roku na rok przybywało, matki kocięta przyprowadzały do jedzenia, jak te już były podrośnięte i uciekały od ludzi.6 lat temu zrobiłam dla nich pawlacz w swojej piwnicy, nawiązałam współpracę z wetem i powoli, pomalutku łapałam do sterylizacji wszystkie kocice jakie mam.Nie pamiętam ile już było aborcji razem ze sterylizacjami. Po kocicach przyszła kolej na kocury i wkrótce udało mi sie utrzymać liczbę kotów na stałym poziomie:http://lilianna-mojzwierzyniec.blogspot.com/2011/10/moje-futrzaki-spod-bloku.html W międzyczasie nawiązałam kontakt z innymi karmicielami, którzy mają te same problemy co ja : brak karmy, wredni i złośliwi sąsiedzi, brak jakiejkolwiek pomocy. Łącznie w całym mieście jest ok. 400 kotów dokarmianych przez 7 karmicieli łącznie ze mną ( dodam,że są to same starsze osoby). 2 lata temu zginał mi Plameczek, tak bardzo podobny do Babci,że często je myliłam patrząc na mordkę. Rok temu w Sylwestra straciłam dzięki mojej "kochanej" sąsiadce i prezesowi spółdzielni Tatuśka( kot zmarł na zawał, gdy pracownicy spółdzielni na polecenie prezesa po raz pierwszy zabili mi płytą otwór do pawlacza, a w środku były 4 koty!). Wyłam jak bóbr :cry: Mimo tego do wykarmienia mam ok 13 kotów 2 x dziennie.Potrzebna jest nam karma dla tych bezdomnych jak i dla tych przebywających w azylu. Do maja nie było większych problemów z pieniędzmi- mieliśmy dotację z urzędu gminy. Niestety tylko 5,000 zł. Na sterylki i dokarmianie. W poprzednich latach było tego ok 14,000 zł ale teraz mamy nowego burmistrza, który kompletnie olewa ustawę i głośno na forum mówi,że nie widzi potrzeby dokarmiania kotów, niech sobie same zapolują, że po to są. Zarząd Okręgu w Poznaniu ma nas i nasze problemy gdzieś, Zarząd Główny ani myśli także pomóc! Z 1% pieniądze jeszcze nie przyszły ( Warszawie się nie spieszy, żeby to zrobić). Pukałam do fundacji, dzwoniłam, wysyłałam jakieś ankiety, a fundacyjne komisje je i tak odrzucały. Z okazji 4 pażdziernika i tego,że jest to m-c dobroci dla zwierząt, zorganizowałam zbiórkę karmy w naszej szkole podstawowej, gimnazjum, średniej - niby nie ma zainteresowania wśród uczniów. W naszym Lewiatanie w kartonie leżą 2 paczki chrupek dla psa po 400g..W Biedronce 2 puszki dla kota po 415 g.. 2 miejscowe sklepy zoologiczne z karmami odmówiły postawienia kartonu na zbiórkę. Sponsorów wśród miejscowych zakładów pracy, przedsiębiorstw czy osób prywatnych brak. Wystawione w zaprzyjażnionych sklepach skarbonki na karmę są omijane szerokim łukiem. W zeszłym m-cu ogółem było tego 36 zł. Będziemy wdzięczni za karmę, datek nawet w wysokości 5 zł ( to już są 2 puszki dla osiedlowych i jeden dzień jedzenia). Dług w lecznicy wynosi ok. 4,000 zł i wciąż rośnie. W zaprzyjażnionym sklepie została wzięta karma "na krechę" za 500 zł! Nie mamy z czego oddać!Pierwszy raz się zwracam z takim apelem, mam nadzieję, że spotka się z Waszą pozytywną reakcją

Część moich podopiecznych :

Obrazek

Migdałek. Rok temu ktoś mi go podrzucił, zaczęłam go dokarmiać i już został. Kocur czekający na kastrację, bardzo agresywny w stosunku do innych kotów. Babunia, która nie boi się nawet psów przed nim ucieka do pawlacza

Obrazek

Zołza, matka mojej małej Śnieżki do adopcji, dalej starsza Śnieżka, siostra Zołzy

Obrazek

Migdałek

Obrazek

Synciu czekający na śniadanko

Obrazek

Ferbi, jeden z najbardziej oswojonych kotów. 3 czy 4 lata temu on i jego brat po prostu pojawili się pod blokiem i tak już zostało. Jego brata udało się oddać do adopcji, Ferbiego nikt nie chciał, był wtedy zbyt nieufny w stosunku do ludzi. Jest po urazie stawu biodrowego, kuleje i podnosi jedną tylną łapę troszkę do góry jak chodzi. 2 lata temu znikł na 3 tygodnie i wrócił strasznie kulejąc. Wet robił co mógł, by z powrotem nastawić staw ale niewiele już dało się zrobić :(

Obrazek

Jasiu [*] ( 14.12.2011) przyprowadził go jego brat, był straszliwie chudy i miał mocno zaropiałe oczy przez koci katar. Leczenie trwało ponad 4 tygodnie, na szczęście nie doszło do powikłań po chorobie i teraz oczka są już zdrowe :) Kot także oswojony

Obrazek

Babunia [*] na pierwszym planie dalej Ferbi

Obrazek

Na pierwszym planie Jasiu, dalej znów Babunia

Obrazek

Moje 2 kociczki, których nie mogę złapać do sterylizacji

Obrazek

Babunia [*]lato 2001-10.11.2011 Babuniu przepraszam..

KK- 218 zł
XAgaX- wpłata 150 zł :1luvu:
edii - wpłata 100 zł :1luvu:
anonimowy darczyńca- 100 zł :1luvu:
Ostatnio edytowano Śro sty 04, 2012 16:02 przez Lilianna J-wie, łącznie edytowano 14 razy
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

Post » Wto paź 18, 2011 19:58 Re: Potrzebna jakakolwiek pomoc dla 400 bezdomnych kotów!

:|
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Śro paź 19, 2011 8:10 Re: Potrzebna jakakolwiek pomoc dla 400 bezdomnych kotów!

Odświeżam..
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Śro paź 19, 2011 13:32 Re: Babunia, Śnieżka, Jasiu, Ferbi, Synciu i inne proszą o pomoc

...
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Pon paź 24, 2011 14:37 Re: Babunia, Śnieżka, Jasiu, Ferbi, Synciu i inne proszą o pomoc

Co za reakcja :|
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Nie paź 30, 2011 12:00 Re: Babunia, Śnieżka, Jasiu, Ferbi, Synciu i inne proszą o pomoc

Coś Twój wątek spadł nisko wśród natłoku innych... Nie mam teraz możliwości pomóc finansowo, ale choć podniosę. Im więcej ludzi zauważy, tym większa szansa :ok:
Obrazek

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Nie paź 30, 2011 13:44 Re: Babunia, Śnieżka, Jasiu, Ferbi, Synciu i inne proszą o pomoc

Dzięki :wink: , ja już chyba straciłam nadzieję,że coś drgnie w tym temacie
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Nie paź 30, 2011 14:12 Re: Babunia, Śnieżka, Jasiu, Ferbi, Synciu i inne proszą o pomoc

Lilianna - te zdjecia z bloga, przeklejaj powoli i tutaj, najlepiej do 1 postu..opisuj koty i ich historie po kolei.
Ciężko poruszyć portfele anonimowej grupie kotów.
:ok:
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Nie paź 30, 2011 14:21 Re: Babunia, Śnieżka, Jasiu, Ferbi, Synciu i inne proszą o pomoc

Się zrobiło..Resztę sfotografuję jak będę mieć nowy telefon
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Nie paź 30, 2011 21:22 Re: Babunia, Śnieżka, Jasiu, Ferbi, Synciu i inne proszą o pomoc

Podnoszę, bo mi znów wątek gdzieś umknie 8)
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Nie paź 30, 2011 23:31 Re: Babunia, Śnieżka, Jasiu, Ferbi, Synciu i inne proszą o pomoc

Szkoda każdej biedy.. :(
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Pon paź 31, 2011 0:46 Re: Babunia, Śnieżka, Jasiu, Ferbi, Synciu i inne proszą o pomoc

Prawda, żal ich :( A niestety w małych miejscowościach jeszcze trudniej jest działać, niż w dużych miastach :?
Obrazek

slapcio

Od: Śro paź 31, 2007 12:51

Post » Pon paź 31, 2011 8:23 Re: Babunia, Śnieżka, Jasiu, Ferbi, Synciu i inne proszą o pomoc

Ojjj.. Prawda.. :(
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Wto lis 01, 2011 15:02 Re: Babunia, Śnieżka, Jasiu, Ferbi, Synciu i inne proszą o pomoc

Banerek:

Obrazek
Kod: Zaznacz cały
[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=134505][img]http://miau_miau2010.republika.pl/Lilianna.gif[/img][/url]

:ok: :ok: :ok:
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

Post » Wto lis 01, 2011 15:06 Re: Babunia, Śnieżka, Jasiu, Ferbi, Synciu i inne proszą o pomoc

Dziękuję :ok: :kotek:
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

[następna]